UMC St Radboud
UMC St Radboud onderzoekt of eiwitrijk dieet helpt tegen overgewicht
26-01-2010
Negen bedrijven en kennisinstellingen in Oost-Nederland, waaronder het
UMC St Radboud, binden de strijd aan tegen overgewicht. Daartoe
ontwerpen en produceren de participanten gezonde, eiwitrijke
voedingsmiddelen en -ingrediënten, om deze vervolgens te gebruiken in
goed gecontroleerde dieetprogramma's. Om te komen tot persoonlijke
dieetadviezen zal een test op basis van biomarkers, stoffen in het
lichaam die aanwijzigen geven over de gezondheidstoestand van de
persoon, worden ontwikkeld.
In Oost-Nederland wonen relatief veel mensen met overgewicht.
Overgewicht geeft een grotere kans op hart- en vaatziekten,
gewrichtsslijtage, bepaalde vormen van kanker en andere ziekten. Ook
leidt overgewicht tot een meer dan gemiddeld ziekteverzuim en verhoogt
het de kosten van de gezondheidszorg. Door het bundelen van kennis en
kunde op het gebied van Food, Health en Technology, in deze regio
rijkelijk aanwezig, kunnen deze problemen effectief en efficiënt
worden aangepakt. In de strijd met overgewicht leidt zelfs een
bescheiden gewichtsverlies al tot een gezondheids- en welzijnswinst.
Het ziekteverzuim zal teruglopen door een toegenomen gezondheid van
werknemers. Aangezien het project ook zal bijdragen aan de regionale
werkgelegenheid, wordt voorzien dat de economische status van de regio
zal verbeteren.
Het project heeft een totale omvang van bijna 3 miljoen euro en is een
samenwerking van Wageningen UR (Food & Biobased Research en sectie
Humane Voeding), Previtas, Newtricious, Ollyxa, Molecular
Nanofabrication group - Universiteit Twente, Nijmegen Proteomics &
Metabolomics Facilities - UMC St Radboud, Zwanenberg Food Group,
Barentz Ingredients en Zijerveld. De samenwerking is tot stand gekomen
via het programma Pieken in de Delta Oost-Nederland, door subsidies
van het Ministerie van Economische Zaken en de Provincies Gelderland
en Overijssel.