Nr.17
Hilversum, vrijdag 22 januari 2010
EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 4
Ingang Oost, maandag 25 januari, 19.25 uur, Nederland 1
De heer Van der Gouw is door een onbekende hond in zijn been gebeten.
De Ambulancedienst brengt mevrouw Van Geloof naar de Eerste Hart Hulp van het Amphia Ziekenhuis, locatie Molengracht in Breda. Zij heeft last van pijn op de borst.
Joey Rovers is tijdens een potje voetbal ongelukkig op zijn pols terechtgekomen.
Maikel Joosen is met zijn voet onder een vorkheftruck gekomen.
Afslag UMC Utrecht, dinsdag 26 januari, 19.25 uur, Nederland 1
In Afslag UMC Utrecht doet presentatrice Mirjam Bouwman verslag vanuit een van de grootste academische ziekenhuizen in ons land, het Universitair Medisch Centrum in Utrecht.
In deze aflevering volgt Mirjam een gehooronderzoek bij de zes weken oude Femke. Zij kreeg, toen zij enkele dagen oud was, bij de gehoorscreening thuis een alarmerende uitslag. Dat bleek terecht alarm, want bij het eerste gehooronderzoek in het Wilhelmina kinderziekenhuis werd ernstig gehoorverlies aan beide oren vastgesteld. De vraag is of het gehoorverlies al zo omvattend is dat Femke een gehoorimplantaat moet krijgen.
De 55-jarige Sjoerd vecht tegen de verwoestende gevolgen van kanker. Twee jaar geleden werd bij hem een oogmelanoom geconstateerd, een kwaadaardig gezwel in het oog. Niet veel later vond men uitzaaiingen in de lever. Opereren kon op dat moment niet meer, omdat de lever al volledig aangetast was. Om zijn leven toch nog iets te rekken heeft Sjoerd heeft besloten om mee te doen aan een nieuwe therapie: radio-embolisatie.
En bij Daan van negen wordt een gaatje in het hersenvlies gedicht. Hij heeft het Syndroom van Down en heeft al van jongs af aan last van infecties in het oor. Door de kleine opening in Daans hersenvlies sijpelt nu hersenvocht naar buiten. Dit wordt tijdens een operatie verholpen.
Rail Away, dinsdag 26 januari, 19.55 uur, Nederland 2
Noorwegen: Lillehammer-Roros
Documentaireserie over markante spoorlijnen in de wereld. In elke aflevering wordt een reis gemaakt, waarbij onderweg ook aandacht is voor bijzondere locaties.
In het winterse Noorse landschap een treinreis van Lillehammer naar Hamar, beide bekend van de Olympische Winterspelen, naar het oosten van het land, waar een spoorlijn door dunbevolkte gebieden, bedekt met bossen, naar het voormalig mijncentrum Roros voert.
Uit Elkaar, dinsdag 26 januari, 20.50 uur, Nederland 2
Eric en Mirella zijn 11 jaar bij elkaar en hebben twee kinderen, Evia van 5 en Solange van 3 jaar. Hun relatie wordt aan het wankelen gebracht, wanneer Eric vreemd gaat met een vrouw voor wie hij tot grote steun is tijdens haar scheiding. Hij ontkent wanneer Mirella ernaar vraagt, maar via Hyves komt ze erachter hoe het werkelijk zit. Haar vertrouwen in Eric is enorm geschaad en ze wil zo snel mogelijk scheiden. Maar Eric heeft spijt en wil eigenlijk niet scheiden.
Nu krijgen Eric en Mirella begeleiding van een mediator en hun kinderen worden gecoached.
Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 29 januari, 15.00 uur, Z@pp
Goed schoon
'Wat een mooie duiven', wijst Dop. Pletsss! Dop en Kurk krijgen een kledder duivenpoep op hun hoofd. Wat een pechvogels!
Als Elly een verhaal vertelt heeft over mensen die elkaar wassen in een rivier, willen Dop en Kurk dat ook. 'Daar in de vijver', Dop en Kurk gaan hupsakee het water in.
Maar dan komt opeens een mevrouw in een witte jurk naar ze toegerend. Ze haalt ze uit het water en zet ze op haar fiets. Dop en Kurk gaan naar een badhuis! Daar krijgen ze een heerlijke wasbeurt en mooie schone kleren. Wat een geluksvogels!
De Dorpsdokter, vrijdag 29 januari, 19.25 uur, Nederland 1
Rosemarie ontvangt een patiënt die allergisch voor zijn eigen sokken lijkt te zijn. En Karen Hoorn komt met haar moeder bij Rosemarie omdat ze een 'lekoor' heeft en dus niet zo goed kan horen.
De heer Strijker heeft allerlei klachten, waaronder een voetschimmel, een plekje op zijn been en een kaal plekje op zijn hoofd.
De heer Freenstra is blind en komt bij Roelof met een rare knobbel op zijn borst. Roelof legt aan hem uit dat de knobbel in zijn borst misschien met medicijnen te maken heeft.
De heer Ensink bezoekt Roelof met een dikke en pijnlijke knie. Het kan de meniscus zijn. Roelof legt uitgebreid uit, waarom je een meniscus beter kunt laten zitten.
En dokter Piet heeft een spoedgeval.
Dit jaar maken we kennis met drie nieuwe artsen: Roelof Moes, Piet Speelman, en Rosemarie Poutsma die in dienst is bij Roelof en Piet.
Ze hebben een praktijk in Nijeveen, een landelijk dorp in de provincie Drenthe. Nijeveen heeft ongeveer 3600 inwoners en maakt sinds 1998 deel uit van de gemeente Meppel. De praktijk is op twee locaties, de woonhuizen van Roelof en Piet, maar de patiënten zijn bij alle drie de artsen ingeschreven. In de boerderij van Roelof is ook de apotheek gevestigd. Alle drie hebben bewust gekozen voor een kleinschalige praktijk.
Living Rights, vrijdag 29 januari, 19.55 uur, Nederland 2
Toti is een 14-jarig Keniaans meisje uit de Masaï-stam. Zij is op haar elfde van huis gevlucht toen haar vader haar wilde uithuwelijken. Bij de Masaï is de praktijk van het uithuwelijken van groot belang voor het voortbestaan van de cultuur. Dankzij het huwelijk van een dochter krijgt de vader weer koeien om zijn kudde uit te breiden. Er komt echter steeds meer verzet tegen deze huwelijken en de daar aan voorafgaande besnijdenis van de meisjes.
Doordat Toti vluchtte, is haar identieke tweelingzus Amina in haar plaats uitgehuwelijkt. Na drie jaar ontmoeten Toti en haar zus elkaar weer. Twee praktisch gelijke meisjes, met een totaal verschillend leven. Ook de ontmoeting en traditionele verzoening van Toti met haar ouders laten de verscheurdheid van Toti's wereld zien. Enerzijds wil zij naar school maar anderzijds wil ze geen afstand nemen van haar familie en de bijzondere cultuur waarin zij is groot gebracht.
Living Rights is een 5-delige documentaire serie over het Verdrag van de Rechten van het Kind (UN 1989). De films portretteren kinderen in Kenia, Japan, Peru en Wit-Rusland.
De serie Living Rights gaat over de moeilijke keuzes waarmee jongeren in het dagelijks leven te maken hebben. In het licht van de Rechten van het Kind gaat het over problematische situaties waarin geen eenvoudige en eenduidige oplossingen zijn. Living Rights heeft als doel het Verdrag van de Rechten van het Kind meer tot de verbeelding te laten spreken.
Checkpoint, zaterdag 30 januari, 10.00 uur, Nederland 3
Waaruit kun je nu eigenlijk beter drinken, een glas of een beker? Het testteam checkt wat er sterker is door ze naar beneden te gooien en zo heet te maken dat ze knappen. En wat doe je als je telefoon leeg is en geen oplader hebt? We gebruiken citroenen en een dynamo om toch op te laden. In de jongens/meiden-test checken we wie er preciezer is. Wie opereert dokter Bibber het nauwkeurigst? De testers bibberen er zelf ook van! Ook: wie heeft zijn zenuwen het best onder controle bij de draaiende champagnetoren?
Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.
Nederland Zingt, zaterdag 30 januari, 18.30 uur, Nederland 2
Nederland Zingt in de Grote Kerk in Naarden met Martini Jongens Koor o.l.v. Rintje te Wies, Jong Gemengd Koor Oriolus o.l.v. André van Vliet en baritonsolist Hans Voschezang zullen een aantal prachtige liederen. Het Martini Jongenskoor uit Sneek werd in 1995 opgericht op initiatief van Bouwe R. Dijkstra en Dirk S. Donker, organist van de Martinikerk in Sneek. Een Engels jongenskoor kenmerkt zich in de eerste plaats door de zogenaamde trebles: jongens die de sopraanpartijen zingen. De trebles worden aangevuld met mannelijke alten, tenoren en bassen. Het spreekt voor zich dat het repertoire zich toespitst op werken uit de engelse koorliteratuur. Sinds 2004 staat het koor onder leiding van Rintje te Wies.
Nederland Zingt op Zondag, zondag 31 januari, 9.00 uur, Nederland 1
Vandaag brengt ds. Arie van der Veer een verrassingsbezoek aan Jan en Annie van Houwelingen. Zij zijn 60 jaar getrouwd en worden voor deze gelegenheid in het zonnetje gezet door hun kleindochter Lianne. Lianne heeft een bijzondere band met haar opa en oma. Toen Lianne 18 was gingen haar ouders uit elkaar en in die tijd kon ze altijd bij haar opa en oma terecht. Ze voelt zich veilig en geborgen bij hen en opa en oma zijn voor haar een voorbeeld als het gaat om de liefde en trouw aan elkaar.
Ds. Arie van der Veer houdt de meditatie afgewisseld met koor- en samenzang.
Verborgen Verhalen, zondag 31 januari, 14.36 uur, Nederland 3
Tweede prijs
De Bijbel zegt: 'Je zult achter de waarheid komen, en de waarheid zal je bevrijden'
Vandaag begint bij Simone op school de kaartenactie voor een kinderziekenhuis in Zambia. Wie verkoopt er het meest? Tamara zal wel weer winnen. Ze wint altijd alles, de uitslover. Maar deze keer wil Simone de prijs. Wie de meeste kaarten verkoopt, mag zelf naar Zambia. Weet je hoe vet! Maar hoe verkoop je veel kaarten? Simone bedenkt een geheim plannetje. Maar daar mag niemand achter komen.....
'Verborgen Verhalen' is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is.
---
Noot voor redactie,
Evangelische Omroep
Evangelische Omroep