VU medisch centrum

Wereldkeuken: Duidelijkheid over voeding schept vertrouwen

14 januari 2010

Door toename van het aantal moslimpatiënten in VUmc groeit de behoefte aan halalmaaltijden. In het kader van het project interculturalisatie bracht masterstudent Marije Bleumink alle factoren in kaart die op het gebied van voeding spelen tussen patiënten en zorgpersoneel.

`Patiënten willen zeker weten dat halal ook echt halal is', aldus Marije Bleumink Foto: Mark van den Brink "De unit voeding van het facilitair bedrijf was gestart met het project Wereldkeuken", vertelt Marije Bleumink. "Wetenschappelijk docent Marianne van Elteren van de afdeling metamedica had onderzoek gedaan naar de bereiding van halalmaaltijden voor moslimpatiënten en wilde dit doortrekken van de keuken naar de kliniek. Ik wilde me graag verdiepen in andere culturen en kwam via de vakgroep gezondheidzorg & cultuur in contact met Van Elteren. Voor een geneeskunde student is dit een bijzondere onderzoeksstage: je werkt in de kliniek en bent bezig met interculturalisatie, maar richt je ook op de unit voeding. De combinatie ligt niet voor de hand, maar is wel heel leerzaam. Je ontdekt hoe de organisatie werkt en leert tegelijkertijd omgaan met andere culturen en communiceren met medewerkers van verschillende niveaus."

100% halal
"Er is veel informatie beschikbaar over maaltijden in VUmc, maar de informatievoorziening over halalmaaltijden was niet altijd eenduidig. Op het IKM-formulier stond bijvoorbeeld niet expliciet of maaltijden halal waren. Patiënten vertrouwden het niet. Bovendien zijn met name de eerste generatie moslimpatiënten gewend, dat de familieleden de maaltijden verzorgen. Door meer duidelijkheid te scheppen over herkomst en bereiding van maaltijden kan VUmc dit patroon doorbreken."

Het zorgpersoneel waarborgt de kwaliteit van maaltijden en de voedingstoestand van patiënten op de zorgeenheid. "Maar de kennis over en ervaring met voedselvoorschriften verschilt sterk per medewerker. Dat voedingsassistenten op de zorgeenheid verantwoordelijk zijn voor voeding én schoonmaak roept soms vragen op bij patiënten. En omdat ook verpleegkundigen en diëtisten bij voeding betrokken zijn, is niet altijd duidelijk wie eindverantwoordelijk is voor de maaltijden op de zorgeenheid."

Bleumink adviseerde onder andere om de communicatie naar patiënten te verbeteren en medewerkers bij te scholen ten aanzien van voedingsvoorschriften. De aanbevelingen zijn inmiddels grotendeels uitgevoerd.

Ursula Wopereis

Dit artikel hoort bij een serie ter gelegenheid van het symposium dienend leiderschap en interculturalisatie op 25 januari. bron: Tracer