Winters minder voereiwit voor biologische vleesvarkens bespaart kosten
25 jan 2010
Voor varkenshouders kan het interessant zijn om âs winters voer met
minder eiwit en aminozuren te verstrekken aan biologische
vleesvarkens. Per afgeleverd vleesvarken bespaart dit ⬠3,50 aan
voerkosten en daalt de stikstofuitscheiding met 10,4%. Het aangepaste
voer heeft geen negatief effect op de technische resultaten en de
slachtkwaliteit. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen UR Livestock
Research.
Biologische vleesvarkens krijgen vaak onbeperkt voer en zijn
gehuisvest in natuurlijk geventileerde stallen. In deze stallen kan de
ruimtetemperatuur in de winter dalen tot beneden de 10°C. Bij zulke
temperaturen hebben de dieren meer voer nodig. Uit onderzoek op
varkensproefbedrijf Raalte blijkt dat biologische vleesvarkens
afkomstig van een York eindbeer vanaf 70 kg tot afleveren 2,75 kg voer
per dag opnemen in de zomermaanden en 3,25 kg voer per dag in de
wintermaanden. De extra voeropname gebruiken ze vooral voor het op
peil houden van hun lichaamstemperatuur en in mindere mate voor
eiwitaanzet. Op het varkensproefbedrijf is daarom onderzocht of
vleesvarkens âs winters voldoende hebben aan vleesvarkensvoer met
minder eiwit en aminozuren.
Onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd met vleesvarkens afkomstig van een
Tempo-eindbeer en van een Pietrain-eindbeer. Alle varkens kregen vanaf
opleg tot circa 58 kg lichaamsgewicht een commercieel biologisch
startvoer verstrekt. Daarna werd aan de controlegroep een standaard
biologisch vleesvarkensvoer (EW = 1,05; ruw eiwit = 183 g/kg;
darmverteerbaar lysine = 7,3 g/kg) gevoerd. Dit voer is tot afleveren
onbeperkt verstrekt. De proefgroep werd overgeschakeld op een mengsel
van het standaard biologisch vleesvarkensvoer en een vleesvarkensvoer
met verlaagde eiwit en aminozuurgehalten (EW = 1,05; ruw eiwit = 157
g/kg; darmverteerbaar lysine = 6,3 g/kg).
Voordelen
Uit de onderzoeksresultaten bleken geen verschillen in groei,
voeropname en voederconversie tussen proef- en controlegroep. Minder
voereiwit had ook geen effect op spekdikte, classificatie en
vleespercentage. De proefgroep nam 7,4% minder stikstof op dan de
controlegroep. De stikstofuitscheiding daalde hierdoor met 10,4% per
vleesvarken per ronde en op jaarbasis met 6,9% per vleesvarken, er van
uitgaande dat het voer met minder eiwit in twee van de drie ronden op
jaarbasis gevoerd kan worden. Als gevolg van de lagere
stikstofuitscheiding zal ook de ammoniakemissie verminderen. De
voerkosten waren bij de proefgroep bijna ⬠3,50 per afgeleverd
vleesvarken lager, waardoor het saldo steeg met ruim ⬠4,50. Een
dergelijk vleesvarkensvoer kan waarschijnlijk in twee van de circa
drie ronden op jaarbasis worden gevoerd.
Downloaden rapport
Rapport 266 âMinder eiwit in biologisch vleesvarkensvoer in de winterâ
van C.M.C. van der Peet-Schwering et al. kunt u gratis
downloaden. Zie ook het bericht op de Biokennis website.
Contact
Carola van der Peet - Schwering
Tel. 0320 - 293 506
(c) 2010 Wageningen UR.