Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit


Geachte Voorzitter,

Hierbij stuur ik u de antwoorden op de vragen van het lid Snijder-Hazelhoff (VVD) inzake de erfpacht van Staatsbosbeheer (kenmerk 2009Z24989).
1
Bent u bekend met het artikel "Staatsbosbeheer en haar eigen pacht"? Ja.

2
Deelt u de mening dat de huizen op de erfpachtgronden door de stijgingen van de erfpacht onverkoopbaar worden? Zo nee, waarom niet? Deze mening deel ik niet. Zoals aangegeven in mijn reactie op het rapport "Groene erfpacht in balans" is het uitgangspunt dat de regels van de vrije markt onverkort van toepassing zijn en er geen marktverstoring mag plaatsvinden. Het huidige stand still rondom de erfpacht leidt ertoe dat er onzekerheid in deze markt is. Dit maakt de verkoop mogelijk lastiger, maar ik ga ervan uit dat dit tijdelijk is.

3
Deelt u de zorg dat de stijging van de erfpachtprijzen kan leiden tot "verkrotting" van de huizen die op de erfpachtgronden van Staatsbosbeheer staan? Zo nee, waarom niet?
Neen, deze zorg deel ik niet. Marktconforme erfpachtcanons leiden tot nu toe nergens in Nederland tot achterstallig onderhoud of verkrotting.
4
Hoe beoordeelt u de handelswijze van Staatsbosbeheer om langs deze weg een inkomstenbron te genereren, en strookt dit met het beleid dat u voor ogen hebt waarbij Staatsbosbeheer eigen inkomsten dient te generen?

Zoals ook aangegeven in mijn reactie op het rapport "Groene erfpacht in balans" was het bij de verzelfstandiging van Staatsbosbeheer de expliciete wens van de minister en van uw Kamer om het inkomstengenererend vermogen van Staatsbosbeheer te vergroten. Uit de evaluatie van Staatsbosbeheer "Ruimte in het bos" die ik recent naar uw Kamer heb gezonden, blijkt dat Staatsbosbeheer dit naar behoren doet (Tweede Kamer 2008-2009, 29 659 nr. 37). Ik vind het van groot belang dat Staatsbosbeheer zelf een deel van haar eigen inkomsten genereert. Daardoor wordt de inzet van publieke middelen beperkt. In mijn opdracht geef ik echter geen taakstelling mee aan Staatsbosbeheer om een bepaald budget via erfpacht te verkrijgen. Erfpacht wordt niet ingezet met als doel om financiën te genereren. Voor Staatsbosbeheer is het een instrument om uitvoering te geven aan de maatschappelijke wens om natuur en landschap in Nederland in stand te houden en te ontwikkelen. Maar binnen dat kader vind ik het wel van belang dat Staatsbosbeheer marktconform opereert en derhalve reële canons berekent voor erfpacht.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg