Oranjewoud


Egyptisch Nuweiba op tijd geëvacueerd bij hevige overstroming

Dankzij een computermodel dat is ontwikkeld door Oranjewouddochter Soresma, kon het gebied rond Nuweiba op tijd worden geëvacueerd bij de zware overstromingen van zondag 17 januari. Het computermodel voorspelt vloedgolven in de kustzones van de Rode Zee in de Sinaïwoestijn en genereert automatische waarschuwingen naar de lokale autoriteiten.

"De plaatselijke meteorologische diensten konden tot voor kort in dit gebied het weer enkel in algemene termen voorspellen", zegt Jan Cools, projectmanager bij Soresma. "Ons computermodel brengt gedetailleerd in kaart hoeveel neerslag er op welke plaats zal vallen en voorspelt de bijhorende vloedstroom in tijd en plaats. Zo kan het precieze risico op een overstroming op voorhand worden berekend."

In het kader van een Europees LIFE-project testte Soresma het operationele model in een gebied van 10.000 vierkante meter rondom Nuweiba in de Sinaïwoestijn. Deze regio is door de droogte erg gevoelig voor overstromingen. Als het begint te regenen in het gebergte, kan in de droge beddingen razendsnel een stroom van water en sedimenten ontstaan, die de lager gelegen gebieden verwoestend overstroomt.

Op zondag 17 januari werd het gebied zo getroffen door de ergste overstromingen in zestien jaar. Hierbij zijn minstens 7 doden gevallen. In het testgebied van Wadi Watier kon, dankzij het voorspellingsinstrument van Soresma, de toegangsweg tijdig ontruimd worden en er zijn daar dan ook geen dodelijke slachtoffers gevallen. "Een mooier bewijs van operationele tools kan een mens zich niet dromen", stelt Marc Huygens, contractmanager. "Daarom ook wil Egypte het systeem nu uitbreiden naar alle risicogebieden in het land. Daarnaast heeft Oman intussen interesse getoond voor onze technologie."