Senternovem

25-01-2010 | Eurocommissaris voor innovatie presenteert eerste plannen

De nieuwe Eurocommissaris voor Onderzoek, Innovatie en Wetenschap, Máire Geoghegan-Quinn, wiens benoeming nog wel goedgekeurd moet worden door het Europees Parlement, maakte op 13 januari haar plannen bekend. Innovatie moet centraal staan in alle Europese beleid, niet alleen bij haar portefeuille. Dit is de enige manier waarop Europa zich als kenniseconomie kan ontwikkelen. Het is de eerste keer dat een Eurocommissaris specifiek belast wordt met innovatie.

Maire Geoghegan Quinn De nieuwe Eurocommissaris voor Onderzoek, Innovatie en Wetenschap, Máire Geoghegan-Quinn, haar benoeming moet nog wel goedgekeurd worden door het Europees Parlement, maakte op 13 januari haar plannen bekend. Het is de eerste keer dat een Eurocommissaris belast wordt met innovatie. Geoghegan-Quinns voorganger, Janez Potocnik, had de portefeuille Wetenschap en Onderzoek. Commissievoorzitter Barroso wil hiermee duidelijk maken dat innovatie essentieel is voor Europa. Eerder was er sprake van dat een `supercommissaris' voor innovatie zou komen, om verbindingen tussen de verschillende portefeuilles te slaan die met innovatie te maken hebben, maar uiteindelijk heeft Barroso ervoor gekozen innovatie aan de `gewone' commissaris voor Onderzoek en Wetenschap te geven. Desalniettemin is het een bepalend onderwerp voor de ontwikkeling van Europa als kenniseconomie, zo gaf Geoghegan-Quinn in haar hoorzitting en openingswoorden voor het Europese Parlement aan. "Kennis zal olie vervangen als drijvende kracht achter de economie", aldus Geoghegan-Quinn. Daarom is haar post ook zo belangrijk voor de Europese strategie voor 2020.

Maatschappelijke uitdagingen
Geoghegan-Quinn wil allereerst dat Onderzoek, Innovatie en Wetenschap centraal staan in alle Europese beleid, omdat dit de enige manier is om van Europa een concurrerende kenniseconomie te maken. Samenwerking tussen de publieke sector en het bedrijfsleven acht zij daarbij van het grootste belang. Geoghegan-Quinn gaat vooral inzetten op de grote maatschappelijke uitdagingen van nu, te weten klimaatverandering, energiezekerheid en vergrijzing. De administratieve lasten moeten verlicht worden, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van Europese onderzoeksprojecten. Ook wil zij de deelname van kleine en middelgrote bedrijven aan Europese subsidies stimuleren.

Om landen in Centraal- en Oost-Europa te helpen aansluiten bij hun buurlanden voor wat betreft hun wetenschappelijke infrastructuur, hoopt Geoghegan-Quinn 86 miljard uit de Europese Structuurfondsen (ESF) gebruiken voor onderzoek, innovatie en wetenschap.

Samenwerking met andere Eurocommissarissen
Ze sprak over haar post als een functie met een overbruggende en multidisciplinaire rol. De Ierse wil een groep gaan leiden van Eurocommissarissen verantwoordelijk voor de digitale agenda (`onze' Neelie Kroes), industrie, energie en onderwijs - en dan geen praatgroep maar een groep die concrete resultaten aflevert.

Geoghegan-Quinn: "Ik ben voor actie. Er is al genoeg gepraat over onderzoek en innovatie, het is nu tijd voor resultaten. We moeten van een decennium van debat over Europa naar een nieuw decennium van resultaten boeken."

Meer MKB
Geoghegan-Quinn wil samen met de voorgedragen Commissaris voor de Interne Markt, de Fransman Michel Barnier, het Europese patentensysteem en de bescherming van intellectueel eigendom gaan verbeteren. Ze acht vermindering van administratieve lasten bij Europese subsidieprogramma's zoals het Zevende Kaderprogramma voor Onderzoek en Ontwikkeling van groot belang. Er zal een Taskforce opgericht worden om te onderzoeken hoe de Europese Investeringsbank (EIB) en het Europese Investeringsfonds (EIF) kunnen worden uitgebreid om meer midden- en kleinbedrijf te stimuleren tot innovatie. Ook kunnen wellicht de onderwerpen die voor subsidie in aanmerking komen zo worden aangepast dat ze aantrekkelijker worden voor innovatieve bedrijven.

Mobiliteit van onderzoekers en meer vrouwen in onderzoek Daarnaast wil Geoghegan-Quinn jonge mensen aanmoedigen om een wetenschappelijke studie te volgen, omdat dit essentieel is voor Europa's concurrentiekracht. Daarbij moeten wetenschappers betere arbeidsomstandigheden krijgen dan nu het geval is, en moeten onderzoekers zich vrijelijk door de Europese Unie kunnen bewegen, zonder dat dit negatieve gevolgen heeft voor hun sociale verzekeringen en pensioen.

Het vergroten van het aandeel van vrouwen in de wetenschap staat op Geoghegan-Quinns lijstje, maar ze wil geen quota instellen, ze wil zich meer richten op doelen en op ondersteuning van vrouwelijke wetenschappers na onderbrekingen in hun loopbaan.

Achtergrond
De voorgedragen Eurocommissaris voor Innovatie was eerder in Ierland lid van het parlement en Minister voor Toerisme, Transport en Communicatie en Minister voor Europese Zaken. Zij is opgeleid als leraar en schreef de roman The Green Diamond en was columnist voor de Irish Times. Sommigen vragen zich af of Geoghegan-Quinn wel de geschikte persoon is om te beslissen over wetenschap en onderzoek in Europa, omdat zij hierin niet gespecialiseerd is. De vrees is dat wetenschap teveel gekoppeld zal worden aan bedrijfsbelangen. De kersverse Eurocommissaris garandeert echter haar onafhankelijkheid en daadkracht: "Als u op zoek bent naar een ambtenaar of een bureaucraat, dan heeft u de verkeerde persoon. Ik ben een politicus, een doener. Ik garandeer u ook de onafhankelijkheid van mijn denken." besloot zij de hoorzitting. Het Europese parlement beslist op 26 januari 2010 over de benoeming van de nieuwe Europese Commissie. Wijzigingsdatum | 25-01-2010