Wageningen Universiteit en Researchcentrum
Azië veroveren met de roze tomaat
21 jan 2010
Nummer: R
Plant Research International (onderdeel van Wageningen UR) heeft het
gen ontdekt waarmee je roze tomaten maakt. Veredelingsbedrijven hebben
veel belangstelling voor dit gen om daarmee de Chinese en Japanse
markt te veroveren.
Tomaten horen rood te kleuren, maar een mutatie in het tomatengenoom
zorgt ervoor dat ze roze worden. Deze mutatie is al in 1925 beschreven
in de literatuur, maar de oorzaak ervan was nog steeds niet bekend.
Een onderzoeksteam onder leiding van Arnaud Bovy legt deze maand uit
in Plant Physiology dat een mutatie in één gen verantwoordelijk is
voor deze roze kleur. Deze mutatie blokkeert de aanmaak van een
belangrijke groep stoffen, de flavonoïden. Die komen voor in de schil
van de tomaat en hebben een gele kleur. In combinatie met een andere
kleurstof, het rode lycopeen, ontstaat zo de typische rode kleur van
de rijpe tomaat. Zonder het gele flavonoïd erbij wordt de tomaat
roze.
De roze tomaat is onbekend in Nederland, maar vindt gretig aftrek in
landen als China en Japan. Daar worden ze al jaren geteeld, zonder dat
de veredelaars de exacte genetische oorzaak kennen. Europese
veredelingsbedrijven willen graag hun tomatenrassen in een roze
uitvoering op de Aziatische markt brengen. Ze kunnen daar nu beter en
efficiënter op veredelen.
De groep van Bovy doet veel onderzoek aan flavonoïden, niet zozeer
omdat ze de kleur van allerlei planten bepalen, maar omdat ze
beschouwd worden als gezonde voedingsstoffen in groente en fruit.
Flavonoïden werken vermoedelijk als antioxidant, versterken het
afweersysteem en verminderen de kans op hart- en vaatziekten.
Â
Regulerend gen
Zijn groep deed biochemisch onderzoek aan roze tomaten en ontdekte dat
één belangrijk flavonoïd ontbrak. Nader onderzoek wees uit dat een
hele rits aan genen die betrokken zijn bij de vorming van deze stof,
niet meer tot expressie kwamen. Uiteindelijk bleek één regulerend
gen verantwoordelijk voor het aan- en uitschakelen van deze genen.
âToen we onze vinding controleerden bij verschillende tomatensoorten,
bleek de relatie tussen dit gen en de roze kleur honderd procentâ,
zegt Bovy. Veredelaars kunnen nu de roze kleur combineren met andere
gunstige eigenschappen in hun assortiment, zoals ziekteresistentie en
smaak.
Bovy was anderhalf jaar geleden zijdelings betrokken bij de
ontwikkeling van een paarse tomaat die extra flavonoïden aanmaakt en
daarmee veelbelovende gezondheidseffecten liet zien in dierproeven.
Engelse collegaâs van hem hebben het voortouw in de verdere
ontwikkeling van deze tomaat. | Albert Sikkema
Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het
blad voor Wageningen UR (University & Research centre). Meer
informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR,
e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail:
resource@wur.nl.
(c) 2010 Wageningen UR.