Gemeente Lelystad

Meedoen is speerpunt van beleid Wmo

Woensdag 27 januari 2010

Het bevorderen van de participatie van de inwoners van Lelystad. Dat is één van de hoofdpijlers van het Wmo beleidsplan 2010-2013 `De kracht van de Lelystadse samenleving'.

Deelnemen aan maatschappij

Het college heeft ingestemd met het Wmo beleidsplan en vraagt de raad het plan vast te stellen. Voor veel mensen is deelnemen aan de samenleving en zich inzetten voor anderen een vanzelfsprekendheid. Soms lukt dat meedoen niet geheel op eigen kracht. De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) richt zich op de basisvoorwaarden om te kunnen participeren. Lag in de vorige periode het accent vooral op ondersteuning en zorg. In de nieuwe beleidsperiode gaat het er vooral om dat meer mensen meer meedoen en minder een beroep hoeven doen op individuele ondersteuning, dat bestaande voorzieningen goed toegankelijk en bereikbaar zijn en dat (nog) meer wordt samengewerkt met partnerorganisaties.

Participatie

Wat participatie betreft richt de gemeente zich op het steviger stimuleren van de betrokkenheid van bewoners, de ontwikkeling van wervende wijkvoorzieningen in de vorm van marktplaatsen voor de buurt en de samenwerking met de partners in de wijken op het gebied van leefbaarheid, zorg en actieve participatie. Ook het aanbod van aangepaste woonvormen, speciale Wmo voorzieningen en de diverse woonvormen rondom woonzorgcentra zorgen ervoor dat het voor bepaalde kwetsbare groepen toch mogelijk is om te blijven participeren en zelfstandig te kunnen wonen.

Jeugd

De jeugd speelt een belangrijke rol in de Wmo. Lelystad richt zich op preventief jeugdbeleid, waarbij problemen zo vroeg mogelijk worden gesignaleerd en aangepakt. Het Centrum voor Jeugd en Gezin speelt hierin een grote rol. Ook zet Lelystad in op ondermeer goede onderwijsvoorzieningen, voldoende speelruimte, sport- en cultuuraanbod.

Mantelzorgers, vrijwilligers en kwetsbare groepen

Een ander belangrijk doel uit het Wmo beleidsplan is dat mantelzorgers zich minder vaak te zwaar belast voelen en dat de inzet van vrijwilligers wordt vergroot. Daarnaast richt de Wmo zich op zeer kwetsbare groepen, zoals mensen met een verslaving. Lelystad gaat onder andere een haalbaarheidsonderzoek uitvoeren naar een voorziening voor chronisch problematische verslaafden.

Informatierol

Tot slot heeft de gemeente een belangrijke rol in het geven van informatie over de verschillende mogelijkheden. Het digitale zorgloket en de informatiepunten in de wijken spelen hierin een belangrijke rol. Het Wmo beleidsplan `De kracht van de Lelystadse samenleving' is tot stand gekomen met behulp van input van de Wmo Cliëntenraad en de betrokken maatschappelijke instellingen.


---