Planbureau voor de Leefomgeving


7 december 2009

Oplossing nodig voor overschotten emissierechten CO2 Rusland

Als er geen goede oplossing komt voor de overschotten van de Russische emissierechten voor CO2, dan kan dat de effectiviteit van een eventueel akkoord in Kopenhagen teniet doen. Dat blijkt uit: "Too hot to handle? The emission surplus in the Copenhagen negotiations" van het PBL, dat vandaag verschijnt.

Overschotten verkopen

De overschotten aan emissierechten in Rusland zijn veroorzaakt door de ineenstorting van de Sovjet-Unie in de vroege jaren negentig. Door de afspraken in het Kyoto-Protocol kan Rusland deze overschotten grotendeels meenemen naar de periode tot 2020. Ook dreigen nieuwe overschotten te ontstaan voor de periode 2013 tot 2020 door het huidige Russische emissie-reductiebod voor het Kopenhagen-akkoord. Als Rusland de grote verworven emissierechten zou inzetten om aan zijn verplichtingen te voldoen, dan zou de prijs van CO2-emissies zeer sterk dalen.

Gevolgen

Op dit moment liggen er in Kopenhagen toezeggingen tot 19% CO2 emissiereducties voor 2020. Als alle verworven emissierechten nu nog op de markt gebracht worden, dan bljven de reele wereldwijde CO2 emissiereducties in 2020 beperkt tot 13%. Bovendien leidt het volledig op de markt brengen van de overschotten tot een zeer lage koolstofprijs van 5 dollar per ton CO2. Deze prijs zal de innovatie en vernieuwing naar duurzame technologie zeer sterk tegenwerken.

Drie opties

PBL heeft drie mogelijke opties voor een compromis over de overschotten onderzocht. Dit zijn:

* Alle landen die het Kyoto-protocol hebben ondertekend, besluiten gemeenschappelijk de emissie reductiedoelen aan te scherpen.
* Een scherper reductiedoel voor alleen Rusland en andere landen met een overschot, gekoppeld aan het instellen van een 'strategische reserve' voor deze landen die alleen binnenlands mag worden gebruikt om aan de scherpere verplichtingen te voldoen
* Een afspraak dat de landen met een overschot maximaal eenderde van hun overschot mogen verhandelen. Uit berekeningen blijkt dat de financiële opbrengsten voor die landen dan maximaal zijn. Dit komt overeen met het opgeven van de overschotten uit de Kyoto-periode.

Bruikbaar

De drie onderzochte compromisopties leiden ieder tot een ander evenwicht tussen totale emissiereducties en financiële opbrengsten voor de overschothoudende landen. Daardoor kunnen zij, afhankelijk van het precieze verloop van de onderhandelingen in Kopenhagen, alledrie potentieel bruikbaar zijn om tot een compromis te komen over de overschotten.

* naar de publicatie (Engelstalig)

EINDE PERSBERICHT

Het Planbureau voor de Leefomgeving is het nationale instituut voor strategische beleidsanalyses op het gebied van milieu, natuur en ruimte. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) draagt bij aan de kwaliteit van de politiek-bestuurlijke afweging door het verrichten van verkenningen, analyses en evaluaties waarbij een integrale benadering voorop staat. Het PBL is voor alles beleidsgericht. Het verricht zijn onderzoek gevraagd en ongevraagd, onafhankelijk en altijd wetenschappelijk gefundeerd.


---

---------------------------