Ingezonden persbericht
Uitnodiging
Amstelveen, 19 november 2010
Tentoonstelling Artotheek Het Gouden IJ
Kunst gemaakt door mensen met een lichamelijke handicap
Op maandag 25 januari 2010 vanaf 11.00 uur vindt de feestelijke opening plaats van de tentoonstelling: Artotheek Het Gouden IJ. Deze artotheek aan de Laan van Kronenburg 12 in Amstelveen verkoopt en verhuurt kunst die is gemaakt door mensen met een lichamelijke handicap. De startcollectie bestaat uit een zestigtal kunststukken: tekeningen, schilderijen en keramiek. De werken zijn figuratief, abstract of grafisch.
Artotheek Het Gouden IJ verhuurt en verkoopt kunst afkomstig uit het Beeldend Atelier, onderdeel van Osira Activiteitencentrum Amstelrade. Sinds 2003 ontwikkelen kunstenaars met een lichamelijke handicap hier hun persoonlijke vaardigheden en verkennen zij hun mogelijkheden. Creativiteit staat centraal en niet de lichamelijke beperking. Iedere kunstenaar komt tot een eigen stijl.
Kunst te koop en te huur
Veel kunststukken zijn in het verleden al te zien geweest op exposities. Door het verzamelen van de beste werkstukken ontstond een mooie collectie, die nog steeds groeit. Het openen van een artotheek in januari 2009 was een logische stap. Een breder publiek kan de kunstwerken nu bewonderen en zelfs kopen of huren. Artotheek Het Gouden IJ is gevestigd in Activiteitencentrum Amstelrade van OsiraGroep te Amstelveen (Laan van Kronenburg 12, 1183 AS Amstelveen). De naam 'Het Gouden IJ' verwijst naar de locatie waar de artotheek zich uiteindelijk (waarschijnlijk in 2011) zal vestigen, namelijk op IJburg.
Beeldend Atelier
In het Beeldend Atelier werken dagelijks ongeveer acht kunstenaars. Ieder werkt in zijn of haar eigen tempo en ontdekt gaandeweg welke technieken, kleuren, thema's en materialen hem of haar aanspreken. Alle mogelijke technieken en materialen komen aan bod. Er wordt getekend en geschilderd op papier en op linnen. Met bijvoorbeeld potlood, inkt, pastel, acrylverf, ecoline en houtskool. In het atelier worden beelden gemaakt, maar ook gebruikerskeramiek, waarbij de kunstenaars verschillende kleisoorten en glazuren gebruiken. Ook wordt er gewerkt met speksteen en geëxperimenteerd met glas. Bovendien komen verschillende druktechnieken zoals etsen, monoprint en linosnede aan bod.
De begeleiding richt zich op het persoonlijke creatieve proces. Ook wordt er samen met de kunstenaar gezocht naar de hulpmiddelen of aanpassingen om de lichamelijke beperkingen op te vangen. Bijvoorbeeld met speciaal vormgegeven handgrepen of kwasten.