Ingezonden persbericht

Hoenderloo, 22 januari 2010

Behoud historische lanen door kap

In Het Nationale Park De Hoge Veluwe zal in de tweede helft van 2010 druk gewerkt worden aan het verjongen van diverse historische lanen. De verjonging zal plaatsvinden op Landgoed Hoenderloo. Deze ingreep heeft als doel de lanen te behouden voor de toekomst. De ongeveer 150 jaar oude bomen, die er nu staan, zijn niet meer vitaal. Zonder deze ingreep zullen in de nabije toekomst in een korte periode diverse lanen verdwijnen uit het landschap.

Vitaliteit en veiligheid
De lanen worden verjongd om diverse redenen. Meest belangrijke is dat zonder verjonging de kenmerkende lanenstructuur zal verdwijnen. Het gaat dus om het behoud van de historische lanen. Momenteel groeien de Amerikaanse eik, de inlandse eik en de normale beuk in de lanen. Amerikaanse eiken zorgen in een korte periode voor veel dood hout. Om de veiligheid van de bezoekers te waarborgen wordt veel tijd en geld gestoken in het onderhoud van deze bomen. De normale beuk en een deel van de inlandse eik is of zijn niet meer vitaal en zijn in de aftakelingfase. Niet vitale bomen zullen niet overleven.

Start project
In september 2010 wordt begonnen met het verjongen van 3 lanen op Landgoed Hoenderloo door het bedrijf BB Bomen uit Oosterbeek. Het verjongen begint met het verwijderen van de huidige 500 bomen over een lengte van 2 kilometer. De huidige bomen zijn gepland tussen 1850 en 1885. Vervolgens zullen 1000 stuks jonge beuken worden teruggeplant. Met het planten van deze bomen wordt rekening gehouden met hun groei en het beeld wat het over tientallen jaren zal geven.

100jarenplan
De totale verjonging van de lanen in het Park zal 100 jaar in beslag nemen, verdeeld over 5 fases. Fase 1 begint 1 september. Aan de volgende fase wordt pas begonnen, als de nieuwe aanplant van Fase 1 het karakteristieke beeld heeft van en laan. Naar verwachting duurt dit ongeveer 15 tot 20 jaar.

Systematische boomcontrole
Landeigenaren zijn bij wet verplicht om hun bomen te controleren op veiligheid met betrekking tot bezoekers. Het gaat bij deze controle om de bomen, waar het publiek langs wordt geleid, zoals fiets- en wandelpaden. Het gaat hierbij om een visuele controle, waarbij bijvoorbeeld op de aanwezigheid van zwammen gelet wordt. Resultaten van deze meting worden opgeslagen in een computersysteem met behulp van een GPS. Ook worden bomen gemarkeerd. Een markering maakt duidelijk welke boom een gevaar oplevert en verwijderd moet worden, welke boom een attentiewaarde heeft en in de gaten moet worden gehouden, maar ook welke boom een toekomstboom is en dus de ruimte krijgt om te groeien.