Groen!

Groen! wil afbouw van verbrandingsovens

door Hermes Sanctorum (Vlaams parlementslid) op 20 januari 2010 in "Klimaat en energie", "Milieu en natuur"

De hoorzitting over de afvalverbranding - gisteren in de Commissie Leefmilieu van het Vlaams parlement - bevestigde het opnieuw: indien de regering vergunningen aflevert voor nieuwe verbrandingsinstallaties, komen we in een situatie van overcapaciteit. Voor Hermes Sanctorum is dit een zware hypotheek richting "cradle tot cradle"-productieprocessen.

Afval moet dienen als grondstof

Gisteren werd in het Vlaams Parlement een hoorzitting gehouden over afvalverbranding. Sprekers van onder meer OVAM, de Vereniging voor Steden en Gemeenten en de Bond Beter Leefmilieu stelden dat een overcapaciteit aan afvalverbranding dreigt indien vergunningen worden afgeleverd voor nieuwe verbrandingsinstallaties. Uit recente berekeningen van OVAM blijkt nu zelfs dat er op dit moment al een overcapaciteit bestaat van 120.000 ton in Vlaanderen.

Vlaams Parlementslid Hermes Sanctorum: "Aangezien ook in de toekomst steeds meer zal ingezet worden op duurzaam materialenbeheer en recyclage, pleiten we voor het opstellen van een traject om de afvalverbrandingscapaciteit zelfs te verminderen (door verouderde installaties geleidelijk te sluiten). Verder moet de steun aan de afvalverbrandingssector (via groenestroomcertificaten) verminderd worden en de recyclagesector beter ondersteund worden. Nu is het soms voordeliger om kwaliteitsvol afval te verbranden in plaats van te recycleren.

Minister Schauvliege blijft daarentegen rond de pot draaien. Ze geeft toe dat er een te veel aan verbrandingsovens bestaat, maar ze wil daar niet direct conclusies aan verbinden. Ze gaat "verder overleggen met alle betrokkenen".

Groen! dringt daarentegen aan op een krachtdadig beleid waarbij uitdrukkelijk gekozen wordt voor een "cradle to cradle"-economie. Afval moet zo veel mogelijk herbruikt worden als nieuwe grondstof. Op die manier kan een belangrijke deel van de groene economie een nieuwe boost krijgen en kunnen vele honderden extra jobs gecreëerd worden.

Contact: Hermes Sanctorum -
Deel Deel
Hermes Sanctorum

Vlaams Volksvertegenwoordiger
www.hermessanctorum.be