Ingezonden persbericht


Here we live and now 2010
choreografieën van Haagse bodem
21-23 en 28-30 januari 2010
persbericht januari 2010

Den Haag - donderdag 21 januari is de première van het dansevent Here we live and now. Korzo productiehuis voor de dans viert het choreografietalent dat de stad Den Haag rijk is met Here we live and now. Haagse dansmakers Erik Kaiel, Joeri Dubbe, Samir Calixto en Jérôme Meyer & Isabelle Chaffaud zijn uitgenodigd om in korte tijd een nieuwe creatie te maken en te presenteren in één avondvullend programma.

Dat Den Haag danst zoemt al wat langer rond in deze stad. Het hele jaar door is Den Haag de bakermat voor nieuw danstalent, de 'melting pot' van (inter)nationale dansprofessionals en de stad waar je moet zijn voor belangwekkende premières. Met het festival Here we live and now - een titel die zowel refereert aan het medium dans, de stad, als de tijd waarin we leven - viert het Korzo productiehuis voor dans het choreografietalent dat de stad rijk is. Ook voor de editie in januari 2010 zijn dansmakers uitgenodigd om in korte tijd een nieuwe creatie te maken en te presenteren in één avondvullend programma.

Den Haag is een stad waar de dans gedijt: drie dansvoorstellingen uit Den Haag zijn dit jaar genomineerd voor de Zwaan (beste dansproductie 2009). Daarbij vinden twee grote nationale festivals plaats, maar bovenal wordt in deze stad de ontwikkeling van danstalent consequent gestimuleerd. Here we live and now, het jaarlijkse platform van Haags choreografisch talent, laat zien hoe rijk de stad is aan talentvolle dansmakers en hoe belangrijk het is dat er telkens weer kansen worden geboden aan makers om hun werk te tonen aan een nieuwsgierig publiek. Een heel scala aan makers hebben tijdens dit festival nieuw werk gepresenteerd.

Korzo nodigt u van harte uit om van het uitzicht op Haags talent te komen genieten. Samir, Erik, Joeri, Jérôme en Isabelle heten u welkom.

Op woensdag 27 januari organiseert Korzo de improvisatieavond Quick Sketches Here and Now. 'Spontane uitdaging' is de beste typering voor de serie Quick Sketches. Iedere editie wordt een uniek gezelschap toonaangevende musici en dansers samengesteld. Improvisatie vormt het motto voor deze spannende avonden waarbij jong en gekend talent wordt uitgedaagd de grenzen te verkennen. Onder de creatieve leiding van trompettist Michael Varekamp en met makers en dansers uit Here we live and now, verkennen musici en dansers in Quick Sketches Here and Now de raakvlakken en de verschillen van elkaars kunstvormen.

donderdag 21 (première), vrijdag 22, zaterdag 23, donderdag 28, vrijdag 29 en zaterdag 30 januari, 19.30 uur Op zaterdag 23 januari is er een DINER 5HOOG (aanvang 18.00 uur), waarbij zeker één van de choreografen aanschuift en u hem of haar het hemd van het lijf mag vragen.

DINER 5HOOG E27,50 all-in (studenten- en ooievaarspas E22,50) voorstellingsprijs: E15,- / UITpas E13,50 / ooievaarspas E7,50 / student, CJP & CKV E6,- Quick Sketches Here and Now: E10,- / met een kaartje van Here we live and now slechts E5,-

Bijlage: de choreografen in Here we live and now 2010

Erik Kaiel - Rain and the rhinoceros
De Libanees-Amerikaanse Erik Kaiel werd geboren in Innsbruck en studeerde in Canada en Amerika, behaalde zijn masters degree in dans aan de Universiteit van New York, en woonde een decennium lang in Brooklyn (N.Y.) voordat hij naar Den Haag verhuisde. Dit seizoen kreeg Erik de Prijs van de Nederlandse Dans Dagen, een aanmoedigingsprijs voor aanstormend talent. De jury prijst Kaiel om het dynamische karakter van zijn werk en de aantrekkingskracht die het heeft op het publiek dat vaak zelf een actieve rol krijgt. "Zijn werk is puur en toegankelijk, met veel ambacht en intelligentie gecreëerd. Hij is een choreograaf die veel op bijzondere locaties werkt en daarbij nieuwe bewegingsstijlen als parcours of breakdance gebruikt alsof hij het zelf heeft uitgevonden," aldus de jury. Op dit moment leidt hij de choreografie opleiding in Arnhem (ArtEZ). Hij is regelmatig gastchoreograaf voor het Urban Explorers Festival in Dordrecht, Dansateliers, Korzo producties en Den Haag Sculptuur. Zijn voorstelling My true north was recentelijk te zien in St. Petersburg en is geselecteerd voor DansClick 8 (dit voorjaar te zien in de theaters). In 2009 maakte hij werk voor Springdance, Crosstown DH, DOX, Danceworks en danslab.

Uitgangspunt voor zijn nieuwe creatie in Here we live and now is het essay 'Rain and the rhinoceros' van Thomas Merton. Een bijna profetische essay uit 1961 over de vervreemding in het stedelijk leven en de extreme communicatieproblemen in een wereld waarvan de luisteraars zijn veranderd. Vier dansers proberen in Rain and the rhinoceros een nieuwe extatische staat te bereiken door middel van spanning en aanraking. Hun lichamen bouwen gezamenlijk, maar zonder dat wat uniek is op te geven.

Joeri Dubbe - Predeccessor
Joeri Dubbe volgde van 1993 tot 2002 de Nationale Ballet Academie en werd in 1999 gelauwerd als Meest Getalenteerde Student. Hij begon zijn danscarrière bij het Nationale Ballet waar hij vier jaar lang bij de coryfees danste, om vervolgens de overstap te maken naar het Nederlands Dans Theater II.

Joeri was in 2003 één van de finalisten die Nederland afvaardigde naar de Eurovision Young Dancer Competition. Inmiddels werkt hij in het Nederlandse freelance circuit, onder meer in de choreografie Honey Crypto van Kenzo Kusuda en maakt hij zijn eigen voorstellingen. De voorstelling die hij vorig jaar voor Here we live and now maakte, Prospect Future, was dit seizoen o.a. te zien op Today's Art.

Joeri danste verder op evenementen als Julidans in Paradiso, Sensation White, Hart improvisation in Club Panama en Electronation.

Joeri maakt voor Here we live and now een stuk over herinneringen. In Predeccessor wordt bekeken hoe herinneringen veranderen en welke waarheid er gegeven wordt aan deze herinneringen. Hoe kunnen we op zoek naar de waarheid, zonder te verdwalen in onze eigen gedachtes?

Samir Calixto - Névé (Die Winterreise - Part 1)
Samir Calixto, geboren in São Paulo genoot zijn opleiding in dans, theater en klassieke muziek aan de universiteit en het conservatorium van São Paulo. Na zijn afstuderen vertrok hij naar Europa om zich verder te ontwikkelen als danser. In 2005 bereikte hij de finale in de 'Best Dance Solo Competition' in Leipzig (curator Alain Platel) met de solo Wash Me Up. Verder werkte hij met veel verschillende choreografen, waaronder Jérôme Meyer & Isabelle Chaffaud, Gabriella Maiorino, Amos Ben-Tal, Ederson Rodrigues Xavier, Karine Guizzo, Neel Verdoorn en François Chirpaz & Kristen Cere. Vorig seizoen maakte hij samen met cellist Jan-Willem Troost voor Korzo de performance Beating Hollow, die werd geselecteerd voor de finale van de Jur Naessens Muziekprijs.

Vertrekpunt voor zijn nieuwe creatie Névé zijn de eerste zes liederen van Die Winterreise van Franz Schubert. Met zanger Harm Huson en pianist Henk Mak van Dijk zoekt Samir naar de eenvoud van het fysieke en het muzikale met als doel een begeerde transformatie tot stand te brengen. Névé is een symbolische, maar turbulente reis op zoek naar innerlijke rust, voltooiing en eenvoud. In deze reis verandert de perceptie van muziek door de dans en vice versa en ontwikkelt de omgeving zich via een installatie van visueel kunstenaar Wilma Marijnissen.

Jérôme Meyer & Isabelle Chaffaud - Ready
De Zwitser Jérôme Meyer en de Française Isabelle Chaffaud delen een groot deel van hun danscarrière, met verbintenissen aan het Ballet du Grand theatre de Genève, de Batsheva Dance Company en het Nederlands Danstheater I.

Vanaf 2002 richtte Jérôme zich steeds meer op het maken van eigen choreografieën. Bij de jaarlijkse workshop van het Nederlands Dans Theater viel hij op met de choreografieën La vraie vie de Saiko en The Ship. Beide stukken leverden hem een uitnodiging op voor het festival Voorjaarsontwaken van Korzo. Al snel volgde de Korzo productie Innervoice en zijn eerste avondvullende werk Compass for fools. In datzelfde jaar creëerde hij op uitnodiging van het Ballet du Grand Theatre de Genève de choreografie Lumiere du desert, die in Cairo in première ging. Hiernaast volgde hij de Masteropleiding Choreografie, Dance Unlimited, bij de Rotterdamse Dansacademie / Codarts, die hij met succes afrondde in 2005.

Isabelle danste na haar vertrek bij het Nederlands Dans Theater als freelancer in het werk van onder andere Saburo Teshigawara en Bruno Listopad. Hiernaast assisteerde zij haar partner Jérôme Meyer bij het maken van zijn choreografieën. Voor haar rol in Compass for Fools werd zij in 2005 door de VSCD-jury genomineerd voor de Zwaan Beste Dansprestatie 2004-2005. In de zomer van 2005 nodigde de organisatie van Den Haag Sculptuur haar uit een creatie te maken voor de officiële opening van deze beeldententoonstelling. In februari 2006 presenteerde zij een eigen choreografie tijdens Here we live and now.

Met Den Haag als thuisbasis werken Jérôme Meyer en Isabelle Chaffaud vooral als choreografenduo. Ze zijn niet nieuw als Haagse choreografen, maar het duo is een nieuw onderzoek gestart naar de relatie tussen choreografie, bewegingstaal en beeld samen met videokunstenaar Marcus Graf. Voor Here we live and now maken ze samen met Marcus een nieuwe solo, getiteld Ready. Hierin gaat Isabelle als danser een dialoog aan met nieuwe media over mannelijkheid en vrouwelijkheid.




Ingezonden persbericht