Erasmus Universiteit Rotterdam

Promotie Drs. E.J. de Waard

Titel proefschrift
Engaging Environmental Turbulence. Organizational Determinants for Repetitive, Quick and Adequate Responses.

---

Promotors:
Prof.dr. H.W. Volberda
Prof.dr. J.M.M.L. Soeters

---

Datum
22 januari 2010 13:30

---

Locatie:
Woudestein, senaatszaal

---

Faculteit
RSM Erasmus University

De krijgsmacht als voorbeeld voor het bedrijfsleven

Hoe kan een bedrijf zijn innovatief vermogen vergroten en tegelijkertijd stabiliteit behouden, zodat de innovatiedrang niet doorslaat in chaos? Naar aanleiding van deze vraag introduceert Erik de Waard in zijn proefschrift Engaging Environmental Turbulance. Organizational Determinants for Repetitive, Quick and Adequate Responses de hedendaagse Westerse krijgsmacht als typisch voorbeeld van een quick response organisatie, waarvan commerciële organisaties kunnen leren. De Waard promoveert op vrijdag 22 januari 2010 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Uit het onderzoek worden twee specifieke lessen voor de Nederlandse krijgsmacht getrokken. Het survey-onderzoek heeft aangetoond dat binnen hoog turbulente missies, zoals de huidige inzet in Uruzgan, het leervermogen van de krijgsmacht primair is gericht op een snelle bruikbare respons.

De tijd om de gemaakte keuze breder te verankeren in de bestaande organisatie ontbreekt echter veelal, of wordt niet genomen. Hoewel deze handelswijze begrijpelijk is, gezien de fysieke gevaren van militaire missies, kleeft er ook een nadeel aan. Een punt van zorg is namelijk dat het leervermogen van de organisatie te veel gericht is op lopende missies en hierdoor een te korte termijn focus krijgt.

Daarnaast laat De Waard in zijn onderzoek zien dat voor de meeste uitzendingen een complex samenstellingsproces plaatsvindt om de juiste militaire eenheden bij elkaar te brengen. Volgens De Waard verdient het de voorkeur om een nieuw organisatorisch raamwerk te ontwikkelen voor de Nederlandse krijgsmacht, waarmee het samenstellen van militaire task forces wordt vereenvoudigd.

Een dergelijk raamwerk zou meer stabiliteit kunnen opleveren voor de krijgsmacht omdat: (1) lopende bedrijfsvoerings- en onderwijsprocessen niet worden doorkruist, (2) voorafgaand aan een missie minder hoeft te worden geïnvesteerd in oefen- en trainingsprogramma's, (3) de eenheden die achterblijven niet worden aangetast in hun operationele zelfstandigheid en (4) de uitgezonden task force een beter ingewerkt systeem vormt.

Het onderzoek wijst in algemene zin uit dat, afhankelijk van de mate van omgevingsturbulentie, het leervermogen en de structuur van een organisatie een dominante rol vervullen in het initiëren van een passende en tijdige reactie. Als de omgevingskrachten eenduidig zijn en tevens te ondervangen zijn met de bestaande mensen, middelen, systemen en processen biedt een gedecentraliseerde modulaire teamstructuur voldoende flexibiliteit om de organisatie aan te passen aan de nieuwe omgevingseisen.

Wanneer de omgeving onvoorspelbaar, veranderlijk en vijandig is, en ook niet aansluit bij de bestaande mix van vaardigheden, speelt juist het leervermogen een hoofdrol. In deze laatste situatie is het denken en handelen buiten de bekende paden boven alles de sleutel tot succes.

Het onderzoek van Eric de Waard is verricht in het Erasmus Research Institute of Management (ERIM), de gezamenlijke door de KNAW erkende onderzoeksschool van Rotterdam School of Management/ Erasmus University en de Erasmus School of Economics. Aan ERIM zijn ruim 300 onderzoekers verbonden. ERIM organiseert tevens het Erasmus Doctoral Programme in Business and Management voor de opleiding van jonge, veelbelovende wetenschappers. www.erim.eur.nl