Attero produceert in Venlo groene energie uit vergisting gft-afval

25/01/2010 12:36

Attero

De compostfabriek van Attero in Venlo is in 2010 succesvol uitgebreid met een vergistingsinstallatie. Naast de productie van compost en biobrandstoffen uit gft-afval produceert de installatie nu ook groene energie uit biogas. Een warmtekrachtkoppelingsinstallatie (WKK) zet het gas uit de vergisting van het gft-afval om in groene stroom; zo'n 6,5 miljoen kilowattuur per jaar, goed voor ruim 1500 huishoudens. Bovendien levert de vergisting een forse extra beperking op van de uitstoot van CO2.

Attero verwerkt in Venlo al ruim vijftien jaar groente-, fruit- en tuinafval van huishoudens uit de regio tot compost en biobrandstof voor specifieke energiecentrales. Enkele jaren geleden is Attero gestart met het ontwikkelen van een uniek vergistingsconcept om de energie-inhoud van gft-afval optimaal te benutten. Met de inbedrijfname van de vergistingsinstallatie wordt gft ook een duurzame bron van energie. In de bestaande composteertunnels wordt het gft gespoeld met water zodat de oplosbare organische stoffen - de bouwstenen voor de gasproductie - opgenomen worden in het water. Dit water wordt naar een vergistingsreactor naast de composteerinstallatie gepompt.

Energie, warmte en kracht

Vergisting is een biologisch proces, waarbij bacteriën de in water opgeloste organische stof omzetten in methaangas, het hoofdbestanddeel van biogas. Het gevormde biogas gaat naar de WKK-installatie, de warmtekrachtkoppeling: een motor met een generator die het biogas omzet in elektriciteit en warmte. De elektriciteit levert Attero als groene stroom aan het elektriciteitsnet. De warmte wordt gebruikt om de temperatuur van diverse procesonderdelen, zoals de vergistingsreactor, op het ideale niveau te houden.

Verwerking gft bespaart CO2

De verwerking van gft-afval levert een toenemende bijdrage aan de beperking van de uitstoot van CO2. Niet alleen het composteren - de traditionele methode - levert CO2-besparing op, ook de productie van biobrandstof leidt tot een extra CO2-winst. Vergisten om er groene stroom van te maken, levert nog eens een forse extra beperking op van de uitstoot per ton verwerkt gft. Ook de inzet van compost als veenvervanging zorgt voor een wezenlijke bijdrage in de CO2 reductie. De verdere benutting van de in het proces opgewekte warmte en de inzet van groen gas uit gft als duurzame transportbrandstof, zijn opties die het milieuvoordeel in de toekomst nog verder kunnen vergroten.

Profiel Attero

Attero is een innoverende kracht in de productie van teruggewonnen grondstoffen en duurzame energie. Onze wortels liggen in de grootschalige verwerking van huishoudelijk, organisch en mineraal afval. Vanuit onze maatschappelijke verantwoordelijkheid besteden wij alle aandacht aan mogelijkheden voor

hergebruik, aan de opwekking van duurzame energie uit afvalstromen en aan milieubewust beheer van stortplaatsen. Wij zoeken daarbij voortdurend naar nieuwe oplossingen en een verdere verduurzaming van onze productie- en verwerkingsinstallaties. Nascheiding van kunststoffen uit huishoudelijk restafval is daarvan een sprekend voorbeeld. Op basis van deze visie zijn wij uitgegroeid tot een van de grootste spelers op de Nederlandse afvalmarkt, en ontwikkelen wij ons verder als dienstverlener op milieugebied. Ons bedrijf biedt werk aan zo'n 650 gemotiveerde medewerkers, die op een vijftiental locaties jaarlijks bijna 3 miljoen ton afval verwerken. Goed voor een omzet van ruim 350 miljoen euro. Attero wekt elk jaar duurzame elektriciteit op voor circa 350.000 huishoudens en levert daarnaast (bio)brandstoffen voor energiecentrales.