Dura Vermeer gebruik

Den Haag - 21 januari 2010

Transvaal neemt eerste fase duurzaam energiesysteem in gebruik

Age Vermeer, divisiedirecteur Dura Vermeer Divisie Infra en Willem Krzeszewski, algemeen directeur van woningcorporatie Staedion geven vanmiddag het startsein voor de officiële ingebruikname van de eerste fase van het duurzame energiesysteem in de Haagse wijk Transvaal

Staedion heeft samen met Dura Vermeer Ruimtelijke Ontwikkeling het duurzame energiesysteem ontwikkeld en gerealiseerd en omvat de toepassing van een Warmte- en Koudeopslag (WKO) systeem. Met dit WKO-systeem, dat bestaat uit collectieve open bronnen en
-opwekkingsinstallatie, een distributienetwerk, afleversets in de woningen en een regeneratievoorziening in de vorm van een energiedak, wordt een CO2-reductie tot maar liefst 65% bewerkstelligd.

Voor het verwarmen en koelen maakt het systeem gebruik van warmte- en koudeopslag in de bodem. In de winter zet een warmtepomp deze warmte om naar een bruikbare temperatuur om de woningen te verwarmen en in de zomer wordt de koude ingezet voor het koelen.Daarnaast wordt in de zomer ook nog met behulp van een `energiedak' warmte uit de zon opgewekt en opgeslagen voor koudere tijden.

De eerste opgave van het project bestond uit de koppeling van het duurzame energiesysteem aan 500 woningen. Door optimalisatie in het systeemontwerp is het uiteindelijk mogelijk om andere, naastgelegen projecten van andere projectontwikkelaars ook op het systeem aan te sluiten. Met het WKO-systeem heeft de eindgebruiker op termijn geen hogere energielasten en heeft hij daarnaast wel een extra comfortfunctie, namelijk koeling in de woning.