Gemeente Delft

Brandweerkorps Delft-Rijswijk helpt op Haiti

Drie medewerkers van het brandweerkorps Delft-Rijswijk Erik Geskus, Frans Lorijnen, Kenneth Timmers en de voormalig commandant Jan Bron, zijn op Haiti waar zij zich voornamelijk bezighouden met het redden van mensenlevens. Samen met twaalf collega's van brandweer Haaglanden maken zij deel uit van het Nederlands reddingsteam USAR (Urban Search and Rescue team) op Haïti.

Na de ramp in Haïti is het USAR met 60 mensen en 8 snuffelhonden naar het rampgebied vertrokken om te helpen bij het opsporen van de duizenden mensen die onder het puin zijn bedolven. Het team maakt deel uit van een internationaal gecoördineerde hulpactie onder leiding van de Verenigde Naties.

Vanuit Nederland is het Landelijk Operationeel Team (LOT) van USAR actief om alles voor het reddingsteam in Haïti te regelen. Dit is voor de acht medewerkers, waaronder Gerard Bekking van brandweerkorps Delft-Rijswijk, 24 uur per dag hard werken gedurende de gehele reddingsmissie. Zij maken het voor hun USAR-collega's ter plaatse mogelijk om zich voornamelijk bezig te houden met het redden van mensenlevens.

Burgemeester Verkerk: "Onze bewondering voor het team, dat onder erbarmelijke omstandigheden moet werken, is groot. Hun inzet heeft al voor mooie resultaten gezorgd. Het reddingsteam heeft inmiddels drie mensen levend onder het puin weten te bevrijden. Direct na aankomst zijn twee slachtoffers, een vrouw van dertig jaar en haar dochtertje gered en overgedragen aan een Amerikaans noodhospitaal. Later is in samenwerking met het Engelse team een derde slachtoffer gevonden, een man van 50 jaar. "

Ook is er een zoekactie naar overlevenden geweest bij Hotel Villa Teresa, helaas zonder resultaat. Later hebben twee USAR-teams vier lichamen geborgen bij het hotel. Identificatie moet uitwijzen of dit de lichamen van de vermiste Nederlandse echtparen en hun adoptiekinderen zijn.

De USAR heeft ook hulp en ondersteuning geboden bij het ophalen van de grote groep adoptiekinderen (totaal 94 kinderen) die vanwege de omstandigheden versneld naar Nederland zijn gehaald. Deze kinderen zijn tot hun vertrek naar Nederland opgevangen in het basiskamp van de USAR. Het kamp is omgetoverd tot een vertrekhal en kinderopvang en een deel van het USAR-team heeft zich ontfermt over deze zeer jonge kinderen.

Zondag aanstaande wordt het team terug verwacht in Eindhoven, waar hen een warm onthaal wacht van directe familie en USAR-collega's.



Gemeente Delft