Experimentele lotenverkoop Zuid-Afrikaanse villa is een hit
Stortvloed van aandacht overrompelt eigenaren
WELLINGTON, 20100122 -- Wat op 12 november 2009 begon als een avontuur voor de Belgische Arlette Boeckx en haar echtgenoot Peter blijkt een regelrechte hit. Het stel werd na de bekendmaking van de verloting van hun Zuid-Afrikaanse villa overrompeld door de enorme belangstelling. Zo moest de capaciteit van de website direct worden uitgebreid door het hoge aantal bezoekers en ontvingen ze dagelijks tientallen vragen van geïnteresseerden.
"Niet zo vreemd" aldus Arlette, "want de meeste mensen willen tenslotte eerst zeker weten dat de verloting betrouwbaar is." Ook de media stortte zich massaal op deze nieuwe vorm van huizenverkoop. Er kwam zelfs een cameraploeg van de Belgische televisie in Zuid-Afrika op bezoek voor een reportage over de hoofdprijs.
Anderen zullen deze actie volgen.
Het op deze wijze verloten van onroerend goed is niet nieuw. Het is echter wel voor het eerst dat een Zuid-Afrikaanse droomvilla op deze wijze van eigenaar verandert. Het lijdt geen twijfel dat België in de nabije toekomst vaker op dit soort verlotingen getrakteerd zal worden. Het organiseren van een loterij is niet geheel zonder risico, aldus Arlette. Omdat het verloten van huizen slechts onder het Engelse en Oostenrijkse recht is toegestaan, moet de verlotende partij rekening houden met substantiële investeringen. Zo begeleidt een gespecialiseerde Oostenrijkse jurist het gehele proces en is er een speciale website met registratiemogelijkheden gebouwd. "Het is voor ons een kostbaar experiment dat goed is uitgepakt maar als we niet voldoende loten verkocht hadden, moesten we ze allemaal terugbetalen."
De trekking gaat definitief door.
De datum van de trekking is nog niet vastgesteld maar zal definitief doorgang vinden. De datum wordt op de website www.ticketplusvilla.com bekend gemaakt. De loten worden ook in Nederland, Duitsland en Engeland aangeboden en kosten ¤99,- per stuk. Een notaris zal de trekking verzorgen.