Stichting FOM

Physics@FOM Veldhoven 2010 groot succes

De Stichting FOM kijkt terug op een zeer geslaagde Physics@FOM Veldhoven 2010, dat plaatsvond op 19 en 20 januari. De bijeenkomst, die meer dan 1500 natuurkundigen trok, was een groot succes. In meer dan honderd lezingen en met 354 posters werd de natuurkunde in Nederland over de volle breedte belicht.
vergroten Foto 1. De deelnemers zijn er klaar voor vergroten Foto 2. Hitoshi Murayama verzorgde een master class

Op 19 januari begon Physics@FOM met een energieke aftrap van de Japanse onderzoeker Hitoshi Murayama, die moeiteloos de koppeling maakte tussen zijn eigen onderzoek en de bijeenkomst in Veldhoven. Murayama's onderzoek naar hoe quantumfysica aan de basis staat van ons heelal, brengt de fysica van het grote en de fysica van het kleine bijeen. Physics@FOM doet hetzelfde met onderzoekers uit alle subgebieden van de natuurkunde.

In dertien focussessies en zestien parallelsessies konden de onderzoekers op dinsdag en woensdag meer dan honderd lezingen volgen. Daarnaast waren er plenaire activiteiten in een volledig gevulde zaal. De 'after-dinner-dip' op dinsdagavond was snel over door een gloedvolle lezing van Nobelprijswinnaar Wolfgang Ketterle, over interacties van ultrakoude fermionen. De 'spetterende' uitsmijter op woensdag werd verzorgd door Sidney Nagel van de Universiteit van Chicago. Met veel beeldmateriaal illustreerde hij het gedrag van vloeistof als het een oppervlak raakt.

FOM reikte verschillende prijzen uit. Drie jonge onderzoekers kregen een persoonlijke prijs uit handen van dr. Tini Hooymans, lid van de raad van bestuur van TNO. Daarnaast reikte zij aan prof. Richard van de Sanden de eerste Valorisatieprijs uit, voor toepassingsgericht onderzoek. Op 20 januari werd bovendien de poster van Melvin Meijer, van de Universiteit Nijmegen, bekroond.

Het enthousiasme van de deelnemers was groot. Wim van Saarloos, sinds
1 november 2009 directeur van de Stichting FOM, kreeg van alle kanten complimenten voor 'zijn' eerste Physics@FOM Veldhoven. Een van de plenaire sprekers, Sidney Nagel, verzuchtte zelfs dat hij wilde dat zoiets als dit in Amerika mogelijk zou zijn. Van Saarloos kijkt dan ook terug op een geslaagde bijeenkomst.

Een selectie van foto's van Physics@FOM Veldhoven 2010 is binnen twee weken te zien via deze website.