Aedes

aedesnet.nl

Persberichten

Aedes eist eerlijk speelveld voor corporaties

22 januari 2010

Branchevereniging Aedes begrijpt de frustratie van een tweetal corporaties die uit het corporatiebestel willen treden. De invoering van de integrale vennootschapsbelasting beperkt corporaties bij het uitvoeren van hun kerntaak. `Dit leidt tot een ongelijk en oneerlijk speelveld tussen corporaties en commerciële ondernemingen. Deze belasting moet daarom van tafel', zegt Aedes-voorzitter Marc Calon. Het middel van de twee corporaties, Woningstichting Den Helder en de Veste uit Ommen, om dit doel te bereiken (uittreden) acht Aedes niettemin onverstandig.

Binnen het bestel blijven is nuttig om het publieke belang van sociale huisvesting blijvend te garanderen. Ook de onderlinge solidariteit van corporaties zoals die binnen het bestel is geregeld, vindt Aedes een groot goed. Via het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) staan corporaties borg voor elkaar en kunnen zij mede dankzij de achtervang van overheden tegen gunstige voorwaarden geld lenen voor investeringen in onder andere woningbouw, energiebesparing en leefbaarheid. Het corporatiebestel is een bindend afsprakenkader met het Rijk over hoe corporaties als private organisaties hun publieke taak uitvoeren.

`Hoe moeizaam de relatie met de overheid de laatste tijd soms ook is geweest, we blijven knokken voor een bestel dat recht doet aan de publieke taak van corporaties. We willen een bestel dat dienstbaar is aan de sociale huisvesting', aldus Calon.

Aedes reageert hiermee op een uitspraak van de Zwolse rechtbank in een zaak die aanhangig was gemaakt door de Veste. Deze corporatie wil, net als Woningstichting Den Helder, de banden met het Rijk doorknippen omdat het huidige corporatiebestel hun sociale doelstellingen te zeer zou belemmeren. De rechtbank oordeelt dat het bezwaar van de Veste ongegrond is. Maar Aedes benadrukt dat de bezwaren tegen de fiscale behandeling van corporaties overeind blijven. Daar moet snel een oplossing voor komen.

`Niemand is gebaat bij geharrewar over het corporatiebestel. Dat geldt zeker voor de miljoenen mensen die een corporatiewoning huren. Zij willen gewoon de zekerheid dat hun corporatie geen gekke dingen doet, maar doet waarvoor deze is opgericht: zorgen voor goede en sociale huisvesting', zegt Calon. Ongeveer 2,4 miljoen Nederlandse huishoudens wonen in een corporatiewoning.

---