Ingezonden persbericht
Persbericht
Yolanthe in India: ieder meisje dat we redden is er één
Amsterdam, 27 januari 2010
Ieder meisje dat we redden is er één. Dat was de rode draad tijdens de preview van de Tros TvShow die vanmiddag in Amsterdam plaatsvond. Er zijn 2 miljoen minderjarige meisjes werkzaam in de seksindustrie in Azië. Dat is echter voor Yolanthe geen reden om bij de pakken neer te zitten. Haar strijdvaardigheid wekte veel bewondering onder alle aanwezigen.
Stichting Stop Kindermisbruik heeft vanmiddag een preview gegeven aan pers en genodigden van de Tros TV-Show uitzending in het NiNsee in Amsterdam. Er werden exclusieve fragmenten getoond van de reis van Yolanthe naar India, uit de uitzending van de TROS TV Show van zondag 31 januari om 21.20 uur bij de Tros op Nederland 1. Alle aanwezigen waren zichtbaar geraakt door de emotionele beelden en verhalen.
Yolanthe heeft met gevaar voor eigen leven Indiase bordelen bezocht, wat unieke en tevens schokkende beelden heeft opgeleverd. Uit deze bordelen worden door de Indiase partner van Stop Kindermisbruik, de Rescue Foundation, meisjes vanaf 7 jaar bevrijd. Na de preview hebben Yolanthe en Triveni Acharya, de directrice van de Rescue Foundation, onder leiding van Ivo Niehe de pers te woord staan. Tevens was er de mogelijkheid om via een Skype-verbinding twee meisjes die gered zijn uit een bordeel in India vragen te stellen. Ambassadeurs Arjan Erkel, John en Vivian Ewbank waren tevens aanwezig.
De persbijeenkomst vond plaats in het Ninsee in Amsterdam. "Ik ben heel dankbaar dat de Tros TV-Show met mij is meegereisd naar India, vertelde Yolanthe. Het was een unieke kans dat de politie mij bescherming wilde bieden en dat ik opnames mocht maken in de bordelen. Nu kan ik de Nederlandse bevolking laten zien in wat voor hokken jonge meisjes gevangen zitten. Er ligt alleen een vies matrasje en de deur wordt aan de buitenkant op slot gedaan. Het is er smerig en warmer dan 45 graden. Als de deur opengaat, krijgen de meisjes een een kom linzensoep of rijst naar binnen geschoven of een nieuwe klant. Het is afschuwelijk. Sommige meisjes zijn pas 7 jaar oud! Gelukkig is er ook hoop. Stop Kindermisbruik bevrijdt de meisjes en geeft ze weer een toekomst. Ook dat laten we zien." De directrice van de Rescue Foundation, Triveni Acharya, was geroerd door alle persaandacht. "Vorig jaar heeft Stop Kindermisbruik 350 bevrijdingen van jonge meisjes mogelijk gemaakt. We hopen dat de Tros TV Show veel nieuwe donateurs gaat opleveren. Dan kunnen we dit jaar misschien 1,000 meisjes een nieuwe toekomst geven" aldus mevrouw Acharya. Ivo NIehe verklaarde dat het het hefstigste was dat hij in lange tijd heeft gezien.
----------
Over Stop Kindermisbruik
In Azië worden elke dag tienduizenden meisjes gedwongen tot prostitutie. Stichting Stop Kindermisbruik bevrijdt deze meisjes en geeft ze een toekomst. Naast het bevrijden en re-integreren van de misbruikte meisjes, geeft Stop Kindermisbruik voorlichting. Zowel in Azië, als in Nederland. Initiatiefnemers van de stichting zijn Yolanthe Cabau van Kasbergen (tevens ambassadrice) en Arjan Erkel. John en Vivian Ewbank zijn ambassadeurs.
Over het NiNsee
Het NiNsee heeft als missie het slavernijverleden in Nederland levend te houden. Dit doen zij door het verrichten van wetenschappelijk onderzoek op slavernij historisch gebied in het Nederlands Koninkrijk en haar oud- koloniën. De verkregen kennis wordt verspreid in de Nederlandse samenleving via het onderwijs, publicaties en tentoonstellingen. Sinds maart 2009 loopt de tentoonstelling Kind aan de Ketting. Met deze tentoonstelling verbindt het NiNsee haar historische opdracht aan de actualiteit: Kind aan de Ketting vertelt het verhaal van kinderen in slavernij; toen en nu. Voor de actualiteit is samengewerkt met Stop Kindermisbruik. Bezoekers van de tentoonstelling kunnen op zogenaamde 'prijsstickers' (hoeveel 'kost' een kind?) hun wensen opschrijven, voor de kinderen uit India die zijn bevrijd.
----------
Noot voor de redactie,
Ingezonden persbericht