Gemeente Rotterdam
21 januari 2010

Resultaten Monitor Rotterdam Kindvriendelijk:

Zeven Rotterdamse wijken leuker voor kinderen

Rotterdam wordt steeds aantrekkelijker als woonstad voor gezinnen met kinderen. Zeven van de elf Rotterdamse pilotwijken scoren beter op kindvriendelijkheid. Zo is het verkeer in die wijken veiliger geworden, zijn er voor kinderen meer plekken om buiten te spelen en te sporten en zijn er meer activiteiten georganiseerd voor de jeugd. Dit blijkt uit de Monitor Kindvriendelijke Wijken die vandaag door wethouder Lamers van Jeugd, Gezin, Sport en Onderwijs tijdens een werkbezoek in de Tarwewijk is gepresenteerd. Wethouder Lamers: "We zijn op de goede weg om Rotterdam een fijnere stad te maken voor kinderen. Er is nog veel te doen, maar nu beschikken we over een schat aan kennis over hoe je kindvriendelijkheid in de praktijk moet brengen. We hebben de afgelopen twee jaar laten zien dat het goed mogelijk is om het leefklimaat voor gezinnen in de stad te verbeteren".

De wijken waar bewoners nu aanzienlijk positiever oordelen over de kindvriendelijkheid zijn de Erasmusbuurt, Oosterflank, Cool, Carnisse, Hordijkerveld/Rijeroord, de Tarwewijk en het Liskwartier. De belangrijkste verbeteringen zijn te zien op het gebied van verkeersveiligheid, uitbreiding van de buitensportvoorzieningen en speelplaatsen. Zo zijn door het autoluw maken van de straten minder jongeren betrokken bij verkeersongelukken en is het veiligheidsgevoel onder jongeren verbeterd. Schoolpleinen zijn omgevormd tot buurtpleinen, er zijn schoolsportverenigingen opgericht, sportveldjes aangelegd en zijn er meer activiteiten georganiseerd op pleinen. Daarnaast is er gewerkt aan meer bespeelbaar groen en participatie van jongeren en ouders.

Ook de overige vier pilotwijken zijn al kindvriendelijker geworden, maar niet genoeg om van een blijvende vooruitgang te kunnen spreken. Het gaat hier om Beverwaard, Hoogvliet Noord, Spangen en Feijenoord. In deze wijken zijn wel goede resultaten geboekt op deelgebieden, zoals aanleg van trapveldjes en het bespeelbaar groen.

In alle pilotwijken is in samenwerking met de woningcorporatie gezocht naar mogelijkheden om kindvriendelijker te bouwen. De resultaten hiervan zullen pas op langere termijn zichtbaar worden. Uit de monitor blijkt ook dat de pilotwijken gemiddeld meer gezinnen hebben weten vast te houden.

In maart 2008 heeft het college van B en W het plan van aanpak Kindvriendelijke Wijken vastgesteld. Er zijn 11 pilotwijken benoemd waarvan er tenminste 7 kindvriendelijker moesten zijn in 2010. Zo moest er vooruitgang worden geboekt op het gebied van verkeersveiligheid, voorzieningen voor kinderen, meer binding in de wijk, voorzieningen in de buitenruimte, betere woningen voor gezinnen en het verbeteren van het imago van Rotterdam als kindvriendelijke stad. De Monitor Kindvriendelijke Wijken laat zien dat de aanpak werkt om met een combinatie van sociale en fysieke projecten wijken kindvriendelijker te maken. Met de monitor, die in 2010 gekoppeld wordt van de Sociale Index, kan de voortgang straks voor de hele stad gemeten worden.