Het principe voorkomen concurrentievervalsing is momenteel zoek
Den Haag, 25 januari 2010 â STIVORO schrikt van de berichten van de
Voedsel en Waren Autoriteit VWA en het AD van vandaag, waaruit blijkt
dat steeds minder cafés rookvrij zijn. Verrast zijn we echter niet.
De laatste maanden krijgen we een toenemend aantal reacties van
goedwillende horeca-ondernemers die twijfelen of ze zich nog wel aan
het rookverbod moeten houden. Reactie van een café-houder: 'Ik zie
m'n vaste klanten weggaan naar cafés waar wel gerookt mag worden.' en
'Vaak trekken de rokers de niet-rokers met zich mee.' Uit de reacties
blijkt dat men zich in een tweestrijd bevindt: zich aan het rookverbod
houden, wat men het liefste zou doen, of de asbakken weer op tafel
zetten om aan de oneerlijke concurrentie het hoofd te bieden.
'Deze ontwikkeling is erg zorgelijk,' zegt Lies van Gennip, directeur
van STIVORO, 'omdat zo langzaam maar zeker het rookverbod in de horeca
afkalft. Niet voor niets was het uitgangspunt van de wetgeving het
voorkomen van concurrentievervalsing. Een principe dat ook door de
Koninklijke Horeca Nederland werd onderschreven. In de huidige
situatie is dit principe zoek. Nu worden goedwillende
horeca-ondernemers het slachtoffer van een afbrokkelend rookverbod in
de horeca.'
AD en VWA constateren dat niet alleen in eenmanszaken - waar VWA
tijdelijk niet meer handhaaft- weer wordt gerookt. De feiten zijn dat
ook in cafés met personeel en discotheken de asbakken terug komen.
Hierdoor wordt een steeds grotere groep personeel en bezoekers (en ook
jonge disotheekbezoekers) weer blootgesteld aan tabaksrook. 'Dit
onderstreept hoe belangrijk duidelijke wetgeving en handhaving zijn,'
zegt Van Gennip. 'Het is van belang om op korte termijn de huidige
onduidelijkheid op te heffen en geen uitzonderingen meer te maken in
de handhaving". Zo wordt de meerderheid van de caféhouders die ter
goeder trouw zijn, verlost van een dilemma en beloont voor het volgen
van de wettelijke regels.'