SGP


26 - 01 - 10 | SGP: steun christenen in Afghanistan

SGP: steun christenen in Afghanistan

Op de komende Afghanistantop in Londen moet Nederland een punt maken van de positie van de hristenen in dat land. Dat vindt de SGP-fractie in de Tweede Kamer. SGP-kamerlid Van der Staaij vindt dat de Afghaanse regering zelf te weinig doet. Christenen (en mensen die tot andere religieuze minderheden behoren) worden in Afghanistan nauwelijks geduld. Nu het westen volop en op diverse manieren present is om het land er weer bovenop te helpen, is het zaak dat juist ook wij het opnemen voor de christenen in dat land. Ook dàt hoort bij de wederopbouw van een min of meer normale democratische rechtsstaat.
---

Algemeen overleg Afghanistanconferentie
26 januari 2010
C.G. van der Staaij

Impuls
Voorzitter. De conferentie in Londen is allereerst bedoeld als politieke impuls voor de internationale betrokkenheid bij Afghanistan, zo schrijven de ministers. Helder moet zijn, dat de internationale gemeenschap de Afghanen niet laat vallen. Ik vraag mij wel af hoe Nederland dit signaal wil afgeven, nu twee van de drie regeringspartijen hebben aangegeven, dat zij Uruzgan zo snel mogelijk willen verlaten en de kleinste regeringsfractie een verlenging in Uruzgan zelfs betitelde als volksverlakkerij. Welke âpolitieke impuls voor de internationale betrokkenheid bij Afghanistanâ gaat onze minister precies bieden in Londen? Het lijkt mij voor de minister wel erg moeilijk spreken vanuit zoân verdeeld kabinet.

Overleg Taliban
Ook politiek interessant: Minister Ter Horst heeft (weer) aangeduid, dat het Westen moet gaan praten met de Taliban. Die discussie hebben we eerder gevoerd en toen bleek dit geen lijn van het kabinet te zijn. Hoe staat het kabinet hier nu in? Is de opvatting van de minister van Biza dezelfde als die van de minister van Buza? Zal dit thema ook aan de orde komen op de conferentie? Wat wordt dan ingebracht door de minister?

Speerpunten
De Afghaanse regering heeft de parlementsverkiezingen vier maanden uitgesteld. Oorzaken zijn de onveiligheid, logistieke problemen en geldgebrek.

President Karzai heeft op dit ogenblik nog maar een halve regering. Onder de afgewezen kandidaat-bewindslieden bevonden zich verschillende corrupte, gewelddadige krijgsheren.

De lopende januari-maand is op dit moment voor de westerse strijdkrachten de meest bloedige sinds het begin van de oorlog! De recente, zware aanval in het centrum van Kabul heeft pijnlijk duidelijk gemaakt, dat de Taliban nog zeer vitaal is.

De pogingen om Talibanstrijders te paaien met financiële douceurtjes lijkt een wanhoopsoffensief, dat voortvloeit uit een gebrek aan werkelijk resultaat.

Regionale samenwerking in het grensgebied van Pakistan en Afghanistan komt niet serieus van de grond.

In het licht van het voorgaande vond ik de aangekondigde inzet van de Nederlandse regering op de Afghanistanconferentie wat teleurstellend. Het primaire aandachtspunt van Nederland â Afghanistan moet meer en betere ambtenaren krijgen â wil ik volstrekt niet bagatelliseren. Maar is dat nu de hoogste prioriteit? Moet niet allereerst het waarborgen van een zeker veiligheidsniveau de hoogste doelstelling zijn? Moet de vraag niet veeleer zijn op welke wijze de westerse wereld het aantal militairen drastisch kan verhogen, zodat de Taliban werkelijk kan worden teruggedrongen?
De stevige nadruk op een beter openbaar bestuur miskent m.i. te veel, dat de strijd nog lang niet gestreden is. Kan de minister iets meer zeggen over zijn prioriteitenlijstje en hoe die tot stand is gekomen?

Christelijke minderheden
Voorzitter. Naast het streven naar meer en betere ambtenaren zet de regering in op een aantal andere nuttige themaâs. Eén serieus thema miste ik echter. Ik las helemaal niets over de benarde positie van christelijke en andere religieuze minderheden in Afghanistan. Ik heb bepaald niet de indruk dat dit onderdeel ook maar de geringste aandacht krijgt rond de vorming van de Afghaanse regering en ook geen enkele rol speelt richting de parlementsverkiezingen. Het is daarom aan de internationale gemeenschap om dit punt wél uitdrukkelijk onder de ogen te brengen van de Afghaanse autoriteiten. Wil de minister dit punt ook inbrengen op de komende conferentie? Kan de minister daarbij optrekken met andere landen? Maken andere landen hiervan ook een punt?

Douceurtjes
Ik maakte al een opmerking over de financiële douceurtjes, die Talibanstrijders kunnen krijgen als zij hun strijd opgeven. De ministers hebben dit initiatief verwelkomd, zo las ik. Ik heb hier gemengde gevoelens bij. Is deze stap een impliciete erkenning van het feit dat de gewapende strijd niet te winnen is? Gaat er ook niet een volstrekt verkeerd signaal vanuit naar al die werkloze, verpauperde Afghanen die niet bij de Taliban zitten en deze zoete gunsten daarom niet krijgen? Volgens mij is dit fnuikend voor het moreel van de Afghanen. Eerst verdien je fors met het plegen van aanslagen en het leggen van bermbommen en vervolgens wordt je financieel beloond als je hiermee stopt. Een dubieus idee. Graag iets meer uitleg.