VU medisch centrum
Wereldkeuken: Duidelijkheid over voeding schept vertrouwen
14 januari 2010
Door toename van het aantal moslimpatiënten in VUmc groeit de behoefte
aan halalmaaltijden. In het kader van het project interculturalisatie
bracht masterstudent Marije Bleumink alle factoren in kaart die op het
gebied van voeding spelen tussen patiënten en zorgpersoneel.
`Patiënten willen zeker weten dat halal ook echt halal is', aldus
Marije Bleumink Foto: Mark van den Brink "De unit voeding van het
facilitair bedrijf was gestart met het project Wereldkeuken", vertelt
Marije Bleumink. "Wetenschappelijk docent Marianne van Elteren van de
afdeling metamedica had onderzoek gedaan naar de bereiding van
halalmaaltijden voor moslimpatiënten en wilde dit doortrekken van de
keuken naar de kliniek. Ik wilde me graag verdiepen in andere culturen
en kwam via de vakgroep gezondheidzorg & cultuur in contact met Van
Elteren. Voor een geneeskunde student is dit een bijzondere
onderzoeksstage: je werkt in de kliniek en bent bezig met
interculturalisatie, maar richt je ook op de unit voeding. De
combinatie ligt niet voor de hand, maar is wel heel leerzaam. Je
ontdekt hoe de organisatie werkt en leert tegelijkertijd omgaan met
andere culturen en communiceren met medewerkers van verschillende
niveaus."
100% halal
"Er is veel informatie beschikbaar over maaltijden in VUmc, maar de
informatievoorziening over halalmaaltijden was niet altijd eenduidig.
Op het IKM-formulier stond bijvoorbeeld niet expliciet of maaltijden
halal waren. Patiënten vertrouwden het niet. Bovendien zijn met name
de eerste generatie moslimpatiënten gewend, dat de familieleden de
maaltijden verzorgen. Door meer duidelijkheid te scheppen over
herkomst en bereiding van maaltijden kan VUmc dit patroon doorbreken."
Het zorgpersoneel waarborgt de kwaliteit van maaltijden en de
voedingstoestand van patiënten op de zorgeenheid. "Maar de kennis over
en ervaring met voedselvoorschriften verschilt sterk per medewerker.
Dat voedingsassistenten op de zorgeenheid verantwoordelijk zijn voor
voeding én schoonmaak roept soms vragen op bij patiënten. En omdat ook
verpleegkundigen en diëtisten bij voeding betrokken zijn, is niet
altijd duidelijk wie eindverantwoordelijk is voor de maaltijden op de
zorgeenheid."
Bleumink adviseerde onder andere om de communicatie naar patiënten te
verbeteren en medewerkers bij te scholen ten aanzien van
voedingsvoorschriften. De aanbevelingen zijn inmiddels grotendeels
uitgevoerd.
Ursula Wopereis
Dit artikel hoort bij een serie ter gelegenheid van het symposium
dienend leiderschap en interculturalisatie op 25 januari.
bron: Tracer