FloraHolland


Bolbloemenbericht week 3

FLORAHOLLAND (26 januari 2010) - Eindelijk werden de wegen in vrijwel geheel Europa weer begaanbaar na een aantal barre weken van sneeuw en te strenge vorst. Het werd in de loop van de week tevens duidelijk dat de grote winkelketens zich weer beginnen te bemoeien met de afzet van bloemen. Niet dat de bloemen duur werden, dat is nog niet aan de orde bij de meeste productgroepen, maar de fors toenemende aantallen werden wel tegen betere prijzen weggezet dan de voorgaande weken. De 104 miljoen bolbloemen betekende een aanvoergroei van ruim 16 procent en de gemiddelde prijs steeg gemiddeld met een cent naar EUR 0,15. Het geeft de burger moed, temeer daar mag worden verwacht dat de komende weken de vraag alleen maar zal toenemen.

Valentijndag, Chinees Nieuwjaar en Moederdag in Noorwegen zullen een positief effect hebben op de afzet van bloemen in het algemeen en bolbloemen in het bijzonder. De vraag zal anderzijds worden getemperd doordat Carnaval in hetzelfde weekend valt maar dat wordt niet overal gevierd. De belangrijkste vraagbepalende factor zal echter het weer zijn. Weinig sneeuw en een temperatuur die overdag niet veel lager uitkomt dan -5 graden is wat dat betreft te wensen. En als dat zo is dan ziet het er redelijk goed uit voor veel productgroepen. Want het seizoen is er naar, veel bolbloemen zitten in een prijssegment welke veel consumenten toch snel doet verleiden om een bosje mee te nemen én van een aantal andere productgroepen is het aanbod inmiddels aanzienlijk lager dan voorgaande jaren. De varkenscyclus doet daar haar harde werk op weg naar betere prijzen.

Tulpen
Heel voorzichtig zagen we de prijzen in de loop van de week oplopen. Al stond die ontwikkeling niet in verhouding met de grote afzettoename in stuks. Ruim 78 miljoen tulpen concernbreed betekende een aanvoergroei van 16 procent ten opzichte van vorige week. Dat is op zich geen opvallende stijging in deze fase van het prille seizoen. Dat geldt wel voor het aanvoerniveau welke ruim 21 procent hoger ligt dan vorig jaar. De gemiddelde prijs kwam nu uit op een magere EUR 0,11 maar met een goede tendens in de week. Op het moment van schrijven blijkt dat de hoop op betere prijzen per week 4 niet ongegrond is geweest: de gemiddelde prijs loopt op naar de EUR 0,13 en het feit dat ook het einde van de strenge vorstperiode wordt aangekondigd is goed voor de stemming.

FloraHolland Rijnsburg startte maandag met een middenprijs van EUR 0,10 en eindigde op EUR 0,12. Er komt een duidelijk prijsverschil tussen de lichtere en zwaardere tulpen. Tweekleurigen, zoals `Leen v.d. Mark', werden over het algemeen wat minder betaald. Rijpheid 3-3 laten de grotere kopers bij de massa-soorten links liggen. Deze week hadden we ook de Franse `Renown Unique' weer voor het eerst en die brachten maar liefst EUR 1,66 op! Het nieuwe blok 21 gram en lichter bevalt de handel goed maar is niet echt groot, er stonden vrijdag 39 karren in.

In Naaldwijk lag het aantal stelen bij tulpen nog fors hoger dan vorig jaar. De 6,2 miljoen stuks zijn er 1,5 miljoen meer dan vorig jaar. Toch was goed te merken dat ook de vraag wat lijkt aan te trekken. Aan het einde van de week stond de middenprijs op EUR 0,12. De gebruikelijke Franse tulpen deden rond de EUR 0,30; een aantal parkiettulpen en het soort 'Skiron' waren deze week de smaakmakers wat prijs betreft.

Lelies
De lelieaanvoer lag concernbreed op ruim 4,5 miljoen stelen en daarmee 15 procent lager dan vorige week. Die daling betrof alle hoofdgroepen op een vrijwel dezelfde wijze. De prijzen deden het er goed op. De Longiflorum gingen met ruim 3 centen omhoog naar EUR 0,41; de Aziaten stegen met een kleine stuiver naar EUR 0,43; de LA's idem tot een niveau van EUR 0,42 en ook de Orientals gingen met EUR 0,72 een paar centen beter dan vorige week.

In Aalsmeer was de aanvoer in de veilgroep Oriental deze week ongeveer gelijk aan vorige week. Ten opzichte van verleden jaar lag de aanvoer bijna 20 procent lager. De gemiddelde prijzen bleven op een redelijk niveau tussen 7 en 8 dubbeltjes. Verleden jaar lag de gemiddelde prijs ruim een dubbeltje lager. Zware lelies werden over het algemeen redelijk goed betaald, 'Siberia' viel in de week terug in prijs. Het prijsverschil tussen lichte en zware lelies wordt beduidend groter. Longiflorum had ten opzichte van vorige week 20 procent meer aanvoer. Ten opzichte van verleden jaar lag de aanvoer echter nog ruim 15 procent lager. De gemiddelde prijs kwam deze week uit rond de 4 dubbeltjes per steel. Dit was ongeveer drie cent hoger dan verleden jaar. Met name op vrijdag lag de aanvoer van import Longiflorum behoorlijk hoog. De aanvoer in de veilgroep LA/Aziaat lag deze week meer dan 30 procent lager dan verleden jaar. De gemiddelde prijs lag met EUR 0,45 fors hoger dan verleden jaar. Toen werd er gemiddeld een dikke stuiver minder per steel neergeteld. De prijzen lagen in alle kleuren over het algemeen goed. Roze, rood en geel deden het over het algemeen nog wat beter.

Bij FloraHolland Naaldwijk daalden de Aziaten met 20 procent in stuks t.o.v. vorig jaar. De middenprijs steeg met 4,5 cent naar EUR 0,44. Oranje en gele soorten bereikten prijzen tot EUR 0,65. De LA-Hybriden lieten een daling zien van 10 procent. Ook hier steeg de middenprijs met een kleine stuiver naar EUR 0,45. Geel en roze waren zeer gewild deze week en gingen tot 65 cent van de hand. Het aantal stelen Longiflorum daalde aanzienlijk met maar liefst 20 procent t.o.v. vorig jaar. Niet alleen de stelen zitten in de min maar ook de prijzen blijven onder die van vorig jaar. Deze week kwamen we één cent lager uit op EUR 0,40. De 3-pitters scoorden rond de EUR 0,50 en was gelijk aan voorgaande jaren qua prijs. Deze week waren er wel meer 1-pitters dan de afgelopen jaren met een prijsdaling van 5 cent. De aanvoer van de Orientals was gelijk aan vorig jaar. De kwaliteit is zeer goed en zwaar en de handel waardeert dit met zeer goede prijzen. De middenprijs van EUR 0,77 voor alle Orientallelies is natuurlijk "om over naar huis te schrijven". Zware kwaliteit met veel volume; lengte en grote kelken gingen vaak in één druk van de hand.

In Rijnsburg zagen we bij alle Leliegroepen een oplopende gemiddelde prijs. De aanvoer van Lelies lag ook hier ruim lager dan vorig jaar en de gemiddelde prijs EUR 0,04 hoger. Steeds meer van de zwaardere sorteringen bij de Oriental-hybriden konden een gemiddelde prijs van boven de Euro noteren. Uitschieter was de Oriental `Robina' welke in een 4-op sortering tegen de EUR 2,-- uitkwam.

Freesia's
De aanvoer lag ruim 20 procent hoger dan voorgaande week. De prijs bleef redelijk stabiel en kwam uit op EUR 0,20 voor de ruim 1 miljoen dubbelbloemigen en EUR 0,19 voor 3,2 miljoen enkelbloemigen. Een mooie prestatie en ook ten opzichte van vorig jaar is de prijsverbetering van een cent bij een vrijwel gelijke aanvoer een goed teken. Want de weersomstandigheden waren in verschillende afzetlanden nog zeker niet optimaal. In Naaldwijk zagen we nagenoeg dezelfde aanvoer voor exact dezelfde prijs: bijna 2 miljoen stelen voor EUR 0,19. Dubbele 'Yvonne' van 19 gram is het duurst met dik 50 cent.

Irissen
Ruim 1,6 miljoen Irissen betekende een stukstoename van 25 procent en dat was te veel. Het leidde tot een dalende prijstendens in de loop van de week. Desondanks kwam de weekprijs wel een centje hoger uit dan vorige week met nu EUR 0,11. Dat is een kleine stuiver minder dan vorig jaar bij nu een aanvoertoename van bijna 20 procent.

Calla
Een kleine 500.000 kleinbloemige Calla's gingen concernbreed voor EUR 0,56. Dat was een dikke cent beter dan vorige week en, bij en aanvoerdaling van 25 procent, een dubbeltje hoger dan vorig jaar.

Amaryllis
Ruim 900.000 Amaryllissen maakten gemiddeld bijna 3 kwartjes en dat was dus een stuivertje minder dan vorige week en een dubbeltje lager dan vorig seizoen.

Hyacinten
Bijna 2,5 miljoen Hyacinten deden concernbreed ruim een kwartje. Bij 12 procent meer aanvoer bijna 2 centen meer opbrengst is een iets positiever beeld dan we lang gewend waren. In Rijnsburg begon de week met oplopende prijzen maar deze zakten richting het eind van de week toch ietwat weg. Gemiddeld kwamen we uit op EUR 0,25, wat EUR 0,09 lager was dan dezelfde week vorig jaar. De aanvoer was in Rijnsburg
1,3 procent hoger. Mooie partijen wit noteerden deze week een middenprijs van rond de EUR 0,40 en zware blauwe zaten rond de 3 dubbeltjes. FloraHolland Naaldwijk liet voor hyacinten op meerdere punten positieve ontwikkelingen zien op de klok. Zo lag niet alleen de aanvoer 15 procent hoger, ook de middenprijs steeg met bijna 4 centen. Op klok Naaldwijk zien we meer en meer kwekers allerlei soorten aanvoeren. Positieve uitschieters waren de 'Yellow Queen' en de 'Skyline'. Die waren allebei goed voor een prijs tot boven de EUR 0,40.

Narcissen
Bijna 3 miljoen narcissen met blad werden vermarkt met een gemiddelde prijs van EUR 0,11. In Rijnsburg was het prijsniveau van de Narcis deze week op de klok zeer stabiel. Bij een 11 procent lagere aanvoer kwam het gemiddelde uit op EUR 0,11. Met een gemiddelde prijs van EUR 0,19 was `Avalanche' deze week het duurste soort.