FNV

Eerlijke_Bankwijzer

22-1-2010

Dierenwelzijn en bonusbeleid ook in Eerlijke Bankwijzer

Dierenwelzijn zal vanaf vandaag worden meegenomen in de vergelijkingen van banken door de Eerlijke Bankwijzer. En op 1 april komt daar waarschijnlijk het bonus- en provisiebeleid van de banken bij, in relatie tot duurzaamheid. Dat de Eerlijke Bankwijzer effect heeft blijkt uit het eerste jaaroverzicht. Alle twaalf banken die in het afgelopen jaar werden vergeleken hebben hun sociaal en milieubeleid aangescherpt.

Opvallende aanscherpingen van maatschappelijk beleid in het laatste kwartaal van 2009 kwamen van ABN Amro (geen investeringen meer in producenten van controversiële wapens, en geen financiering meer van bedrijven die wapens leveren aan niet-democratische landen), Fortis (opstelling van een nieuw mensenrechtenbeleid), ING (verbetering op transparantie en verantwoording door openbaarmaking van beleidsteksten en de instelling van een klachtenprocedure voor derden) en Rabobank (heeft nu specifiek beleid opgesteld voor o.a. cacao, koffie, palmolie en soja).

Klimaatbeleid onvoldoende Op diverse thema's (bijvoorbeeld klimaatbeleid) scoren vrijwel alle banken echter nog onvoldoende en er zijn aanzienlijke verschillen te zien tussen de verschillende banken. Enkele banken hebben in de laatste 2 à 3 kwartalen het duurzaamheidsbeleid nauwelijks meer verbeterd.

Acties 110.000 consumenten (unieke bezoekers) hebben in het afgelopen jaar gebruik gemaakt van de Eerlijke Bankwijzer. Negenduizend van hen hebben ook hun eigen bank onder druk gezet om het maatschappelijk beleid te verbeteren (directe e-mail gestuurd, `gele kaart' toegezonden, petitie gericht aan directies van de banken ondertekend etc).

Dierenwelzijn Vandaag worden een aantal vernieuwingen doorgevoerd. Zo heeft de Dierenbescherming zich aangesloten en zal dierenwelzijn voortaan worden meegenomen in de beoordeling van het duurzaamheidbeleid van banken. Verder is Van Lanschot Bankiers opgenomen onder de banken in de Eerlijke Bankwijzer.

Bonus- en provisiebeleid Rond 1 april a.s. zal de eerstvolgende kwartaalupdate van de Eerlijke Bankwijzer worden gepubliceerd. Naar verwachting zal dan als nieuw thema worden opgenomen het bonus- en provisiebeleid van banken in relatie tot duurzaamheid en zal het praktijkonderzoek naar de investeringen van banken in duurzame energie worden gepubliceerd.

Bewuster kiezen De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van Oxfam Novib, FNV, Amnesty International, Milieudefensie en de Dierenbescherming. Het onderzoek voor de Eerlijke Bankwijzer wordt uitgevoerd door Profundo. Via de site kunnen spaarders bewuster kiezen voor een bank en deze op tal van thema's, van klimaat tot mensenrechten tot dierenwelzijn vergelijken.

Eerlijke Bankwijzer

Banken scherpen duurzaamheidsbeleid aan

Spaarder krijgt invloed op bonus (Volkskrant, 22 januari 2010)