Wageningen Universiteit en Researchcentrum
Laat kind groente kiezen
14 jan 2010
Nummer: R
Kinderen eten hun groenten het liefst knapperig en zonder bruine
plekjes. Ook vinden ze het fijn om te kiezen vóór het eten. Dat
stelt onderzoekster Gertrude Zeinstra van Wageningen University.
Daphne doet mee aan de studie in het Restaurant van de Toekomst
'Bij kinderen is het moeilijk om iets naar binnen te krijgen dat ze
niet lusten, rationele overwegingen als gezondheid tellen amper
mee,'stelt Zeinstra. Ze promoveert op 22 januari. 'Ik ben op zoek
gegaan naar de argumenten die voor kinderen zelf belangrijk zijn. Als
er op hun groente bruine plekjes zitten, vinden ze dat echt vies.
Volwassen hebben waarschijnlijk geleerd dat die stukjes soms iets toe
kunnen voegen zoals smaak of mondgevoel.' Het zogeheten mondgevoel is
voor kinderen ook belangrijk. 'Ze waarderen knapperige groenten meer
dan glibberige. Dat zou kunnen komen omdat hun tanden en kaakspieren
nog in ontwikkeling zijn en ze minder controle hebben op het spul dat
in hun mond zit.'
Kleur
Nieuw aan het onderzoek van Zeinstra is dat ze de voedselvoorkeur
heeft gerelateerd aan cognitieve ontwikkeling. 'Meestal worden
basisschoolkinderen als een homogene groep gezien, maar ze maken in
die tijd een grote ontwikkeling door. Kinderen van vier tot zes jaar
delen groente en fruit in op kleur en vorm. Bij de waardering voor
groenten zijn vooral het uiterlijk en het mondgevoel belangrijk.
Kinderen van 11 en 12 daarentegen sorteren bijna alleen op abstracte
kenmerken als lekkerheid of groenten en fruit. Voor hen is smaak
doorslaggevend voor het wel of niet lekker vinden van groenten.'
Alles moet erin
Ook van invloed zijn de sfeer aan tafel en de keuzevrijheid die
kinderen krijgen van hun ouders. 'Het is me steeds duidelijker
geworden dat we in Nederland alle groente op één moment eten,
tijdens de warme maaltijd. Dan moet alles erin.'
Uit onderzoek met vragenlijsten bij ouders bleek dat kinderen fruit
vaker mogen kiezen, terwijl bij groente juist vaker druk wordt
gebruikt. Zeinstra vroeg zich af of kinderen meer groente gaan eten
als ze meer keuze hebben. Ze haalde 303 kinderen met een ouder naar
het Restaurant van de Toekomst. Sommigen mochten vooraf hun groente
kiezen. Zeinstra: 'Kinderen vonden het heel leuk om te mogen kiezen.
Het had alleen geen invloed op de hoeveelheid groente die ze aten. Dat
heeft me wel verbaasd omdat er een gezellige sfeer ontstaat.' Daarom
vermoedt Zeinstra dat kinderen die steeds mogen kiezen, uiteindelijk
wel meer groenten gaan eten.
Eerder onderzoek van Zeinstra ging over gezichtsuitdrukkingen en
smaak. | Nicolette Meerstadt
Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het
blad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Meer informatie
bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail:
pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail:
resource@wur.nl.
(c) 2010 Wageningen UR.