Provincie Noord-Holland

Provinciaal team voor spoedeisende bodemsaneringen


27 januari 2010 - Nieuwsartikel

Op 26 januari hebben Gedeputeerde Staten de bodemsaneringstrategie en het uitvoeringsprogramma bodemsanering 2010-2014 vastgesteld.

In de Bodemsaneringstrategie geeft de provincie aan hoe zij de komende jaren het onderzoek en de sanering van verontreinigde bodems in de provincie wil aanpakken. In het uitvoeringsprogramma werkt de provincie de aanpak van verschillende groepen bodemsaneringslocaties meer uit.

Voorop staat het snel aanpakken van locaties met actuele risicoâs de zogenaamde spoedlocaties. Hierbij krijgen locaties met risicoâs voor de gezondheid van mensen voorrang. Andere mogelijke actuele risicoâs zijn risicoâs voor ecosystemen of voor de kwaliteit van het grondwater. De provincie neemt een actieve rol op zich bij het aanpakken van deze spoedlocaties. Een speciaal provinciaal spoedteam gaat partijen actief benaderen en stimuleren om tot onderzoek en sanering van spoedlocaties over te gaan. Er zijn momenteel nog ongeveer 600 mogelijke spoedlocaties in Noord Holland. Locaties in Amsterdam, Haarlem, Zaanstad en Alkmaar zijn hierbij niet meegeteld omdat deze gemeenten hun eigen aanpak en budget hebben. De verwachting is dat na onderzoek zal blijken dat van de ca. 600 locaties slechts een minderheid daadwerkelijk gesaneerd hoeft te worden. Met de aanpak van spoedlocaties geeft de provincie uitvoering aan een belangrijke doelstelling van het landelijk Convenant âBodemontwikkelingsbeleid en aanpak spoedlocatiesâ, dat zij vorig jaar medeondertekende.

Budget
Voor bodemsaneringen is rijksgeld beschikbaar, maar het Rijk stelt de komende jaren minder financiële middelen beschikbaar dan de afgelopen jaren. Een deel van dit budget moet worden besteed aan al lopende saneringen of is op basis van het convenant bestemd voor specifieke bestemmingen, zoals waterbodems. Dat betekent dat het resterende budget selectief moet worden ingezet. De provincie zet dit resterende budget hoofdzakelijk in voor de aanpak van spoedlocaties. Ook voor het oplossen van maatschappelijke knelpunten wordt geld ingezet. Het gaat dan om situaties waarbij de aanwezigheid van bodemverontreiniging een belemmering vormt voor de realisering van maatschappelijke ontwikkelingen, bijvoorbeeld woningbouw of de realisatie van de ecologische hoofdstructuur.

Voormalige stortplaatsen
De provincie wil stimuleren dat voormalige stortplaatsen meegenomen worden bij ruimtelijke ontwikkelingen en heeft hiervoor nieuw beleid geformuleerd. Dit beleid was mede nodig omdat de Wet bodembescherming eigenaren van voormalige stortplaatsen onvoldoende duidelijkheid biedt als het om herontwikkeling gaat. De provincie zal de eigenaren van locaties waarvoor dit nieuwe beleid van toepassing is nader informeren.

De bodemsaneringstrategie en het uitvoeringsprogramma 2010-2014 zijn hieronder te downloaden.


* Bodemsaneringstrategie en uitvoeringsprogramma 2010-2014 (pdf -
367,43 kb)


* Bodemsaneringstrategie en uitvoeringsprogramma 2010-2014 bijlage GS-nota (pdf - 120,66 kb)

---