Gemeente Baarn

Wet dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen

Afgelopen najaar is de âWet dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissenâ in werking getreden. Die wet zegt dat de gemeente een vergoeding uit moet keren aan burgers, wanneer zij de wettelijke beslistermijn op een aanvraag of bezwaarschrift heeft overschreden. Daaraan zijn voorwaarden verbonden, waarover u hieronder meer kunt lezen. De wet geldt overigens alleen voor aanvragen en bezwaarschriften die vanaf 1 oktober 2009 zijn ingediend.

Met de inwerkingtreding van de âWet dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissenâ bestaat de mogelijkheid om een vergoeding (een zogenoemde dwangsom) van de gemeente te ontvangen als er niet op tijd een besluit op uw aanvraag of bezwaar wordt genomen.

Wanneer moet de gemeente een beslissing nemen?
Binnen welke termijn er een beslissing op een aanvraag of een bezwaarschrift moet worden genomen, staat in de specifieke regelgeving waar de aanvraag of het bezwaarschrift uit voortvloeit. Als er geen wettelijke termijn is, dan geldt een zogenoemde âredelijke termijnâ. Wat redelijk is, hangt af van de soort beslissing. Dat kan variëren van enkele weken tot enkele maanden.

Wie komt voor vergoeding in aanmerking?
Als de gemeente te laat is met een beslissing op uw aanvraag of uw bezwaarschrift, dan kunt u een brief schrijven waarin u de gemeente hierop wijst. U stelt de gemeente zo schriftelijk âin gebrekeâ. Als u dat wilt, kunt u hiervoor een formulier gebruiken dat u op de website van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties vindt. Als twee weken na ontvangst van uw brief de gemeente nog steeds geen beslissing heeft genomen, komt u in veel gevallen in aanmerking voor een vergoeding. In sommige gevallen hoeft de gemeente u echter geen vergoeding te betalen.

Wanneer krijgt u géén vergoeding?
In de volgende gevallen krijgt u geen vergoeding:
* U dient geen schriftelijke ingebrekestelling in;
* U dient te vroeg een ingebrekestelling in (nog voordat de beslistermijn is verlopen);

* U dient de ingebrekestelling onredelijk laat in;
* U bent geen belanghebbende;

* Uw aanvraag of bezwaarschrift is bij voorbaat duidelijk niet-ontvankelijk of ongegrond.

Opschorten en verdagen
Soms wordt een wettelijke beslistermijn opgeschort. Wij kunnen uw aanvraag of bezwaar dan (nog) niet behandelen. Het gaat dan om de volgende situaties:

* U krijgt een brief waarin staat dat uw aanvraag of bezwaar niet compleet is. U moet ons dan meer informatie geven voordat een beslissing kan worden genomen. In zoân geval wordt de beslistermijn opgeschort;

* De gemeente heeft aan u gevraagd of u akkoord gaat met opschorting van de beslistermijn en u bent akkoord;

* De vertraging in de besluitvorming is (deels) aan uzelf te wijten;
* Er is sprake van overmacht.

De gemeente mag de periode voor een beslissing eenmalig verlengen. Dit wordt âverdagenâ genoemd. De gemeente mag dit in principe doen zonder een reden op te geven, maar wij zullen vrijwel altijd duidelijk proberen te maken waarom wij âverdagenâ.

Hoeveel vergoeding?
Als blijkt dat de gemeente niet tijdig beslist, moet de gemeente dus soms een vergoeding betalen en wel voor iedere dag dat het besluit te lang uitblijft, voor hoogstens 42 dagen. De vergoeding over de eerste veertien dagen is 20 euro per dag. Voor de daarop volgende veertien dagen is dit 30 euro per dag en voor de overige dagen daarna 40 euro per dag. De maximale vergoeding is 1.260 euro. Als de beslissing op uw aanvraag of bezwaar is genomen, hoort u binnen twee weken óf u een vergoeding ontvangt en zo ja, hoe hoog die vergoeding is.

Hoe kunt u beroep gaan?
U kunt in beroep gaan als het bestuursorgaan van de gemeente te laat is met de beslissing op uw aanvraag. Dat kan zonder een bezwaarschrift in te dienen. U moet hiervoor wel eerst een schriftelijke ingebrekestelling hebben opgestuurd naar de gemeente. Dat is een brief waarin u aangeeft dat de gemeente te laat is met onze beslissing. Als er na twee weken nog steeds geen besluit genomen is, kunt u rechtstreeks in beroep gaan bij de rechtbank. U moet de rechtbank griffiegeld betalen om in beroep te gaan. Als het beroep gegrond is en er nog geen besluit is genomen, bepaalt de bestuursrechter gewoonlijk dat het verantwoordelijke bestuursorgaan binnen twee weken na de uitspraak een besluit moet nemen. Het telefoonnummer van de Rechtbank Utrecht is 030-2233000.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties; kijkt u daar onder âOnderwerpenâ, vervolgens âOpenbaar bestuurâ, en ten slotte âWet dwangsomâ. U kunt ook bellen met Postbus 51, tel. 0800-8051 of contact opnemen met de gemeente.