Raad van State


woensdag 27 januari 2010
10.15 uur
Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

11.30 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Sittard van het bestemmingsplan 'Geleenbeekdal'. Het plan heeft betrekking op het deel van het Geleenbeekdal dat ten oosten van Geleen ligt. Het plan legt het bestaande agrarisch en recreatief gebruik en de natuurwaarden in het gebied vast. Ook maakt het de aanleg van onder meer meanderende waterlopen mogelijk in het landschapspark De Graven. Verder voorziet het plan in de bouw van vier woningen in het dal. Zowel het college van gedeputeerde staten van Limburg als het waterschap Roer en Overmaas komt tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat de bouwmogelijkheden in het plan in strijd zijn met het Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL), de keur van het waterschap en het waterbeheerplan van het waterschap. Daarom zijn zij tegen het bestemmingsplan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan verzoeken zij de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 200907137/2)
11.45 uur
Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Leudal om een vrijstelling te verlenen voor de uitbreiding van zorgcomplex De Esdoorn aan de Esdoornlaan in Haelen. De exploitanten van het zorgcomplex willen het complex uitbreiden met negen extra woon- en zorgeenheden naar in totaal twaalf woon- en zorgeenheden. Het gemeentebestuur heeft de vrijstelling geweigerd, omdat de uitbreiding zou zorgen voor parkeer- en verkeersoverlast in de wijk die groen en ruim is opgezet. Ook zou de uitbreiding geen draagvlak hebben bij omwonenden. De exploitanten vinden dat de impact op de omgeving meevalt. (zaaknummer 200905788/1)

11.45 uur

Zitting over de boete die de minister van SZW op grond van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) heeft opgelegd aan een champignonkwekerij uit Meterik. Het gaat om een boete van EUR 88.000 die de minister heeft opgelegd na controles op het bedrijf in januari en maart 2007. Bij die controles werden elf vreemdelingen met de Poolse nationaliteit aangetroffen die volgens de minister zonder tewerkstellingsvergunning paddenstoelen aan het telen waren. De kwekerij bestrijdt dat de Polen niet beschikten over tewerkstellingsvergunningen. Die vergunningen waren namelijk al afgegeven aan een andere champignonkwekerij die op hetzelfde terrein werkzaam is. Met die kwekerij heeft zij nauwe personele banden. De Centrale organisatie voor Werk en Inkomen (CWI) zou hebben bevestigd dat in dat geval vergunningen niet nodig waren. De rechtbank in Roermond heeft in augustus 2009 hierin aanleiding gezien de boete van de minister te verlagen naar EUR 25.000. Tegen die uitspraak komt de minister in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200907241/1) 15.00 uur
Overijssel op grond van de Natuurbeschermingswet heeft verleend voor een varkenshouderij aan de Bomweg in Zwolle. De varkenshouderij ligt in de buurt van het beschermde natuurgebied 'Uiterwaarden Zwarte Water en Vecht'. De vergunning is verleend vanwege de uitbreiding van de varkenshouderij met een stal. Verder wordt een zogenoemde luchtwasser aangebracht. Door deze maatregelen kan het aantal varkens dat wordt gehouden toenemen, terwijl de uitstoot van ammoniak afneemt, aldus het provinciebestuur. Toch vindt de Mobilisation for the Environment (MOB) dat het provinciebestuur de vergunning niet had mogen verlenen. Volgens haar had het provinciebestuur de ammoniakuitstoot niet mogen vergelijken met de bestaande situatie, maar had het moeten uitgaan van de situatie zoals het was vóórdat de varkenshouderij voor het eerst in bedrijf was. De varkenshouderij had namelijk nog niet eerder een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet en stoot dus ten opzichte van die situatie meer ammoniak uit. De MOB is daarom tegen de vergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan verzoekt zij de Raad van State de vergunning voorlopig te schorsen. (zaaknummer 200906744/2)