Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Datum 25 januari 2010 -

Onderwerp OV-chipkaart in Stadsregio Rotterdam

-

Geachte voorzitter,

Op 21 januari jl. heeft de eerste termijn van een Algemeen Overleg plaatsgevonden over de OV-chipkaart. Daarbij is ook gesproken over het verzoek van de Stadsregio Rotterdam (SRR) om met ingang van 11 februari a.s. het Nationaal Vervoerbewijs (NVB) uit te zetten voor bus, tram en Randstadrail in de Stadsregio. Over dat verzoek heb ik positief besloten en heb u daarover per brief van 2 december 2009 geïnformeerd (Kamerstukken II, 23 645, nr. 325). Uw Kamer heeft mij tijdens het Algemeen Overleg gevraagd nog nadere informatie te geven over de manier waarop de SRR aandacht geeft aan twee specifieke doelgroepen: ouderen en blinden en slechtzienden. De SRR heeft mij daarover nadere informatie verschaft die ik onderstaand toelicht.

Besluitvorming uitzetten NVB
Voordat ik op deze specifieke onderwerpen in ga, wil ik graag toelichten hoe het besluitvormingsproces om het Nationaal Vervoersbewijs (NVB) in te trekken is ingericht en ook in het geval van de concessies bus, tram en Randstadrail in Rotterdam is doorlopen.
Met uw Kamer is afgesproken dat ik ieder verzoek tot het uitzetten van het NVB toets aan criteria die ik in mijn brief van 29 november 2007 heb gemeld (Kamerstukken II, 23 645, nr. 173) en de criteria die daaraan in het Aanvalsplan van februari 2008 zijn toegevoegd. Onderdeel van die toets is de raadpleging van de reizigersorganisaties door de desbetreffende decentrale overheid. Dat is vanzelfsprekend ook in Rotterdam gebeurd. In de Stadsregio Rotterdam is het PROV (Platform Reizigersbelangen Openbaar Vervoer), waarin consumentenorganisaties zitting hebben, akkoord gegaan met het uitzetten van het NVB bij bus, tram en Randstadrail per 11 februari 2010. In het PROV zijn onder andere de ouderenbonden vertegenwoordigd, alsook de VGR (Verenigde Gehandicapten Raad) waarin blinden en slechtzienden zijn vertegenwoordigd. 1 Op basis van mijn toets aan de negen overeengekomen criteria heb ik positief besloten over het verzoek van de SRR om het NVB voor bus, tram en Randstadrail uit te zetten.


1 In het PROV zijn de volgende consumentenorganisaties vertegenwoordigd: COSBO (senioren) , SBO (ouderenorganisatie), de Fietsersbond, ROVER, VGR (gehandicaptenorganisaties) en Zorgbelang (patiëntenorganisatie) a
agina 1 van 3 P





Datum Ouderen

Tijdens het debat kwam de vraag aan de orde hoe ouderen in Rotterdam Ons kenmerk geïnformeerd worden over de OV-chipkaart. Bij uw Kamer bestaat de zorg dat VENW-DGMo-2010/279 ouderen onvoldoende betrokken worden bij de invoering en dat de informatievoorziening onvoldoende op deze doelgroep is toegesneden. De SRR en RET hebben mij hierover de volgende informatie verstrekt.

De RET heeft ouderen de afgelopen jaren continu pro-actief benaderd met "ambassadeurs". Er zijn speciale voorlichtingsbijeenkomsten specifiek voor ouderen ingericht. De ouderenorganisaties zijn ook vertegenwoordigd in het PROV dat akkoord is met het verzoek van de SRR om met ingang van 11 februari a.s. het NVB voor bus, tram en Randstadrail in de Stadsregio uit te zetten. De RET heeft laten weten dat ouderen in Rotterdam die in aanmerking komen voor het 65+ gratis vervoer, persoonlijk worden aangeschreven en op hen toegesneden informatiemateriaal ontvangen. Daarnaast heeft de RET de "frontliners" die aanwezig zijn op de stations om mensen wegwijs te maken en te helpen waar dat nodig is. Uit het evaluatierapport over Rotterdam dat ik u op 16 oktober jl. heb toegezonden blijkt dat ouderen positief zijn over het gebruik. Zij geven een ruime voldoende (7,0).
Blinden en slechtzienden
Een andere vraag tijdens het overleg op 21 januari jl. was hoe het OV- chipkaartsysteem voor blinden en slechtzienden toegankelijk is gemaakt in Rotterdam. De SRR en de RET hebben mij de volgende informatie gegeven.

De SRR heeft met het PROV veelvuldig overlegd over het onderwerp "reizen als blinde/slechtziende in Rotterdam". In het PROV zijn blinden en slechtzienden vertegenwoordigd in het VGR. Het PROV heeft, zoals eerder vermeld, positief geadviseerd over het verzoek van de SRR om in bus, tram en Randstadrail het NVB uit te zetten.
Voor blinden en slechtzienden zijn blindegeleidelijnen in de metro aangelegd, zodat de OV-chipkaartpoortjes ook voor hen toegankelijk zijn. De RET heeft in 2007 de "Buiten-Gewoon-Veilig" prijs gewonnen. Dit is een jaarlijkse prijs waarmee Viziris een gemeente of organisatie beloont die zich inzet voor toegankelijkheid en veiligheid van blinden en slechtzienden. Ook is een gratis begeleiderskaart beschikbaar, zodat blinden en slechtzienden zonder extra kosten door derden begeleid kunnen worden. Blinden en slechtzienden kunnen net als iedereen vanzelfsprekend met de gewone OV-chipkaarten reizen. Daarvoor kan een abonnement worden gekocht, kan via ,,reizen op saldo saldo worden geladen op oplaadautomaten en kan via auto- reload ervoor worden gezorgd dat er altijd voldoende saldo op de kaart staat. Daarnaast is een speciaal product voor blinden en slechtzienden ontwikkeld dat bekend staat als het " 5 euro- Vizirisabonnement voor metro". Voor een bedrag van 5 euro in de maand kan met een sleutelkaart onbeperkt gereisd worden in de Rotterdamse metro. Overigens kan met dit 5 euro-abonnement ook onbeperkt gereisd worden in de Amsterdamse metro.
Voor een bedrag van 5 euro per maand kunnen dus blinden en slechtzienden onbeperkt reizen in zowel de Rotterdamse als de Amsterdamse metro. Daarnaast is op verzoek van het PROV een "10 euro Vizirisabonnement voor bus- tram-metro" ontwikkeld voor het reizen in de Stadsregio Rotterdam. Met dit product kan voorts ook bij bus- tram en metro in Amsterdam (GVB) worden

agina 2 van 3 P





gereisd. Omdat het gebruiksgebied aanzienlijk is uitgebreid, wordt hier een Datum bedrag van 10 per maand gevraagd.

Overigens blijft het ,,5 euro-abonnement" voor alleen de metro (Rotterdam én Ons kenmerk Amsterdam) bestaan. VENW-DGMo-2010/279

Tot slot
Op verzoek van uw Kamer heb ik in deze brief aanvullende informatie opgenomen over de manier waarop de SRR bij de invoering van de OV-chipkaart rekening houdt met ouderen en blinden/slechtzienden. Deze nadere informatie bevestigt dat een goed en verantwoord besluit is genomen over het uitzetten van het NVB in de Stadsregio Rotterdam per 11 februari 2010.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

J.C. Huizinga-Heringa

agina 3 van 3 P