Ingezonden persbericht
Prijswinnende naam voor nieuw biologisch aardappelras: 'Carolus'
Vandaag heeft minister Verburg van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit de naam bekend gemaakt van het jongste biologische aardappelras van Nederland: Carolus. Zij deed dit tijdens de BioVak-beurs in Zwolle. De naam van het aardappelras is gekozen uit honderden inzendingen voor de Pieperpad-prijsvraag, een initiatief van Biologica en Greenpeace.
De winnaars van de prijsvraag zijn Annet van Berg, Metjen van Nek en Lenie van der Ham. Zij ontvingen uit handen van de minister een geheel verzorgd weekend weg in een Pieperpad Bed & Breakfast, compleet met diner in een Pieperpad-restaurant. De naam van de nieuwe aardappel, Carolus, verwijst naar de Vlaamse botanicus Carolus Clusius die de aardappel rond 1600 introduceerde in Nederland. Van sierplant en medicijn werd de aardappel uiteindelijk 'volksvoedsel nummer één'.
'De nieuwe Carolus is resistent tegen Phytophthora. Een slimme manier om geen gif te hoeven spuiten tegen deze ernstige schimmel. Deze nieuwe pieper toont de innovatiekracht van de biologische sector, door slim gebruik te maken van biodiversiteit', zegt Herman van Bekkem, gentech en landbouwdeskundige bij Greenpeace.
Pieperpad
Met het Pieperpad, een fietsroute van ruim 1.000 kilometer langs biologische aardappeltelers, vragen Greenpeace en Biologica aandacht voor biodiversiteit in de landbouw. De aardappel staat bij het Pieperpad symbool voor diversiteit - de aardappel kent vele verschillende rassen in een palet aan kleuren. Peter Jens, directeur Biologica: 'De bekendmaking door minister Verburg had niet beter getimed kunnen zijn, want vandaag is ook het internationale Jaar van de Biodiversiteit van start gegaan.'
Het Pieperpad is afgelopen zomer feestelijk geopend en laat mensen proefondervindelijk kennismaken met de biologische landbouw, met de aardappel in het middelpunt van de belangstelling. De route loopt van het Friese Lauwersmeer tot het Zeeuwse Heikant. De aardappelfietsroute is gepubliceerd in een speciale ANWB-gids en slingert langs biologische aardappeltelers, natuurgebieden, Pieperpad-restaurants, Bed & Breakfasts en andere leuke Pieperpad-pleisterplaatsen. Op de website
Ingezonden persbericht