Ingezonden persbericht


BREDA'S MUSEUM - PERSBERICHT
21 januari 2010

The Picture Show
Historische foto's en films:
een digitaal spektakel van Bredaas erfgoed

Van 22 januari t/m 27 juni 2010 is in Breda's Museum de tentoonstelling The Picture Show te zien. In The picture show krijgen oude Bredase foto's en filmbeelden een nieuw leven in digitale vorm. Tot in de kleinste details openen zich nieuwe vergezichten. Een beeldcultuur van erfgoed zoals we die tot nu toe alleen maar konden dromen. In een waar spektakel van meer dan vijftig projecties en beeldschermen dwaalt u door twee zalen met Bredase geschiedenis uit het fotografische tijdperk. Veel daarvan nooit eerder vertoond. Materiaal uit de grote collecties van Breda's Museum en Stadsarchief Breda. Uren kijkplezier voor wie de tijd neemt. En voor kinderen is er een speciale zithoek met wonderlijke beelden uit de oude toverlantaarn.

Erfgoed en beeldcultuur dankzij digitalisering
Al sinds begin 20e eeuw verzamelt Breda's Museum oude foto's en films van Breda en omgeving. In 2010 is die verzameling uitgegroeid tot een imposante collectie beeldmateriaal. Vooral de laatste 20 jaar zijn er belangwekkende bestanden aan de collectie toegevoegd dankzij aankopen, schenkingen en bruiklenen. Het Stadsarchief van Breda beschikt over een al even grote collectie. De vele duizenden afdrukken, negatieven, diapositieven, filmrollen en videobanden worden na registratie ook gedigitaliseerd, een werk waarmee nog jaren gemoeid zijn. Daarmee wordt een schat aan beelden toegevoegd aan het erfgoed en de beeldcultuur van Breda.

Veel is ook nu al beschikbaar. The picture show geeft daarvan een foto- en filmspektakel. Meer dan vijftig beeldschermen en videoprojecties in twee zalen zorgen voor een indrukwekkende belevenis van oude en ook minder oude tijden. De gedigitaliseerde beelden onthullen details die voorheen nauwelijks onze aandacht kregen. Ook oude negatieven en filmrollen geven hun geheimen prijs dankzij de digitalisering. De hoeveelheid beelden die we kunnen tonen neemt daardoor enorm toe. De tentoonstelling biedt de bezoeker ruim de gelegenheid om kennis te maken met een van de grootste erfgoedschatten die Breda rijk is.

The Picture Show voor iedereen
Mensen hebben vaak thuis ook zelf foto's, film of video met een persoonlijke of historische waarde. In The Picture Show kunnen zij daar nu ook erfgoed van maken. Men kan dit materiaal zelf meenemen naar Breda's Museum. Iedereen kan dus komen met een oud fotoalbum, dia's, negatieven, een smalfilm of een videoband. En het hoeft niet speciaal heel oud beeldmateriaal te zijn. Ook iets van 10 of 20 jaar geleden kan al interessant zijn. Ter plaatse wordt gezorgd voor vertoning of digitaliseren en het materiaal wordt, desgewenst, ook op internet geplaatst. Breda's Museum organiseert hiervoor samen met het Stadsarchief speciale dagen. Men kan terecht op: 19 maart 2010 van 13.00 - 17.00 uur
10 april 2010 van 13.00 - 17.00 (Museumweekend) en 23 april 2010 van 13.00 - 17.00 uur.

The Picture Show op internet
Via www.breda-museum.nl vindt u de weg naar de accounts van 'Breda's Museum The Picture Show' op You Tube of Flickr. Ook vindt de bezoeker zo de weg naar de weblog www.thepictureshow.nl die Breda's Museum heeft geopend. Daarop worden vrijwel dagelijks nieuwe foto's gepubliceerd en kunnen bezoekers hun mededelingen of commentaar plaatsen. Ook het beeldmateriaal dat door bezoekers wordt ingebracht kan hier worden bekeken of ook van commentaar worden voorzien.

Extra informatie:
The Picture Show: een indruk van wat er te zien is. De tentoonstelling bevat een selectie van oude films die in de meeste gevallen zijn gemonteerd uit de aantrekkelijkste fragmenten. Daarnaast zijn fotoseries tot sequenties gemonteerd. Hier een impressie van de rijkdom aan beelden die geboden wordt. De eerste echte opnames van de stad Breda maakte C. C. Kannemans rond 1870. Vooral de vestingwerken en de stadspoorten fotografeerde hij in opdracht vlak voor de sloop. Maar ook enkele stadsgezichten kennen we van zijn hand. Andere series stadsgezichten dateren uit 1890 en ca. 1935. Die uit 1890 is gemaakt door fotograaf F. Reissig en geeft een veelal nog verstild beeld van een stad die, na de sloop van de vesting, aan het begin staat van een snelle ontwikkeling. Zo'n vijfendertig jaar later zien we op een prachtige serie anonieme foto's, in Breda's Museum in de vorm van grote glasnegatieven kortgeleden aangekocht, een stadsbeeld met een moderne dynamiek van straten vol verkeer, winkels en reclame. Van vóór die tijd (1910) dateert een indrukwekkende serie vergezichten vanaf de toren van de Grote Kerk. Van het bijzondere en zeer diverse oeuvre van de Bredase amateur fotograaf Emile van Waegeningh heeft Breda's Museum een grote collectie in beheer. Aan hem wordt later in 2010 een aparte expositie gewijd, maar series uit zijn werk konden ook in The Picture Show niet ontbreken. Zo is zijn fotoserie van Circus Oscar Carré, dat in 1906 in Breda aandeed, te zien. Omstreeks diezelfde tijd maakte Arnold Bijnen interessante opnames van het interieur van twee voorname herenhuizen aan de Catharinastraat. De oudste kleurenfoto's die omstreeks 1908 in en rond Breda werden gemaakt zijn ook van de hand van Van Waegeningh en Arnold Bijnen. Een unieke eerste kennismaking met dit wel heel bijzondere materiaal. Emile van Waegeningh had een goed oog voor bijzondere momenten getuige zijn foto's van zigeuners die in de tentoonstelling in combinatie met opnames van fotograaf A. Boin worden getoond. Breda's Museum heeft een mooie collectie plaatjes voor de toverlantaarn. In de tentoonstelling is een speciale plek voor kinderen gereserveerd waar ze deze en andere beelden in hun belangstellingssfeer kunnen bekijken.

Inmiddels is ook de tijd van film aangebroken en uit de eerste decennia van de twintigste eeuw laat The Picture Show veel unieke beelden zien uit de eigen collectie en die van Stadsarchief. Zo zijn er opnames van de intocht van Sinterklaas in de twintiger jaren, beelden van kermis en circus in de stad, een prachtige reportage van de ijzerwarenhandel Biermans en een promotiefilm van autogarage Vriens. Uiteraard ontbreken beelden van de Tweede Wereldoorlog niet. We zien beelden van de bevrijding van Breda door de Polen in 1944. Na de oorlog neemt de hoeveelheid beeldmateriaal enorm toe. De selectie foto's en filmbeelden in The picture show kan daar met geen mogelijkheid recht aan doen. Maar onder meer filmbeelden van het Ignatiusziekenhuis, V&D, nog eens garage Vriens, de Machinefabriek Breda, jeugdwerk bij St. Fidelis en een 'instuif' voor kinderen uit de jaren zestig bieden heel wat grote en kleine reizen in de tijd. Pure nostalgie bieden de portretfoto's uit de etalage van de fotozaak van Schreurs aan de Veemarkstraat rond 1970. En een unieke serie portretten van middenstand en kleinbedrijf in Breda die Emile Waagenaar van 1990 tot 1992 maakte in opdracht van Breda's Museum. De meeste van die winkels en kleine bedrijfjes zijn inmiddels verdwenen.

Breda's Museum | Chassépark | Parade 12-14, 4811 DZ Breda | www. breda-museum.nl | tel. 076-529 93 00 | Openingstijden: dinsdag t/m zondag en op feestdagen van 10.00 tot 17.00 uur | Eerste kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten.



Ingezonden persbericht