Politie Haaglanden

Extra persbericht 22 januari

Haaglanden , 22-01-2010

Laptopdieven in de cel
Bovenregionaal rechercheteam succesvol in de aanpak

Haaglanden/Hollands-Midden - Het Bovenregionaal Recherche Team (BRT) van politie Haaglanden en Hollands-Midden hield maandag 11 en dinsdag 12 januari twee Hagenaars (41 en 42 jaar) uit Den Haag aan. De beide verdachten worden ervan verdacht dat zij vorig jaar bij meer dan twintig bedrijven laptops wegnamen.

Geraffineerde werkwijze
De mannen gingen daarbij zeer geraffineerd te werk. Zo gingen zij netjes gekleed en veelal tijdens lunchpauzes de bedrijven binnen op zoek naar laptops. In een zelf meegebrachte laptoptas werden vervolgens de laptops uit de ondernemingen meegenomen. De verdachten werden in de meeste gevallen vanwege hun nette voorkomen niet door medewerkers van de bedrijven opgemerkt, maar wel door beveiligingscameras vastgelegd. Het rechercheteam stelde na een reeks aangiften een onderzoek in. De rechercheurs kwamen er al snel achter dat het bij alle diefstallen om dezelfde verdachten. Zo bleek uit getuigenverklaringen dat de verdachten telkens dezelfde huurauto gebruikten. Politieagenten uit Rijswijk en Den Haag herkenden de mannen van de beveiligingsbeelden, waarna ze konden worden geïdentificeerd en aangehouden.

Diefstallen vonden regiobreed plaats
De verdachten pleegden hun diefstallen door de hele regio van Haaglanden en Hollands-Midden. Zo bezochten zij in Haaglanden de gemeenten Leidschendam-Voorburg, Rijswijk, Naaldwijk Zoetermeer en Den Haag. In Hollands-Midden ging het om de gemeenten Lisse, Rijnsburg, Leiden en Gouda. Ook in de Capelle aan den IJssel de Meern, Nieuwegein, Utrecht, Waalwijk en Breda sloegen zij hun slag.

Doorzoeking en voorgeleiding
Na de aanhouding vond door rechercheurs onder leiding van de rechter-commissaris huiszoeking in een woning in Den Haag plaats. Gestolen laptops werden daarbij echter niet aangetroffen. De twee Hagenaars zijn donderdag 14 januari voor de rechter-commissaris geleid. De 41-jarige man werd in bewaring gesteld. De inbewaringstelling van de 42-jarige man werd geschorst. Van zijn vrijheid kon hij echter niet genieten omdat hij nog 50 dagen in de gevangenis moest doorbrengen in verband met een eerdere diefstal van een laptop. Donderdag 21 januari is de zaak van de 41-jarige man door de raadkamer behandeld. Deze gelastte de gevangenhouding van de man met nog eens 90 dagen

Het Bovenregionaal Recherche Team (BRT) is een samenwerkingsverband tussen de politie regios Haaglanden en Hollands-Midden.