Vrije Universiteit Amsterdam

De rol van suikerstructuren op het immuunsysteem


* Startdatum: 27-01-2010


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: De rol van suikerstructuren op het immuunsysteem


* Spreker: M. Bax


* Promotor: prof.dr. Y. van Kooyk


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Marieke Bax laat zien dat suikerstructuren, die te vinden zijn op bijvoorbeeld tumorcellen, ziekteverwekkers en immuuncellen zelf, een essentiële rol spelen in het immuunsysteem. Bepaalde suikerstructuren van ziekteverwekkers en tumorcellen kunnen immuunreacties verbeteren, terwijl andere suikerstructuren ongewilde immuunreacties, die veel voorkomen in auto-immuunziekten, kunnen remmen.

Ons lichaam wordt constant blootgesteld aan ziekteverwekkers, zoals bacteriën, virussen en schimmels. Het immuunsysteem is erop gericht ons te beschermen tegen deze ziekteverwekkers. Een belangrijke cel van ons immuunsysteem is de dendritische cel. Dendritische cellen bevinden zich op strategische plaatsen in ons lichaam waar ziekteverwekkers gemakkelijk kunnen binnendringen, zoals de huid, de longen en de slijmvliezen. Na de herkenning van een ziekteverwekker verplaatst de dendritische cel vanuit het weefsel naar de lymfeklier. In de lymfeklier geeft de dendritische cel informatie aan de T-cel, die wordt gevolgd door verplaatsing van de T-cel naar de plaats van infectie om de ziekteverwekkers te doden.

Naast de rol van suikerstructuren op ziektewekkers en tumorcellen, onderzocht Bax suikerstructuren van immuuncellen zelf. Zij ontdekte dat suikerstructuren betrokken zijn bij de verplaatsing van dendritische cellen richting de T-cellen in de lymfeklier. Haar resultaten duiden erop dat het plaatsen van specifieke suikers op tumorcellen een nieuwe methode kan zijn om vaccinatie strategieën te ontwikkelen voor kankerpatiënten. Zij beveelt aan op basis van de resultaten van haar studie, om suikerstructuren op immuuncellen te analyseren voor vaccinatie therapieën waarin efficiënte verplaatsing van immuuncellen is vereist.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam