Gemeente Breda

Aanpak hennepkwekerijen district Breda succesvol

Gemeenten in het politiedistrict Breda binden sinds 1 januari 2009 succesvol de strijd aan met hennepkwekerijen in Breda, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Etten-Leur, Rucphen en Zundert.

Hiervoor sloten ze op 23 april 2008 een convenant met politie Midden en West-Brabant, het Openbaar Ministerie, MVGM Vastgoedmanagement, Laurentius, Woonstichting Singelveste, Stichting WonenBreburg, Thuisvester, Woonstichting Leyakkers, Woonstichting Etten-Leur en Enexis. In totaal zijn er tot en met 31 december vorig jaar in de betrokken gemeenten in totaal 167 kwekerijen geruimd, 44.896 planten, 27.269 stekken en 63,9 kilo henneptoppen in beslag genomen.

Exploiteren van hennepkwekerijen is strafbaar, veroorzaakt overlast en gevaar voor burgers en tast het veiligheidsgevoel van omwonenden aan. Daarnaast kent de drugshandel, en in het verlengde daarvan ook de teelt, een hoge organisatiegraad en gaan er grote bedragen in om. De schade voor de samenleving is groot. Reden voor een gezamenlijk aanpak. De coördinatie van de ruimingen is in handen van de politie; Afvalservice van de gemeente Breda zorgt voor de uitvoering bij bestuurlijke ruimingen. Gemiddeld is er één ruimdag per twee weken.

Op basis van inlichtingen en meldingen onderzoekt de politie of het daadwerkelijk om een hennepkwekerij gaat, onder andere door een check van de verdachte locatie met warmtecameraâs. Ook worden inmiddels proeven gedaan met een apparaat dat hennep kan âruikenâ. Het grootste deel van de kwekerijen bestaat uit 50 tot 250 hennepplanten. Bij een ruiming worden naast planten en stekken ook materialen als koolstoffilters , speciale lampen, kachels, transformatoren, ventilatoren en warmtepompen in beslag genomen. De kosten voor de bestuurlijke ruimingen worden in principe verhaald op de overtreder. In 2009 waren 102 ruimingen bestuurlijk. In het eerste jaar is hier een bedrag van meer dan ⬠136.000,- gemoeid.

De convenantpartners investeren in 2010 in preventieve voorlichting. Deze is er op gericht inwoners ervan te weerhouden om een hennepkwekerij te beginnen. Daarnaast worden mensen opgeroepen om te melden als er een vermoeden van een hennepkwekerij bestaat. Ook worden de resultaten van ruimingen bekend gemaakt, onder andere via de media.

In 2008 besloten de convenantpartners om gezamenlijk de handel in en de productie van drugs en de exploitatie van hennepkwekerijen in woningen, woonwagens, bedrijfshallen en schuren te bestrijden. Kern van de samenwerking is een combinatie van een strafrechtelijke, bestuursrechtelijke en privaatrechtelijke aanpak. Wanneer er een hennepkwekerij wordt aangetroffen, maakt de politie proces-verbaal op, sluit Enexis de elektriciteit af en wordt er zo nodig aangifte gedaan van strafbare feiten als belastingontduiking, diefstal van elektriciteit en uitkeringsfraude. De verhuurders starten procedures om de huurovereenkomst te ontbinden bij woningen; gemeenten doen dit bij woonwagens. Het OM zorgt voor de strafrechtelijke afhandeling. Op
1 januari 2009 startten in Breda de eerste feitelijke ruimingen; medio 2009 volgden ruimingen in de andere gemeenten.

Breda, 27 januari 2010