Gemeente Best

Verstandig schoonmaken voor een gezond binnenklimaat

27-01-2010

De gemeente Best werkt aan het binnenmilieu! Een ongezond binnenmilieu kan namelijk leiden tot gezondheidsklachten zoals klachten aan de luchtwegen, allergieën, irritaties van neus- en keelslijmvlies, vermoeidheid en hoofdpijn. Wat kunt u zelf doen om het milieu in uw huis zo goed mogelijk te houden?

Schoonmaakmiddelen

Wat zit er in schoonmaakmiddelen?

Chloor
Sommige schoonmaakmiddelen bevatten chloor. Chloor doodt micro-organismen zoals bacteriën en schimmels. Het is niet zinvol om chloor in uw toilet te gebruiken, omdat uw toilet nooit bacterievrij te houden is. Het is wel belangrijk om uw toilet schoon te houden en na ieder toiletbezoek uw handen goed te wassen met water en zeep. Wanneer u chloorhoudende schoonmaakmiddelen mengt met andere schoonmaakmiddelen of urine geven zij gevaarlijke hoeveelheden chloorgas af. Het wegspoelen van chloor is daarnaast slecht voor het milieu.

Ammoniak
Andere middelen bevatten ammoniak en kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid: zowel bij aanraking van de vloeistof als bij inademing van de damp. Huidcontact kan leiden tot irritatie van de huid. Ammoniakdamp is in hoge concentraties irriterend voor ogen, keel en longen.

Benzineachtige stoffen
Benzineachtige producten zoals reinigingsbenzine, boenwas en teakolie geven petroleumdampen af. Inhalatie van deze dampen irriteert de luchtwegen, wat kan leiden tot hoesten.

Geurstoffen
Veel schoonmaakmiddelen en luchtverfrissers bevatten geurstoffen. Nogal wat mensen met astma zijn overgevoelig voor geurstoffen. Bovendien kunnen geurstoffen chemisch reageren met andere stoffen in de lucht, waarbij irriterende stoffen ontstaan.

Schoonmaaktips

* Gebruik ook voor de wc alleen vloeibare zeep of schoonmaakmiddelen zonder chloor en een middel tegen aanslag van kalk.
* Lees voor gebruik de informatie op de verpakking van schoonmaakmiddelen en volg eventuele veiligheidsinstructies goed op (zoals extra ventileren en het gebruik van handschoenen).
* Gebruik bij voorkeur geen schoonmaakmiddelen die schadelijk zijn voor de gezondheid of het milieu (herkenbaar aan gevaarsymbolen op de verpakking).

* Luchtverfrissers doen weinig meer dan de ene geur overdekken met een andere. Verdrijf luchtjes dan ook liever met ventilatie en eventueel met natuurlijke geurstoffen.

* Meng schoonmaakmiddelen niet met elkaar.
* Lucht goed tijdens het gebruik van schoonmaakmiddelen.

Wat gebeurt er bij het stofzuigen?
Stofzuigen is een activiteit die veel stof laat opdwarrelen. Sommige stofzuigers blazen veel onzichtbaar kleine stofdeeltjes de lucht in met onder andere materiaal van huisstofmijten. Uit een oude stofzak komen bovendien bestanddelen van bacteriën. Ook bij vegen en bij afstoffen met een droge doek komt er stof in de lucht. Dit stof kan leiden tot benauwdheid, bronchitis of longontsteking.

Stofzuigtips

* Reinig de filters van uw stofzuiger in een sopje wanneer u een nieuwe zak inzet, of vervang ze door nieuwe filters.
* Gebruik de stofzuigerzak niet te lang.

* Lucht goed tijdens het stofzuigen, vegen of afstoffen. Gebruik bij het afstoffen bij voorkeur een vochtige doek.
* Kies zo mogelijk een gladde vloerbedekking, die u vochtig kunt afnemen.

Meer weten? Ga naar www.rivm.nl of www.ggd-bureaugmv.nl of neem eens een kijkje op onze website bij Leven en Wonen > Duurzaamheid in Best > Schone lucht kent geen grenzen.

Beeldmerk Duurzaamheid

---