Woonbond


21-01-2010

Nieuwe EU regels gelden alleen voor nieuwe woningtoewijzingen

Dagblad De Pers schreef eerder deze week dat woningcorporaties als gevolg van nieuwe EU-regels na 1 april dit jaar geen sociale huurwoningen meer mogen verhuren aan huishoudens met een inkomen van meer dan 33.000 per jaar. Huishoudens met een hoger inkomen zouden daardoor een probleem krijgen. Het artikel heeft tot veel onrust geleid onder huurders. Geheel ten onrechte, want de suggestie klopt niet. De nieuwe EU-regels voor woningcorporaties gelden uiteraard alleen voor nieuwe woningtoewijzingen, dus zittende huurders worden niet op straat gezet.

Begin januari stuurde WWI-minister Van der Laan de Tweede Kamer het openbaargemaakte akkoord over staatssteun aan woningcorporaties, waarover hij lang heeft onderhandeld met Eurocommissaris Kroes. De Europese Commissie gaat akkoord met Nederlandse staatssteun aan woningcorporaties, op voorwaarde dat het Nederlandse volkshuisvestingsstelsel doorzichtiger wordt en zich toespitst op een duidelijk omschreven doelgroep van sociaal achtergestelde personen. Commerciële activiteiten van de corporaties komen niet langer in aanmerking voor steun. In het akkoord worden de voorwaarden voor staatssteun verder uitgewerkt. Zo worden woningcorporaties verplicht om tenminste 90 procent van alle vrijkomende woningen met een huur onder de liberalisatiegrens (van circa 649) toe te wijzen aan huishoudens met een belastbaar inkomen tot 33.000. Een plafond dat jaarlijks wordt geïndexeerd. Daarnaast krijgen corporaties de ruimte om 10 procent toe te wijzen aan woningzoekenden met een hoger inkomen, maar dat moet dan wel gebeuren op basis van 'sociale prioriteiten', oftewel aan mensen die behoefte hebben aan maatschappelijke ondersteuning. Denk aan grote gezinnen en aan gehandicapten. Commerciële activiteiten van corporaties zullen niet langer in aanmerking komen voor staatssteun. Zie voor meer details hierover een nieuwsbericht op deze site van 17-12-2009.

De Woonbond heeft zich in de staatssteundiscussie bij het ministerie hart gemaakt voor een hogere inkomensgrens voor het toewijzen van sociale huurwoningen dan genoemde 33.000. De bond vindt het belangrijk dat ook huishoudens met kinderen en een bescheiden middeninkomen in aanmerking blijven komen voor een betaalbare huurwoning. Hoewel minister Van der Laan succesvol heeft onderhandeld om het Nederlandse Volkshuisvestingsbestel overeind te houden, vindt de Woonbond niet dat alle door de Europese Commissie geboden marges optimaal zijn benut. De Woonbond roept Van der Laan, de corporaties en de Tweede Kamer dan ook op om de inkomensgrens te verhogen naar 38.000. De grens van 33.000 bruto inkomen per jaar betekent dat huishoudens met een inkomen van 1.700 netto per maand meer dan 648 aan huur moeten betalen. Dat komt neer op een kale huurquote van 40 procent, wat onaanvaardbaar hoog is.