Ingezonden persbericht


Therapie tegen zwaarlijvigheid

Zwaarlijvigheid is een gedragsprobleem volgens onderzoekers van de Universiteit van Maastricht. Maar wel oplosbaar vindt psychotherapeut dr Blair West, Australisch psychiater. Hij specialiseerde zich in de behandeling van gewichts,- en eetproblemen nadat hij zelf op doktersvoorschrift moest afvallen. Hij merkte toen dat diëten bij 95% van de mensen niet helpen. Aan de hand van deze bevindingen onderzocht hij de psychologische aspecten van het afvallen en ontwikkelde een therapie.

Hij schreef een boek over zijn opmerkelijke therapie. In 'Afvallen zonder Afzien' legt hij uit waarom afvallen zelden lukt. Meer dan 80 procent van de mensen die afvallen krijgen het gewicht dat ze hadden weer terugkrijgen en vaak zelfs meer dan dat. De belangrijkste oorzaak noemt hij 'zelfsabotage', waarbij mensen die op dieet soms juist dikker worden. Wie minder mag eten gaat juist meer eten. Zijn Weinig Moeite Dieet (WMD) is geen dieet in de traditionele zin, aangezien het niet bepaalde soorten voedsel of maaltijden voorschrijft. Het is een psychologische aanpak die gericht is op het minimaliseren van zelfsabotage. Want alleen het vooruitzicht van op dieet gaan leidt vaak tot overeten. En onthouding van wat dan ook heeft hele sterke psychologische gevolgen voor ons allemaal. We vinden het niet leuk en zullen bijna alles doen wat in onze macht ligt om het uit de weg te gaan. De therapie van Blair West mist dit effect van zelfsabotage waardoor het afvallen makkelijk wordt.

Weinig moeite dieet

Het WMD vergt weinig zelfdiscipline en opofferingen, zodat het op de lange termijn is vol te houden. Gewicht kwijtraken en het er af houden, dat is waar het in zijn boek allemaal om draait. Een belangrijk aspect van het WMD is dat je favoriete eten niet alleen is toegestaan, maar zelfs wordt aanbevolen. Ook het genieten van eten, in 'zen en de kunst van het genieten van smaakstrategieën leert de lezer dat hij nog meer plezier kant beleven aan zijn favoriete eten! Allerlei standaardadviezen die al bekend zijn over voedsel worden fijntjes tenietgedaan met een stevige psychologische uitleg en onderbouwing. Voeding en diëten, wat je beter wel of niet kunt doen of laten word in zestien hoofdstukken neergezet. Eenvoudig taalgebruik maakt dat het een boek is waarin je gemakkelijk leest. De schrijver heeft zo met de opzet van zijn boek rekening gehouden met de moderne lezer. Een boek dat niet alleen vlak na de feestdagen goed van pas komt maar het hele jaar door.

()

Afvallen zonder afzien