Politie Utrecht

Persberichten Binnensticht, 09.50 uur

Utrecht, 25-01-2010

Collegas Rob Oostrom organiseren fietstocht om aandacht te vragen voor geweld tegen hulpverleners

ZEIST - Op maandag 25 januari 2010, één jaar na het dramatische incident op station Driebergen-Zeist dat politieman Rob Oostrom heeft getroffen, organiseren collegas van het district Binnensticht een fietstocht. Het doel van de tocht is om terug te kijken op de gebeurtenis met Oostrom én om een signaal af te geven over de gevolgen van geweld tegen hulpverleners.

Hulpverleners zoals politiepersoneel uit het hele land, brandweermensen en ambulancepersoneel fietsen mee. Ook minister Ter Horst, zal een gedeelte van de route afleggen, net als de korpschef Stoffel Heijsman. Inmiddels heeft de organisatie al meer dan 300 inschrijvingen ontvangen. De route gaat door een deel van de provincie Utrecht van Austerlitz naar Doorn, Driebergen, Odijk en Zeist en de totale lengte bedraagt ongeveer 50 kilometer.

Persmomenten

Journalisten zijn welkom bij de start van de fietstocht op het Dorpsplein in Austerlitz. Om 09.15 uur geeft de burgemeester van Zeist op die lokatie een toespraak. Om 09.30 wordt het officiële startsein gegeven voor de fietstocht. Omstreeks 14.55 uur is minster Ter Horst halverwege de Nassau Odijkstraat (nabij Slot Zeist op de Slotlaan) op de fiets gestapt. Zij zal omstreeks 14.40 uur op het bordes van het politiebureau in Zeist het woord richten tot de deelnemers aan de fietstocht samen met korpschef Stoffel Heijsman en districtschef Vincent Wigmans. Zij zijn dan ook bereikbaar voor persvragen. De tocht eindigt omstreeks 15.10 uur op het Dorpsplein in Austerlitz.

Achtergrond

Oostrom probeerde vorig jaar op 25 januari op het station Driebergen-Zeist te voorkomen dat een verwarde man zelfmoord wilde plegen. Terwijl Oostrom de man hulp aanbood, stak hij geheel onverwachts op hem in. Hierdoor heeft Oostrom een hoge dwarslaesie opgelopen waardoor hij de rest van zijn leven tot aan zijn nek verlamd blijft. In het district Binnensticht, waar Oostrom werkzaam is, is onder collegas het idee ontstaan om voor hem en zijn gezin geld in te zamelen om de financiële positie te waarborgen. Vanuit deze situatie zijn er diverse activiteiten ontstaan zoals het organiseren van deze fietstocht.