Waterschap Aa en Maas

Egypte

Unieke samenwerking watermanagement in Egypte

Waterschap Aa en Maas, Wereld Waternet en Brabant Water starten samenwerking met waterpartners in Egypte.

Op 26 januari tekenen vertegenwoordigers van waterschap Aa en Maas, Wereld Waternet en drinkwaterbedrijf Brabant Water in Egypte een samenwerkingsovereenkomst over integraal watermanagement met Egyptische waterpartners. Ook de Nederlandse Ambassade in Egypte, die deze samenwerking ondersteunt, is hierbij aanwezig.

Met het tekenen van deze samenwerkingsoverkomst wordt het startschot gegeven voor een uitvoeringsprogramma van bijna twee jaar. In dit programma specifiek aandacht voor het verbeteren van de waterkwaliteit. Dit programma start volgens planning rond de zomer. Voor waterschap Aa en Maas en Wereld Waternet is de uitvoering van dit programma onderdeel van een langdurige samenwerkingsrelatie met de Egyptische waterpartners.

Integrale benadering
In dit programma wordt door alle partijen samengewerkt op basis van gelijkwaardigheid. De samenwerking is gericht op uitwisseling van kennis. De inhoud van het programma is, tijdens een bezoek van de Nederlandse partijen aan Egypte, samen met de Egyptische partners tot stand gekomen. Vertrekpunt is de integrale benadering: afvalwater, drinkwater, riolering en het beheer van het oppervlaktewater komen aan bod. De drie Nederlandse partners bundelen hierbij hun kennis en ervaring.

Nationaal beleid
Deze samenwerking levert een duurzame bijdrage aan de ambitieuze doelstellingen die de Nederlandse regering heeft geformuleerd voor de bijdrage van de Nederlandse watersector aan de waterproblematiek in de wereld. Egypte is net als Nederland een dichtbevolkte rivierdelta en kent een soortgelijke problematiek. Samenwerking met Egypte als speerpunt past binnen ons nationaal beleid.

Uitdagingen in Egypte
De snelle bevolkingsgroei plus een groeiende industrie stelt Egypte voor uitdagingen in hun watermanagement. Bijna tachtig procent van het industriële afvalwater wordt ongezuiverd geloosd in het oppervlaktewater. Samen met landbouwchemicaliën, huisvuil en onbewerkt rioolwater is dit de bron waaruit drinkwater wordt gewonnen. Veertig procent van de mensen heeft in Egypte geen toegang tot schoon drinkwater.

Door het uitwisselen van kennis, zowel op het gebied van techniek, wetgeving, bewustwording, organisatie en management zullen deze uitdagingen worden opgepakt.

De Nederlandse partners:

- Waterschap Aa en Maas wil door internationale samenwerking een duurzame bijdrage leveren aan de Millennium Development Goals drinkwater & sanitatie, de samenwerkings- en innovatiekracht van onze organisatie versterken en onze positie op de arbeidsmarkt interessanter maken.

- Wereld Waternet is onderdeel van Waternet, het watercyclusbedrijf van Amsterdam en onderhoudt al vanaf 1991 intensieve samenwerkingsbanden op regionaal niveau in Egypte. Brabant Water zorgt voor de winning, productie en distributie van drinkwater naar ruim 2,4 miljoen inwoners en het bedrijfsleven in Noord-Brabant. Brabant Water wil haar kennis en kunde ook inzetten in internationale projecten en zo een bijdrage leveren aan het verminderen van de mondiale waterproblematiek.