Vereniging Eigen Huis

Te veel vrijheid voor drinkwatertarieven

Goede bescherming van drinkwaterconsumenten is nog steeds ver te zoeken. Dat concluderen de Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis en de Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW) na lezing van het ontwerp-Drinkwaterbesluit. Ondanks dat de Tweede Kamer in 2008 gekozen heeft voor regulering van winsten en tarieven, is in het huidige voorstel geen sprake van effectief toezicht op deze sector. De consumentenorganisaties hebben in een brief aan de Tweede Kamer aangedrongen op strenge regels. In de loop van 2010 volgt het Kamerdebat.

Tariefregulering
De toezichthouder Drinkwater moet niet alleen in de gaten houden of drinkwaterbedrijven hun werk goed doen, maar ook gaan toezien op tariefregulering. Drinkwater is een monopoliemarkt met gereguleerde prijzen, maar het is niet de bedoeling dat daar torenhoge winsten worden gemaakt. Voor een eerlijke prijs van drinkwater is nodig dat het Drinkwaterbesluit duidelijke rekenregels geeft voor tariefregulering. Verder moet een onafhankelijke en deskundige toezichthouder erop toezien dat drinkwaterbedrijven die regels naleven.

Kostentransparantie
Uit diverse onderzoeken blijkt dat drinkwaterbedrijven de afgelopen jaren hoge winsten hebben uitgekeerd aan hun aandeelhouders. De nieuwe Drinkwaterwet die op 1 juli 2010 in werking treedt, gaat uit van kostentransparantie en stelt een maximum aan uit te betalen winst. Daarmee leek de langgekoesterde wens van Vereniging Eigen Huis tot een eerlijke prijs voor drinkwater gerealiseerd. Het ontwerp-Drinkwaterbesluit, dat uitvoering geeft aan de Drinkwaterwet, geeft echter een grote vrijheid van kostenberekening aan drinkwaterbedrijven, en daarmee veel te veel vrijheid om hoge tarieven te rekenen.

Meer informatie
Dossier drinkwater van het VROM

Amersfoort, 21 januari 2010
Bron: Vereniging Eigen Huis
____________________