De Nederlandse Bank

DNB over beloningsbeleid - 27 januari 2010

Nieuwsbericht

Datum 27 januari 2010

DNB houdt prudentieel toezicht, en onderdeel daarvan is het toezicht op de bedrijfsvoering van financiële ondernemingen. Wanneer van het beloningsbeleid onjuiste prikkels uitgaan voor de bedrijfsvoering, dan is dat onderdeel van het terrein van DNB. Samen met de AFM heeft DNB op 6 mei 2009 principes voor beheerst beloningsbeleid uitgebracht. Naar aanleiding van haar onderzoek naar de beloningssituatie bij Nederlandse financiële ondernemingen heeft DNB op 18 september 2009 good practices gepubliceerd als nadere uitwerking van die principes.

In de Wet op het financieel toezicht is vastgelegd dat ondernemingen hun bedrijfsvoering zodanig in moeten richten dat deze een beheerste bedrijfsvoering waarborgt. Zoals minister Bos op 24 november 2009 ook heeft geschreven aan de Tweede Kamer, is het bestrijden en beheersen van onjuiste beloningsprikkels onderdeel van een beheerste bedrijfsvoering. Kamerstukken II 2009/10, 31 371, nr. 284. Met andere woorden, als financiële ondernemingen hun bedrijfsvoering niet zodanig hebben ingericht dat een beheerste bedrijfsvoering, waaronder het bestrijden en beheersen van onjuiste beloningsprikkels, dan kan DNB de haar ter beschikking staande toezicht- en handhavingbevoegdheden inzetten. Dat DNB voldoende bevoegdheden heeft om de beloningsproblematiek vanuit de beheerste bedrijfsvoering te handhaven, heeft de heer Wellink ook aangegeven in het gesprek dat hij, samen met de voorzitter van de AFM, op 24 september 2009 had met de vaste kamercommissie Financiën. In dat gesprek heeft hij tevens duidelijk gemaakt dat DNB geen bevoegdheid heeft om een oordeel uit te spreken over de sociale of maatschappelijke wenselijkheid van de hoogte van variabele beloningen of van variabele beloningen boven een bepaald niveau. Het is dus niet zo dat DNB bevoegd is om op te treden tegen hoge salarissen (inclusief bonussen) als zodanig; die bevoegdheid is er uitsluitend wanneer er sprake is van ongewenste prikkels in de beloningstructuur.

Minister Bos heeft in eerdergenoemde brief ook aangegeven dat momenteel wordt gewerkt aan een andere verankering van beheerst beloningsbeleid in de regelgeving. Daarover schrijft hij: 'Ofschoon een explicitering van de verplichting tot het voeren van een beheerst beloningsbeleid, zoals hiervoor is toegelicht, vanuit het typische prudentiële toezichtperspectief niet noodzakelijk is, ben ik voornemens om in het Besluit prudentiële regels Wft expliciete en specifieke regels op te nemen ter zake van beheerst beloningsbeleid. De belangrijkste reden hiervoor is dat ik het wenselijk acht dat de regels omtrent een beheerst beloningsbeleid vanuit gedragsperspectief en prudentieel perspectief een consistente wettelijke basis hebben.' DNB zal de inhoud van de door haar samen met de AFM gepubliceerde principes voor beheerst beloningsbeleid neerleggen in een beleidsregel samen met de door DNB uitgebrachte good practices. De principes en good practices zullen op dat moment zo nodig nog worden aangepast aan de meest recente internationale inzichten en ontwikkelingen. Zoals reeds in de principes tot uitdrukking is gebracht, wordt van financiële ondernemingen verwacht dat zij deze hanteren als leidraad om hun beloningsbeleid kritisch te beschouwen en waar nodig aan te passen.

---