Holocaust Memorial Day getuigenis door Auschwitz-overlevende


NIJMEGEN, 20100118 -- Het Soeterbeeck Programma en het Heyendaal Onderzoeksprogramma van de Radboud Universiteit Nijmegen en het Stedelijk 4&5 mei comité Nijmegen organiseren een getuigenis door Auschwitz-overlevende Mirjam Weitzner-Smuk.In een gesprek vertelt zij over haar ervaringen als joods meisje in de Tweede Wereldoorlog. De getuigenis vindt plaats op maandag 25 januari 2010 van 19.30 - 22.00 uur in de Aula van de Radboud Universiteit Nijmegen, Comeniuslaan 2. www.ru.nl/sp/vriendschap

Mirjam Weitzner-Smuk overleefde als kind vijf concentratiekampen: Westerbork, Bergen-Belsen, Theresienstadt, Auschwitz en Märzdorf. Na de bevrijding door Russische soldaten probeerde ze samen met haar vriendinnetje Annie Walg Nederland te bereiken. Dat lukte hen na een gevaarlijke tocht van vier weken. Terug in Amsterdam ontdekte Mirjam dat haar ouders, zus en zwager waren vermoord. Tijdens deze avond vertelt Mirjam Weitzner-Smuk in een gesprek met Ria van den Brandt over haar ervaringen als joods meisje tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dr. Marc De Kesel leidt de avond in met een korte lezing over hoe de getuigenis, ook als de laatst levende getuige er niet meer is, iets zegt over onze moderne democratie.

Mirjam Weitzner-Smuk (1930) werd in 1995 geïnterviewd voor het Shoah Visual History Archive (The Spielberg Interviews)en vertelde toen de eerste keer haar hele verhaal. Zij is tevens een van de geïnterviewden uit het VWS-project Getuigen van Theresienstadt, onder leiding van Ria van den Brandt.
Dr. Marc De Kesel is senioronderzoeker aan de Faculteit der Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen en docent aan de Arteveldehogeschool Gent.
Dr. Ria van den Brandt is senioronderzoeker aan de Faculteit der Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen en geassocieerd onderzoeker aan het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Aanmelding
Deelname kost ¤ 7,50| medewerkers en alumnipashouders RU ¤ 5,- | studenten RU gratis Meer informatie en inschrijven op www.ru.nl/sp/vriendschap. Bij verhindering blijft de betalingsverplichting bestaan. Informatie: info@soeterbeeck.ru.nl | (024) 361 55 55 | www.ru.nl/sp

Auschwitz, de andere kampen en de herinnering aan de Shoah - Openbaar college door Auschwitzspecialist Robert Jan van Pelt
I.s.m. Faculteit der Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen
Dinsdag 26 januari 2009, 16.00 - 18.00 uur, zijzaal Refter, Erasmuslaan 1, Radboud Universiteit Nijmegen
De herinnering aan Auschwitz domineert ons begrip van de Shoah. De andere kampen spelen hierin een minder grote rol. Is het nodig om nuance aan te brengen in deze beeldvorming?
Met: prof.dr. Robert Jan van Pelt en Elma Verhey. www.ru.nl/sp/vanpelt





Soeterbeeck Programma