Gemeente Nijefurd


actief kernenbeleid

Gemeente Súdwest Fryslân zet belangrijke stap naar actief kernenbeleid

Diverse partijen, onder wie de vijf gemeenten, Doarpswurk, de Provincie Fryslân en woningcorporaties, hebben tijdens een conferentie op vrijdag 22 januari jl. richting gegeven om te komen tot het nieuwe kernenbeleid. Binnen de ambtelijke organisatie wordt een aparte afdeling dorpen en steden opgezet. Dorpscoördinatoren vormen daarbij de brug tussen de dorpsbesturen en de ambtelijke organisatie en de bestuurders. Bovendien kunnen de dorpen extra professionele en financiële ondersteuning verwachten, zo is vrijdagmiddag op een bijzondere conferentie in Gaastmeer uitgesproken.

De visie over het op te zetten kernenbeleid van de nieuwe gemeente, die vorig jaar door de vijf fusiegemeenten is opgesteld, lijkt inmiddels overgenomen door de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, mevrouw Ank Beijleveld. In een nieuwe richtlijn over gemeentelijke herindelingen vraagt de staatssecretaris een visie van de nieuwe gemeenten op het gebied van wijkgericht werken, een actief kernenbeleid en een actieve rol voor dorps- en wijkbesturen.

Dynamisch samenspel

Tijdens de Gaastmeerconferentie van afgelopen vrijdag, gaat men nog een stap verder. Het nieuwe kernenbeleid voor de gemeente Súdwest Fryslân wordt door de deelnemers gezien als "een dynamisch samenspel tussen de gemeente en de lokale bevolking". Het principe van de klant centraal wordt als basisprincipe verankerd in het ontwerp van de gemeentelijke organisatie en de werkprocessen. De besturen van de dorps- en wijkraden spelen daarbij een meer prominente rol dan nu het geval is.

Behalve de vijf fusiegemeenten hebben ook andere betrokken partijen aan de Gaastmeerconferentie deelgenomen. Onder de deelnemers ook de gemeente Steenwijkerland die ook uit een herindeling is ontstaan. Deze gemeente heeft al effectieve werkmodellen ontwikkeld in de communicatie tussen de dorpsbesturen en de gemeente. "Belangrijk voordeel van de nieuwe gemeente Súdwest Fryslân is dat in een vroeg stadium over het te ontwikkelen kernenbeleid intensief wordt nagedacht. In de gemeente Steenwijkerland is die ontwikkeling pas na de herindeling ontstaan", aldus wethouder Henk Boxum van de gemeente Steenwijkerland vrijdag in Gaastmeer.

Grote dorps- en wijkconferentie

De conferentie die nu is gehouden wordt gezien als een voorbereiding op een grote conferentie over het kernenbeleid voor de nieuwe gemeente. Daarbij zullen alle dorps- en wijkbesturen dan worden betrokken. Die vervolgconferentie zal al binnenkort worden gehouden.