FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: zeggenschap werktijden en veiligheid speerpunten in cao supermarkten

Gisteren organiseerde FNV Bondgenoten de landelijke kaderdag voor de werknemers in de supermarktbranche. Tijdens deze besloten bijeenkomst nam Nicole Boonstra na drieëneenhalf jaar afscheid als vakbondsbestuurder in de sector handel. De kaderdag was tevens het startschot voor de komende onderhandelingen over een nieuwe cao supermarkten.

Nicole Boonstra, bestuurder FNV Bondgenoten: "Met veel plezier kijk terug op de jaren dat ik als vakbondsbestuurder actief was in de sector handel. Tijdens de onderhandelingen voor de cao supermarkten stonden we soms lijnrecht tegenover de werkgevers. Maar des te groter de voldoening als je - na veel vijven en zessen - toch een cao kunt afsluiten die de positie van werknemers in de branche verbetert."

De afgelopen drieëneenhalf jaar was Boonstra onder andere onderhandelaar voor de cao supermarkten, dit deed zij samen met Lex Makkinje. Boonstra begint binnenkort als vakbondsbestuurder in de sector Industrie. Bestuurders Arie van der Pijl en Lex Makkinje nemen het stokje over van Boonstra als het gaat om de cao supermarkten.

De huidige cao loopt op 1 april aanstaande af en tijdens de kaderdag is met de werknemers invulling gegeven aan belangrijke thema's als naleving van de cao, veiligheid op de winkelvloer en zeggenschap over werktijden. De uitkomsten van deze dag vormen de uitgangspunten voor de komende cao-onderhandelingen die op 4 februari van start gaan.

Boonstra: "FNV Bondgenoten wil Gewoon Goed Werk voor iedereen. Dus: werk dat zeker, veilig, gezond en lonend is. Naast een betere balans tussen werk en privé willen we in de nieuwe cao de positie van hulpkrachten aanzienlijk verbeteren. Het werken in de supermarkt moet leuk zijn en vooral leuk blijven."

In de supermarktbranche zijn ruim 220.000 mensen werkzaam; meer dan 65 procent hiervan is jonger dan 22 jaar. Een ruime meerderheid (circa 60 tot 70 procent) van de werknemers heeft geen vast contract; het betreft met name jongeren, scholieren en studenten die maximaal twaalf uur per week als hulpkracht werken. Slechts 15 procent van de werknemers heeft een fulltime contract.

Onder de noemer 'Gewoon Goed Werk' zet FNV Bondgenoten zich in voor werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Werknemers moeten tenminste 130% van het WML per uur krijgen, flexwerk moet worden beperkt tot `ziek en piek' en de cao moet fatsoenlijk worden nageleefd. In Nederland verdienen 1,4 miljoen mensen minder dan 10 euro per uur en hebben 1,9 miljoen mensen geen vaste baan. Zij werken behalve in de schoonmaak, onder andere ook in de vleesverwerking, post, uitzendbranche, supermarkten en in de taxisector.