Gemeente Kapelle

Kleine ergernissen zijn in goede handen bij de BOAâs

Niet aangelijnde honden op straat en hondenuitwerpselen op de stoep, verkeerd en/of hinderlijk geparkeerde autoâs, schreeuwerige jeugd, onenigheid met de buren, stank en andere overlast van bedrijven: het zijn de âkleineâ, dagelijkse ergernissen die het gevoel van geluk en veiligheid het meest beïnvloeden. Terecht of niet, we kijken met zijn allen naar de overheid om deze zaken aan te pakken. De politie beschouwt deze dingen niet (meer) als een kerntaak. Reden waarom gemeenten steeds meer de zogenoemde âbuitengewone opsporingsambtenaarâ ofwel BOA inzetten. Ook in de gemeente Kapelle kennen we het verschijnsel sinds 2008. In de toekomst zullen deze BOAâs steeds belangrijker worden bij de handhaving van onder andere de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), handhaving vergunningenbeleid en milieuwetgeving.

Mede naar aanleiding van de discussie tussen de gemeenteraad en de politie in Schore op 19 januari jl., het rapport van SCOOP over de veiligheid in de gemeente Kapelle (alsmede een verslag in de PZC) spreken direct betrokken over het fenomeen BOA: Ruim een jaar lopen en rijden ze nu rond in de gehele gemeente Kapelle: vaste man Adrie van Belzen en zijn collegaâs. De BOAâs komen gemiddeld één keer in de week op afwisselende dagen. Veel mensen in de gemeente Kapelle kennen ze intussen.
De BOAâs worden aangestuurd door de coördinator omgevingsrecht van de afdeling Ruimte van de gemeente.
Tot de taakstelling behoren: verkeerd parkeren, stallen aanhangwagens/caravans, hondenpoep en loslopende honden, verkeerd aanbieden afval, overlast in de openbare ruimte, toezicht bij evenementen (o.a. Kapelse Dag), zwerfvuil, overlast jeugd en oneigenlijk gebruik van recreatiewoningen (niet toegestane permanente bewoning). Inwoners kunnen klachten op deze gebieden indienen bij de klachtenlijn van de gemeente of men kan de BOAâs ook persoonlijk aanspreken. De BOAâs surveilleren, geven voorlichting en waarschuwen bij overtredingen. In het uiterste geval of na regelmatig waarschuwen, kunnen ze een proces-verbaal uitschrijven, dan gaat het geld kosten. Adrie: ,,Bij de evaluatie in de gemeenteraad werd er gezegd, dat er niet alleen gewaarschuwd maar ook geschreven dient te worden. Nu moet je als BOA je gezond verstand gebruiken, je wilt tenslotte met de mensen in gesprek blijven. Maar er is een grens aan het waarschuwen en dan blijft alleen de beschikking over.â Om het zicht hierop te houden, noteren de BOAâs de gegevens van degenen, die ze een waarschuwing geven. Geen kans dus dat je er steeds opnieuw met een waarschuwing vanaf komt!

Samenwerking
Het werk dat de BOAâs doen heeft raakvlakken met het werk van de politie, maar is niet hetzelfde. Het landelijke beleid van de politie is, dat deze zich meer op haar kerntaken van opsporing en handhaving gaat richten. Dit betekent in de praktijk dat meer âtoezichtstaken naar de gemeenten komen. De Bestuurlijke Strafbeschikking is een handhavingsinstrument voor gemeenten om de bestrijding van veel voorkomende en overlastgevende overtredingen in de publieke ruimte aan te pakken.
Alleen een beëdigd ambtenaar is bevoegd tot het opmaken van een proces-verbaal en daar komen de buitengewone opsporingsambtenaren in beeld. ,,Hun aanwezigheid heeft al effect en het is vaak beter de BOAâs in te zetten. Het is laagdrempelig en niet zo dramatisch als een politiewagen met zwaailichten en al.â Naast waarschuwen en verbaliseren hebben ze ook een signalerende functie, dat wil zeggen doorgeven van zaken aan bevoegde instanties als de politie, milieudienst of de afdeling bouwvergunningen van de gemeente. Teamchef Kapelle/Reimerswaal van de Politie Zeeland Kees van Welij is zeer te spreken over het bestaan van de BOAâs. ,,Ik ben er een warm voorstander van. Ze vormen een aanvulling voor de politie, zodat die zich meer op haar hoofdtaken kan richten. We weten elkaar goed te vinden en houden regelmatig contact. Als wij een melding krijgen die op hun takengebied ligt, seinen we hen in en zij geven zaken aan ons door indien nodig. Het is belangrijk dat ze er zijn en dat het vaste mensen zijn. Die gaan de buurt en hun wijk goed kennen en dat is voor BOAâs zeer belangrijk: kennen en gekend worden.â Uiteraard zijn er kritische geluiden met betrekking tot de BOAâs en de betrokkenen horen die ook, maar ze hebben ook een weerwoord: vroeger was een BOA een soort parkeerwachter met weinig bevoegdheden, maar die zijn sterk uitgebreid en het niveau is een stuk hoger geworden. Wijkagenten aanstellen is voor de politie een groot probleem, dat betekent altijd dat ze mankracht moet herschikken, dus elders mensen weghalen. Van Welij: ,,De dorpsagent is een achterhaald begrip en ik ben ook niet gelukkig met de termen wijkagent of gemeentepolitie. De BOAâs zijn wat ze zijn en doen uitstekend werk.â

Toekomst
In de raadsvergadering van 15 december 2009 is er een evaluatie geweest, waarbij de meerderheid van de gemeenteraad besloot de regeling voort te zetten zoals die nu is. De inzet van de BOAâs kan zijn vruchten nog meer afwerpen als het gaat om het terugdringen van overlast door jeugd: vernielingen, herrie, rommel en aanwijzingen van drugsgebruik. Onderzocht wordt op welke manier hierin nauwer met de politie kan worden samengewerkt en de preventieve uitwerking kan worden geoptimaliseerd.
Door landelijke ontwikkelingen niet het er ook naar uit dat de rol van de BOAâs op het gebied van controle en toezicht groter zal worden. De inzet van BOAâs zal daarom in de toekomst mogelijk verder worden uitgebreid.
Tot eind 2010 gaat de gemeente Kapelle door met de samenwerking met Veere, maar voor de toekomst is de mogelijkheid van een âpouleâ van BOAâs op de Bevelanden in onderzoek. Dat zou kunnen leiden tot een verhoging van het aantal uren en mogelijk tot een permanente beschikbaarheid van mensen door de Bevelandse âpouleâ. Of de gemeente Kapelle wel behoefte heeft aan een grotere inzet van de BOAâs is overigens volgens Adrie van Belzen niet vanzelfsprekend: ,,We hebben het aantal uren al uitgebreid en door niet steeds met zijn tweeën te werken, maar soms ook alleen, hebben we het aantal âcontrolemomentenâ vermeerderd. Ik denk niet dat we een hele week werk hebben in de gemeente Kapelle, maar nog iets meer zou mooi zijn, bijvoorbeeld twee volle dagen. Dat mensen denken dat ze ons te weinig zien, kan ook een effect zijn van het feit dat de BOAâs aangesteld zijn. De gedachte: nu ze er eenmaal zijn, willen we ze zien ook.â
Klachten/meldingen over de openbare ruimte: 0113-333113 of via servicelijn@kapelle.nl of via het formulier op de website: Kapelle.nl/K@pelle werkt voor u!/Meldingen Openbare Ruimte.