Algemene Onderwijsbond

datum: 27 januari 2010
Het is hoog tijd om de reserves van scholen in het onderwijs te herinvesteren. In het primair en voortgezet onderwijs is in 2008 weer geld dat bestemd was voor de klas op de plank blijven liggen, blijkt uit de meest cijfers van uitvoeringsorganisatie cfi. Een Commissie onder leiding van oud-rekenkamervoorzitter Henk Don bevestigde eerder dit jaar wat de Algemene Onderwijsbond al lange tijd beweert: scholen potten teveel geld op. De commissie stelde voor duidelijke grenzen te hanteren. De minister nam dit voorstel over. Als je deze normen toepast op de cijfers van 2008 is het beeld schokkend. "Ongeveer 60 procent van de scholen spaart teveel. Terwijl dit geld in de klas hard nodig is," zegt AOb-voorzitter Walter Dresscher. "De politiek heeft grote ambities en scholen kunnen zonder extra investeringen van de overheid 2 miljard besteden aan beter onderwijs."

55 procent van de basisscholen en 65 procent van de scholen in het voortgezet onderwijs heeft geld op de bank staan dat in het onderwijs geïnvesteerd moet worden. De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt waarom dat geld niet uitgegeven wordt. Uit de gegevens van het cfi blijkt dat de scholen in het basisonderwijs vorig jaar 60 miljoen overhielden. In het voortgezet onderwijs is dat 70 miljoen. Het eigen vermogen van scholen daalt licht, maar de scholen zijn niet stevig aan het investeren geslagen, zoals de politiek eigenlijk van ze vraagt.

Grenzen aan de vermogens van scholen
Scholen geven structureel te weinig van het geld dat daarvoor bedoeld is uit aan onderwijs. Scholen moeten aan het eind van het jaar minder geld overhouden op de lopende begroting en de bestaande vermogens uitgeven. Het jaarlijkse exploitatieoverschot van alle onderwijsinstellingen schommelt de laatste jaren rond de driehonderd en vierhonderd miljoen. Het eigen vermogen van de onderwijssector bedroeg in 2008 ruim tien miljard euro. Dat is veel te veel, omdat scholen nauwelijks risico lopen met hun geld. De minister werkt inmiddels met een 'signaleringsgrens,' een maximum voor reserves van scholen.

Inspectie onderzoekt financieel beheer
De AOb vindt het verstandig dat de inspectie onderzoek gaat doen wanneer deze maximumgrenzen overschreden worden. De bond wil dat dit zo snel mogelijk bij alle scholen gebeurt. Schoolbesturen vertragen het proces of willen zelfs de normen aanpassen. De AOb vraagt de politiek nu door te pakken. "De Commissie Don zegt dat de vermogensgrenzen eigenlijk nog verder omlaag moeten," zegt Dresscher. "Wij willen dus dat het geld zo snel mogelijk in de klas terechtkomt."

gerelateerde artikelen
Rapport Commissie Don bevestigt dat scholen te veel sparen Commentaar AOb rapport commissie-Don en de beleidsreactie minister