Agenda Raadsplein besluitvormingsronde A maandag 25 januari 2010
Tijd en plaats
Op maandag 25 januari 2010 vindt het Raadsplein besluitvormingsronde A plaats van 19.00-20.00 uur in de Raadzaal van het Stadhuis (Grote Kerkplein 15) in Zwolle.
A-onderwerpen
Kadernota Bedrijventerreinen.
Met deze kadernota wordt uitvoering gegeven aan het structuurplan. In deze nota is een behoefteraming opgenomen en zowel een inbreidings- als uitbreidingsopgave. Daarnaast wordt ingezoomd op de verschillende Zwolse bedrijventerreinen. Tot slot worden de acties, maatregelen en instrumenten benoemd. Voorgesteld wordt de Beslisnota vast te stellen als een helder kader voor het beleid ten aanzien van bestaande en nieuwe bedrijventerreinen in Zwolle.
Op 14 december is deze Beslisnota meningsvormend behandeld op het Raadsplein. De opgevoerde debatvraag luidde: 'Is het voor de dynamiek en ontwikkeling van het Zwolse MKB van belang dat de gemeente bedrijfskavels van 1000m2 beschikbaar stelt?'. Vrij snel werd geconcludeerd dat de fracties het over het algemeen eens waren met de stelling. Ook de wethouder was het met de stelling eens.
Programma Onderwijshuisvesting 2010
Deze Beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor de Besluitvormingsronde A op het Raadsplein.
De gemeenteraad is verantwoordelijk voor het beschikbaar stellen van de voor onderwijshuisvesting benodigde kredieten. De budgetten voor de structurele lasten van deze kredieten zijn bij de begrotingsbehandeling 2010 door de raad vastgesteld.
De raad wordt voorgesteld het programma vast te stellen zodat kan worden bereikt dat de scholen in het jaar 2010 kunnen beschikken over voldoende huisvesting c.q. inrichting.
De in het programma opgenomen voorzieningen voldoen aan de criteria zoals vastgelegd in de Verordening huisvesting Onderwijs. Ook sluiten de in het programma opgenomen voorzieningen aan op het Masterplan onderwijshuisvesting en de begroting 2010.
Stedenbouwkundig Programma van Eisen Noordschil Westenholte
Deze Beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor de Besluitvormingsronde A op het Raadsplein.
In 2006 heeft de raad kennis genomen van de Stedenbouwkundige visie Noordschil Westenholte. Deze visie is ontstaan nadat de Voorsterweg zijn regionale functie verloor in verband met de aanleg van de Hasselterweg. Het Stedenbouwkundig Programma van Eisen (SPvE) is een juridisch kader als basis voor de uitgifte van deelgebieden in de Noordschil Westenholte. Met het SPvE wordt het herstel van de Voorsterweg als unieke dorpsdijk en woonstraat van Westenholte beoogd. Het SPvE is tevens de basis voor het nieuwe bestemmingsplan Noordschil Westenholte die in januari 2010 in procedure gaat. De raad wordt voorgesteld in te stemmen met het SPvE en de samenvatting van de bebouwingsrichtlijnen per deelgebied op te nemen als aanvullend juridisch kader voor de toetsing van de bouwplannen door Welstand.
Grondexploitaties Katwolderplein en Kamperpoort-midden
In het kader van de perspectiefnota 2004 heeft de raad besloten dat de grondexploitaties Katwolderplein en Kamperpoort-midden financieel-technisch geen onderdeel uitmaken van de Meerjaren Prognose Vastgoed (MPV) Hiertoe is besloten, omdat het een herstructureringsproject betreft. Ondanks dat er financieel geen onderdeel van uit maakt, vindt de verantwoording van beide projecten wel plaats in de MPV. Dit geeft ieder jaar weer veel verwarring en onduidelijkheid.
Om hier een eind aan te maken wordt voorgesteld de genoemde grondexploitaties ook financieel onder te brengen in de MPV.
Planschadeverzoek van M.A.H. van Brink en S. Sari
Het betreft een planschadeverzoek uit 2002, daarom moet hierover door de gemeenteraad worden besloten. Ten tijde van het indienen van het planschadeverzoek kon nog niet worden beslist, omdat er gewacht moest worden op een uitspraak naar aanleiding van een beroep bij de Raad van State. Toen de uitspraak van de Raad van State bekend werd en het bestemmingsplan onherroepelijk, had er moeten worden besloten over het planschadeverzoek. Dit is per abuis niet gebeurt. Recentelijk heeft de verzoeker verzocht alsnog een besluit te nemen.
Voorgesteld wordt te besluiten om conform het ter inzage gelegde advies van de schadebeoordelingscommissie het planschadeverzoek af te wijzen wegens voorzienbaarheid.
Openluchtbad
Deze Beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor de Besluitvormingsronde op het Raadsplein.
Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten van Alferink - Schieveen inzake de lekkage van de baden is er een renovatieplan opgesteld door architectenbureau Henket. De eerste fase van het renovatieplan voor het Openluchtbad is nu gereed, daarvoor is een aantal werkzaamheden verricht. Het vervolg van de werkzaamheden is het opstellen van een voorlopig ontwerp waarvoor aanvullende middelen worden gevraagd. Met het opstellen van een voorlopig ontwerp wordt beoogd in beeld te brengen welk scenario uitgewerkt moet worden in een definitief ontwerp. De raad wordt voorgesteld kennis te nemen van de studie naar restauratie en renovatie van Openluchtbad Zwolle en de cultuurhistorische verkenning en in te stemmen met de voorlopige conclusies / zoekrichtingen uit de studie. Daarnaast wordt de raad voorgesteld krediet beschikbaar te stellen voor het opstellen van een voorlopig ontwerp en deze opdracht te gunnen aan architectenbureau Henket.
Evaluatie Parkeerbeleid 2004-2009 en voorbereiding Nieuw Parkeerbeleid
Deze Beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor de Besluitvormingsronde op het Raadsplein.
De raad wordt voorgesteld het huidige parkeerbeleid het komende halfjaar te gaan evalueren en hiervoor een krediet beschikbaar te stellen van ¤55.000,-, te dekken uit de reserve parkeren. Met het uitvoeren van deze evaluatie worden de resultaten en de effectiviteit van het huidige parkeerbeleid in beeld gebracht. Daarnaast wordt aangegeven hoe kan worden ingespeeld op toekomstige ontwikkelingen, zoals de groei van de automobiliteit in relatie toe de inbreidingsopgave. Hiermee kan een goede basis worden gelegd voor een toekomstig parkeerbeleid van de gemeente Zwolle.
Maatschappelijke stages
Deze Beslisnota is rechtstreeks geagendeerd voor de Besluitvormingsronde op het Raadsplein.
In het regeerakkoord is afgesproken dat leerlingen van het voortgezet onderwijs vanaf schooljaar 2011 / 2012 verplicht zijn een maatschappelijke stage te vervullen. Eind 2008 is door de raad een aantal besluiten genomen hieromtrent. In 2009 heeft de gemeente Zwolle de ontwikkeling van een effectieve bemiddelingsstructuur ondersteund en gefaciliteerd. De vrijwilligerscentrale kan de huidige vraag naar bemiddeling tussen leerling en stageplaats realiseren. In het schooljaar 2009 - 2010 gaat het om ongeveer 4000 leerlingen in Zwolle die maatschappelijke stage lopen.
De raad wordt voorgesteld de voorbereidingen op de maatschappelijke stages voort te zetten en de beschikbare rijksmiddelen daartoe in te zetten met een totaal van ¤ 322.667,-.
Wijziging bestuurlijke structuur Gemeenschappelijke Regeling WEZO
In verband met de Wet dualisering en herzieningen van de Wet sociale werkvoorziening is het nodig de Gemeenschappelijke regeling werkvoorzieningschap WEZO aan te passen. Er is ook nog onderzocht of de huidige bestuurlijke structuur wel de meests geschikte is voor een sterke gemeentelijke regierol en een financieel gezonde en slagvaardige uitvoeringsorganisatie. Geadviseerd wordt de huidige structuur te handhaven en slechts bovengenoemde wijzigingen door te voeren. Een van de wijzigingen is dat er voortaan geen raadsleden meer zitting hebben in het algemeen bestuur.
Verder dient de verordening cliëntenparticipatie te worden aangepast, omdat de huidige niet voldoet aan de wettelijke eisen. Op het Raadsplein van 11 januari 2010 is deze beslisnota informatief besproken.
Ontslag en benoeming bestuursleden SEZZ en SVZZ
Schriftelijk is aan het college te kennen gegeven dat er zich wijzigingen voordoen in de samenstelling van het bestuur van de Stichting Exploitatie Zwembaden Zwolle (SEZZ) en Stichting Verhuur Zwembaden Zwolle (SVZZ). Twee bestuurleden hebben bedankt voor de functie en één bestuurlid wordt voorgedragen voor ontslag. In de statuten van de genoemde stichtingen is bepaald dat de gemeenteraad, op aanbeveling van B&W het bestuur benoemt en ontslaat. Door het vertrek van de drie bestuurleden, is het noodzakelijk een nieuw bestuurlid te benoemen, omdat het bestuur uit minimaal drie leden dient te bestaan. Voorgesteld wordt om ontslag te verlenen aan de heer J.P. van der Neut en over gaan tot het benoemen van de heer B. Koopman als bestuurslid van SEZZ en SVZZ.
Beleidskader Wmo 2010-2013
Eind vorig jaar liep het huidig beleidkader Welzijn en Zorg 2006-2009 af. Ook meerjarige beleidsprogramma van het Wmo-beleid zijn aan actualisatie toe. Reden voor het opstellen voor een integraal actueel beleidskader op het gebied van de Wmo. Wettelijk is geregeld dat de gemeenteraad een plan vaststelt dat hoofdzaken bevat van het door de gemeente te voeren beleid op het gebied van maatschappelijke ondersteuning. De uitgangspunten van het beleidskader is het uitgaan van de eigen kracht van mensen waarbij rekening moet worden gehouden houden met verschillen in hun situatie en mogelijkheden. Het conceptbeleidskader is vrij gegeven voor inspraak. Verschillende belangenorganisaties hebben gereageerd. In de inspraakverantwoording is aangegeven hoe is omgegaan met de inspraakreacties.
Om te bevorderen dat er innovatieve instrumenten en voorzieningen worden ontwikkeld, is er subsidie beschikbaar. De raad wordt voorgesteld een subsidiedeelverordening vast te stellen, die voor organisaties ruimte geeft voor verandering en vernieuwing. Gevraagd wordt voor de uitvoering hiervan
¤ 100.000,- ter beschikking te stellen. Op het Raadsplein van 11 januari 2010 is deze beslisnota informatief besproken.
Nota van uitgangspunten Bestemmingsplan Buitengebied
Op 30 maart 2009 heeft de raad de visie buitengebied vastgesteld. De nu voorliggende Nota van Uitgangspunten is een uitwerking van de visie. Het dient als leidraad voor het op te stellen bestemmingsplan. Om als gemeente de regie te houden op de kwaliteit van het buitengebied, wordt een ontwikkelingsgericht bestemmingsplan opgesteld. Hierin wordt niet alleen aangegeven wat in ruimtelijk opzicht wel en niet mag, maar geeft ook de voorwaarden aan waarbinnen nieuwe ontwikkelingen mogelijk zijn.
In de Nota van Uitgangspunten worden de thema's uit de visie nader uitgewerkt. De Nota is tot stand gekomen in overleg met de provincie, het waterschap en diverse belangenorganisaties. Op het Raadsplein van 11 januari 2010 is deze nota informatief besproken.
Voorgesteld wordt de nota vast te stellen als richtlijn voor het opstellen van de bestemmingsplannen voor de deelgebieden.
Vaststelling Cultuurvisie 2020
De cultuurvisie is een integraal en compleet kader voor de ontwikkeling van het culturele beleid in Zwolle. Dit kader bestaat uit twee onderdelen. De richting en de ambities worden verwoord in de Cultuurvisie 2020 en voor de concrete op uitvoeringgerichte plannen komt er de Cultuurnota 2011-2014. Thans wordt voorgesteld om de Cultuurvisie vast te stellen. In de visie is gekozen voor drie samenhangende lijnen waarlangs het cultuurbeleid verder wordt ontwikkeld. Het betreft: Ons creatief vermogen, Cultuur van iedereen en Versterken cultuurtoerisme. Bij het opstellen van de visie is het culturele veld nadrukkelijk betrokken geweest. Er zijn een viertal werkateliers georganiseerd en er is een afsluitende miniconferentie gehouden. Bovendien is de conceptvisie besproken in het overleg van directeuren van kunstinstellingen (DOK)
Tijdens de informatieronde op 8 december 2010 is namens zeven culturele organisaties ingesproken.
Op het Raadsplein van 11 januari 2010 is deze beslisnota meningsvormend besproken.
Alles afwegende was een meerderheid van de fracties voorstander van agendering voor de besluitvormingsronde. Enkele fracties gaven aan te overwegen moties en/of amendementen in te dienen. Andere fracties kondigde aan tegen het voorstel te zullen stemmen.
Vaststelling partiële herziening bestemmingsplan Bergkloosterweg 16
Er is een aanvraag om bouwvergunning ingediend voor het uitbreiden van een ligboxenstal bij het bestaande agrarische bedrijf op het perceel Bergkloosterweg 16. Het plan is in strijd met het vigerende bestemmingsplan Buitengebied Zwolle. Om het bouwplan mogelijk te maken is herziening van het bestemmingsplan noodzakelijk.
Het perceel Bergkloosterweg 16 is bestemd als "Agrarisch gebied van landschappelijke waarde". Hierbinnen was een bouwperceel aangeduid. Het perceel ligt tevens in een gebied dat is aangeduid als "stadsrandzone". Aan zowel het agrarisch bouwperceel als aan de "stadsrandzone" is door de Kroon goedkeuring onthouden, bij Koninklijk Besluit van 27 juni 1986. De omvang van het bouwperceel was te beperkt. Tot op heden is dit niet hersteld, waardoor er nog altijd geen bouwperceel is toegekend in het bestemmingsplan.
Voorgesteld wordt om, met inachtneming van de uitspraak van de Kroon, opnieuw een agrarisch bouwperceel toe te kennen. Hierdoor wordt de agrarische bebouwing op het perceel positief bestemd, zodat medewerking kan worden verleend aan de gevraagde uitbreiding van de ligboxenstal.
Bron: Raadsgriffie
Datum van 15-01-2010 tot 25-01-2010
Gemeente Zwolle